Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Požarevljaninu Bronzani Vitez
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2009.

Izvor: Danas - Braničevo

Požarevljaninu Bronzani Vitez


Dopisnička redakcija Radio televizije Srbije dobitnik je „Gran prija“ za produkciju na trećem regionalnom festivalu televizijske minijature „Pres Vitez“ u Novom Sadu.

Redakcija RTS- a osvojila je ukupno devet nagrada u konkurenciji 150 učesnika iz zemalja u regionu, a među nagrađenima je i Novica Savić, novinar Dopisništva RTS u Požarevcu.

Osam autora, dopisnika RTS-a, nagrađeno je najvišim priznanjima, zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama „Pres vitez“ i specijalnim nagradama na festivalu čiji je predsednik žirija bio Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

U obrazloženju žirija navodi se da novinari Dopisničke redakcije na mali ekran vredno i zanimljivo prenose život oko nas. Zahvaljujući u ime RTS-a, odgovorni urednik Dopisničke redakcije Nenad J. Ristić, istakao je da će rad dopisnika ubuduće imati još veći udeo u programskoj šemi ove kuće.

Među nagrađenima na ovom prestižnom festivalu je i Novica Savić, novinar Dopisništva RTS u Požarevcu. On je u konkurenciji Dokumentarnog programa dobio bronzanu medalju „Pres Vitez“ za reportažu „Svetlost onog sveta“.

- Ova reportaža govori o „privegu“, običaju paljenja vatri za pokojnike, koji se još uvek zadržao u Homoljskom selu Laznica. Snimljena je februara 2007. godine, a u formi etnološkog filma već je osvojila nagradu na Festivalu etnološkog filma u Kučevu.

Tajne Homolja očigledno su zanimljive članovima festivalskih žirija.

Na međunarodnom TV festivalu u Baru 2004. godine osvojio sam jednu od glavnih nagrada „Srebrnu maslinu“ međunarodnog žirija i „Zlatni zapis“ TV novosti za dokumentarnu reportažu sa sličnom tematikom
( „Veselje za mrtve duše“). Na ovom festivalu učestvovale su televizijske kuće i autori iz više od dvadeset zemalja, kaže Novica koji svoje reportaže povremeno objavljuje i u Braničevo Danas.

Novica Savić u RTS- u je od 1992. godine. Svojevremeno je bio član ekipe popularne emisije „Ipak se okreće“ Miodraga Popova, sa nizom zanimljivih priloga iz Braničevskog okruga, posebno iz homoljskih zaseoka, a od 2001. ponovo radi u Dopisništvu RTS-a u Požarevcu.

Poslednjih nekoliko godina privlači pažnju TV gledališta kao autor dokumentarnih emisija u serijalu „Trag“

M. Kuzmanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi