Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gosti N1: REM se trudi da bude pasivan, uvrede na račun N1 - radikalski manir
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 12. 2020.

Autor: Miona Živić Izvor: N1

Gosti N1: REM se trudi da bude pasivan, uvrede na račun N1 - radikalski manir

REM apsolutno nije nezavisno telo, on je sastavni deo propagandne mašine SNS-a, kaže naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović. Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić objašnjava da REM ne krši zakon, ali da je problem što se "trudi da bude pasivan", da ne reaguje i ne koristi zakonske mogućnosti koje su mu date. Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan dodaje da su uvrede na račun TV N1 i Nova S u srpskom parlamentu - govor mržnje. "To je radikalski manir koji nam govori da lečeni radikali nisu izlečeni do kraja", ocenio je.

Grupa od 20 nevladinih organizacija i novinarska udruženja osudili su niz lažnih optužbi, vređanje i targetiranje novinara Nove S i N1, od poslanika vladajuće većine u Skupštini Srbije. Za sada se tim povodom nisu oglasili ni predsednik parlamenta, a ni predsednica Vlade. Optužbe - strani plaćenici i domaći izdajnici i anti-državni neprijatelji i uopšte takva retorika u parlamentu, mogu izazvati agresivnu reakciju pojedinaca u društvu i zato je bezbednost novinara ugrožena, zaključuju sociolozi.

"REM ima zakonski okvir u kome radi, ali ima malo nejasnu poziciju, problem je što je do sad bio pasivan, nije primenjivao zakonske mogućnosti da bi efektnije upravljao scenom elektronskih medija u Srbiji. Nadam se da će to da se promeni", kazao je u emisiji 360 stepeni član Saveta REM-a Slobodan Cvejić.

A da li je ta promena zaista i moguća?

"Ne mogu da ne reagujem i kao sociolog na ova dešavanja u Skupštini. Radim s mladima već 30 godina, šokiran sam onim što sam čuo u ovim izlaganjima. Nigde nema činjenica u onome što se ovde govori, čak se čuju stvari koje uopšte nisu tačne, da jedan vlasnik raspolaže većinom medija. Ono što ja znam i što može da se proveri, to nije tačno, ima podataka koja kuća ima koliko medija, i to rečeno je prosto neistina, čudno je koliko se lako izgovaraju neke stvari koje su ustvari optužbe", naglasio je Cvejić.

Kako je dodao, ako neko hoće, može da podnese prijavu REM-u, ali da, dodaje, nikakvog zahteva nema.

"Čitao sam da postoji politička akademija gde se školuju ti mladi ljudi, ako je to tačno, tamo se generiše loša politička kultura", kazao je Cvejić.

Prema njegovim rečima, zapali smo u situaciju ekstremne podeljenosti.

"To je nešto što vodi ka mogućem konfliktu i sukobu. Kako se REM našao u toj situaciji da jedna ista osoba traži da se REM ukine i istovremeno da REM reaguje na nešto. Očigledno svako priča šta mu padne na pamet, a REM služi za politička potkusurivanja", ocenio je Cvejić.

Naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a Slobodan Prvanović kazao je da je "očigledno da imamo skupštinsku ohlokratiju koja se iživljava nad narodom".

"I koristi priliku da u direktnom prenosu izgovara takve stvari. Ja mislim da je REM dužan da reaguje po tim stvarima, da reguliše da se preko televizije ne širi mržnja, a ona se vidi u sadržaju onoga što su poslanici, ili podanici rekli", kaže Prvanović.

Između ostalog, rečeno je da su novinari N1 i Nova S strani plaćenici i domaći izdajnici.

"Ne znam koga ste vi izdali. Jedini veleizdajnik je predsednik SNS-a kada se gleda njegova politika o Kosovu. Sam režim vodi antidržavnu politku okupacijom svih institucija, tako da ništa ne stoji od svega rečenog u parlamentu. REM bi morao da interveniše i cenzuriše prenose Skupštine, kao rijaliti program", kazao je Prvanović.

Međutim, Cvejić kaže da REM ne može da reaguje na taj način.

"REM može da reaguje na određeni način, bilo je rasprave oko tih prenosa sednica parlamenta. Od njega se očekuje da reaguje na ovakve stvari. Ali, ne možete da kaznite pružaoca medijske usluge koji je prihvatio kao državnu obavezu da vrši prenose iz skupštine, a učesnicima je dozvoljeno da govore i to što govore. Možete damo da tražite prekid prenosa, što nije u nadležnosti REM-a", kaže Cvejić.

Na pitanje u čijoj je onda nadležnosti, član REM-a odgovara da "postoji skupštinsko telo koje je nadležno za poštovanje etičkog kodeksa".

"Ne zloupotrebljava pružalac medijskih usluga frekvenciju, nego neko ko je u programu zloupotrebljava. Ono što REM može je da traži od pružaoca usluge da reaguje na određeni način. Kao na primer, u emisiji Hit tvit kada je gost vređeo novinarku N1", objašnjava Cvejić.

Ali, dodaje, u Skupštini postoji odbor koji može da reaguje povodom toga, ali da je pitanje da li oni hoće nešto da promene.

REM zakazao i u slučaju Žakline Tatalović

Služba za nadzor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) utvrdila je da nema odgovornosti TV Pink za uvrede koje je u emisiji Hit tvit izneo pevač Aleksandar Vuksanović na račun novinarke N1 Žakline Tatalović.

Komentarišući tu vest, Cvejić objašnjava da je odluka doneta na osnovu onoga što članovi Saveta REM-a pročitaju, a što napiše Služba za nadzor.

"Članovi Saveta gledaju po svom nahođenju. Ja sam emisiju premotao kod kuće, ali neko nema mogućnost da premota, većina u Savetu samo pročita šta je služba za nadzor napisala. Ja baš zbog toga uvek sam pogledam o čemu se radi. I u drugom deo emisije je komentarisano, ali ne kao u prvom delu. Nas troje smo se složili, ono što je komentarisano u prvom delu korišćeno je i u drugom delu, po nama je to bilo verbalno nasilje", priča Cvejić.

I dodaje: "U jednom momentu, voditeljka je rekla - nemojte tako, ali je odmah potpitanjem mu dala priliku da nastavi sa uvredama. Da nije reč o tako iskusnoj voiditeljki, rekao bih da je iznenadilo, ali ne verujem u to. Ono što je za mene važno jeste to da previdom ili namerno neko u službi za nadzor nije taj važan momenat prokomentarisao, i mi smo na taj i još jedan momenat ukazali, i da je iz toga jasno o čemu se tu radi".

Na pitanje da li je i taj primer pokazao da je REM podeljen, Cvejić kaže. "Apsolutno je podeljen" i navodi još jedan primer - zahtev za pomeranje vremena emitivanja rijalitija, kada takođe nije donet jedinstven stav o tome, te taj predlog nije prihvaćen.

"REM nije nezavisno telo i tu nema govora. REM je sastavni deo propagandne mašine SNS-a koji omogućava da oni koji su odgovorni ne budu sankcionisani. Ne kažem da su tamo svi takvi, verujem da se gospidin Cvejić trudi, ali je očigledno da su oni tamo samo da bi izigravali ikebanu, da budu u manjini, a zna se da većina odluluje", naglasio je Prvanović.

Movsesijan: RTS i RTV priznali da postoji problem

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, komentarišući dešavanja u parlamentu, kaže da su uvrede na račun TV N1 i Nova S - govor mržnje. "To je radikalski manir koji nam govori da lečeni radikali nisu izlečeni do kraja", ocenio je.

Nakon sastanka sa čelnicima Radio televizije Srbije, pripadnici devet opozicionih stranaka i pokreta poručuju da su dobili uveravanja o otvaranju za politički pluralizam. Poručuju - daće Javnom servisu razuman rok, ali neće čekati u nedogled. Deo bojkot opozicije kaže da nema razloga da se pregovara, već RTS samo treba da poštuje zakon.

"Mi smo pošli od premise da će doći do pregovora pod poroviteljstvom evroparlamentaraca, i mi se pripremamo za te razgovore, ne bi li se unapredili izborni uslovi" kazao je Movsesijan.

Jedan od tih uslova je, dodaje, medijski prostor.

"Sve što smo zahtevali od RTS-a je uvod pred dolazak evroparlamentaraca, ne bi li se suzili problemi na kojima treba da se radi. S obzirom da su u RTS-u i RTV-u pristali na te razgovore, postoji blago priznanje da oni razumeju da postoji neki problem", kaže Movsesijan.

Prvanović ocenjuje da RTS ima "ogromnu ulogu".

"On je obavezan prema zakonu da omogući građanima da slobodno formiraju političko mišljenje i stavove, od krajnje levice, do krajnje desnice, da se predstave građanima, i sve moguće opcije između njih. Mora da se čuje i Vučić ali i đilas, Lečić i Lutovac, na neki izbalansiran način", naglasio je Prvanović.

Na konstataciju Movsesijana da je RTS državna televizija, Prvanović kaže da je ona - partijska.

"Radi iskuljučivo u interesu SNS. Oni obmanjuju ljude, dezavuišu javnost, a u obavezi su da obrađuju sve teme od interesa, sve afere, a oni se prave da se ništa nije dešavalo", kazao je Prvanović.

Zbog toga, kaže, i ne čudi što se građani bune zbog najavljenog povećanja TV pretplate za javni servis.

"Naravno da se bune, jer ne dobijaju ono što se očekuje, pre svega kvalitetan program u informativnom delu. Svi mi plačamo račune za odnošenje smeća i niko se ne buni. U ovoj situaciji se bune, jer im RTS u kuću unosi smeće, i zato je to problematično. Ogromna većina neće bankrotirati zbog 50 dinara više, ali je stvar principa. To je pljačka građana, oni uzimaju novac od svih da forsiraju jednu političku opciju, koja je manjinska, da budemo jasni, ako pogledate broj onih koji podržavaju SNS i broj onih koji gledaju RTS", zaključio je Prvanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi