Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Generalna sekretarka SE poziva evropske vlade da zaštite novinare i nezavisno novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2021.

Izvor: Beta

Generalna sekretarka SE poziva evropske vlade da zaštite novinare i nezavisno novinarstvo

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić pozvala je danas vlade zemalja članica da pokažu snažniju političku volju da zaštite novinare i nezavisno novinarstvo kako bi se zaustavilo pogoršanje slobode medija u Evropi.

"Sloboda medija je ključni stub naših demokratija koji se prečesto uzima zdravo za gotovo. Poštovanje slobode medija u mnogim je zemljama u padu. Poslednjih godina svedoci smo porasta broja slučajeva nasilja i zastrašivanja novinara", navodi se u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

Konstatuje se da je tokom pandemije kovid-19 zabeležen snažan porast prijava nasilja nad novinarima, kao i cenzure i represalija zbog preispitivanja politika vlasti, a u isto vreme kvalitetni mediji suočavali su se s ozbiljnim ekonomskim izazovima i mnogi su novinari zbog pandemije izgubili posao.

"Vreme je da se prisetimo da su države obavezne da osiguraju da novinari mogu da obavljaju svoj posao  bez nasilja i zastrašivanja i da ispunjavaju ulogu javnog 'čuvara', što uključuje odgovornost javnih vlasti za odluke i postupke", navela je generalna sekretarka SE.

Savet Evrope je, dodala je, spreman da podrži države članice u stvaranju i podsticanju  okruženja u kojem pluralni, raznoliki i nezavisni mediji mogu da obavljajui svoju ulogu i doprinose jačanju demokratija.

Generalna sekretarka SE izrazila je zabrinutost i zbog nalaza danas objavljenog godišnjeg izveštaja Platforme SE za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara u kojem se navodi da je broj zabeleženih slulčajeva pretnji slobodi medija u 47 država članica SE tokom 2020. porastao za  40 odsto u odnosu na 2019.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi