Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spremni za nove napade
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2009.

Izvor: Danas

Spremni za nove napade

Peščanik od juče ponovo dostupan i na internetu.

Zadovoljan sam prvim reakcijama institucija, kaže advokat Kremenjak.

Beograd - Dve nedelje nakon organizovanog hakerskog napada na internet sajt emisije Peščanik, ova emisija Radija B92 ponovo je na svetskoj kompjuterskoj mreži.

Svetlana Lukić, jedna od autorki Peščanika, kaže za Danas da tehnička služba trenutno radi na otvaranju još jednog servera kako bi ubuduće, ukoliko bi dolazilo do hakerskih napada, sajt imao i drugu lokaciju.

- Pretpostavljam da će neko ponovo pokušati da nam obori sajt i zbog toga želimo da se obezbedimo otvaranjem još jednog servera - ukazuje Lukićeva.

Advokat Slobodan Kremenjak podneo je krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koja se odnosi na rušenje sajta. Podneta je i krivična prijava Četvrtom opštinskom sudu i za demoliranje automobila Svetlane Lukić za vreme emitovanja Peščanika 23. januara. Takođe, u to vreme, ali i sutradan, kada je emitovana repriza, program je bio prekidan, čulo se šuštanje i ometanje signala Radija B92 u Beogradu i širom Srbije.

Slobodan Kremenjak objašnjava za Danas da trenutno u policiji proveravaju dokazni materijal. On podseća da se B92 zbog ometanja emisije obratio Republičkoj agenciji za telekomunikacije i dodaje da je dobio uverenja iz Ratela da će obratiti pažnju na emitovanje Peščanika i obavestiti ga ukoliko nekog „ulove“.

- Zadovoljan sam prvim reakcijama nakon pokretanja ova tri postupka. Nemam razloga da sumnjam u nadležne državne institucije da će pronaći odgovornu osobu ili osobe, mada mislim da će im trebati malo više vremena, jer su procesi složeni - navodi Kremenjak. Ukoliko autorke Peščanika i dalje budu imale problema s emitovanjem svoje emisije, naglašava on, „borićemo se protiv toga svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“.

Podsetimo, TV B92 je hakerska obaranja sajtova medija ocenila kao napad na Ustavom garantovanu slobodu izražavanja i od nadležnih institucija zatražila da preduzmu sve mere da se napadi spreče i odgovorni za njih kazne.

Peščanik je od 2000. godine više puta bio meta napada, koji su kulminirali 2007. sprečavanjem promocije u Aranđelovcu.

J. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi