Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sud utvrdio: Sve po zakonu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2021.

Izvor: Danas

Sud utvrdio: Sve po zakonu

Nakon skoro tri pune godine i sudskog procesa Poreska uprava je priznala grešku i umesto nezakonito obračunatog milionskog duga zaključila da firma koja je osnivač Južnih vesti ne duguje ni dinar poreza, niti je u svom radu prethodnih godina prekršila ijedan zakon.

Odluka je, kažu u menadžmentu firme, svojevrsna pobeda nad politizacijom Poreske uprave i Ministarstva finansija koji su primenom propisa koji se odnose na javni servis zloupotrebljeni za pritisak na profesionalni medij i zastrašivanje drugih. 

Posle presude Upravnog suda, postupajući po njoj, Poreska uprava u Nišu sprovela je još jednu kontrolu i konačno promenila prethodno rešenje iz 2018. godine. 

Shodno članu 10. Zakona o opštem upravnom postupku utvrđeno je da nije bilo neprijavljenog poraza po odbitku koji je utvrđen u prvom postupku - piše u rešenju. 

Ovo znači da su maratonske kontrole od pre četiri godine, koje su trajale i po više od šest meseci i u kojima je učestvovalo 14 inspektora koji su radili i vikendom, ipak dale pogrešan zaključak. Inspektori su nezakonito obračunali milionski poreski dug Južnim vestima, što je pre nekoliko meseci utvrdio i Upravni sud. 

Po rešenju nakon koga su Južne vesti pokrenule tužbu problem su našli jedino u angažmanu tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića i to pozivajući se na odredbe Zakona koje ne mogu da budu primenjene na privatni medij. 

Postupajući po presudi Upravnog suda, Ministarstvo finansija je sada prepravilo prvobitni zaključak poreskih inspektorki Jasne Vulićević i Ivane Antonijević iz 2018. godine i iz njega obrisalo zaključak o postojanju bilo kakvog poreskog duga. 

Direktor firme Simplicity koja je osnivač Južnih vesti Vitomir Ognjanović kaže da je ova presuda pobeda nad zloupotrebom državnih institucija i administrativnim pritiscima čiji smo svedoci svakodnevno. 

"Kao što smo na samom početku i ukazivali, suštinski problem nije utvrđena ili neutvrđena nepravilnost već protivzakonito i tendenciozno tumačenje uredbi, pa i zakona, zloupotreba službenog položaja više pojedinaca zarad sakupljanja političkih poena i pokušaj pravljenja prakse obračuna sa nepoželjnim medijima. Krivi smo dok se ne dokaže suprotno”, istakao Ognjanović.

Napominje da je ceo proces imao samo jedan cilj - da pronađe i dokaže da su Južne vesti krive koristeći se svim sredstvima, pa i regulativama koje se tiču javnog servisa. 

"Ova pobeda, da se tako izrazim, nije samo pobeda Južnih vesti, već i svih naših partnera, onih koje su takođe kontrolisali jer sarađuju sa nama i onih koji su nas podržali i veruju daje to što radimo i kako radimo ispravno", kazao je Ognjanović. 

Prema nezvaničnim informacijama na predmetu je istovremeno radio rekordan broj inspektora, a kontrolisane su i firme širom Srbije koje su se oglašavale na portalu. 

Zbog ovakve poreske kontrole reagovala je svojevremno i Evropska unija u jednom od svojih izveštaja o napretku Srbije u ključnim poglavljima 23 i 24 navodeći da su brojni predstavnici medija izneli "tvrdnje da sefiskalne inspekcije nesrazmerno koriste kako bi se vršio ekonomski pritisak na medijske kuće". 

Podsetimo, iako ni posle intenzivne višemesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli nijedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vesti navodno duguju milionski iznos. 

U svojoj pravnoj analizi "Transparentnost Srbija" tvrdila je da su poreski inspektori načinili grube propuste, da su propise namenjene za javni sektor primenili na privatno preduzeće i da nijednim zakonom nije predviđena obaveza medija da imaju u radnom odnosu glavnog i odgovornog urednika, sa punim ili nepunim radnim vremenom. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se "žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro". 

Inače, iako je Vlada Srbije nakon sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja ne slažu se sa ovom ocenom što su, kako kažu, naglasili i na samom sastanku, i zahtevali da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. 

Tražili su i da se slučaj kažnjavanja Južnih vesti hitno reši, jer može biti korišćen kao presedan za dalje gušenje medija. Sada je konačno rešen jer je nakon presude posle tri godine stiglo i rešenje Poreske uprave koje je u skladu sa zakonom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi