Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čudni kriterijumi za izdavanje dozvola
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2009.

Izvor: Danas

Čudni kriterijumi za izdavanje dozvola


Vlasnik MS radija, protiv čijeg gašenja je prošle godine potpise dalo 12.000 Novosađana, od gradonačelnika do đaka, Dragan Raca kaže da su emiteri koji nisu dobili dozvole stavljeni u vrlo nezgodan položaj zato što su upućeni da se žale na one od kojih su dobili frekvencije. Osim toga, kaže on, prilikom dodele frekvencija nije ispoštovan jedan od bitnih uslova, a to je nedozvoljena medijska koncentracija, pošto su neki dobili istovremeno dozvole za radio i televiziju.

- Suština problema sa RRA je to što ona nije dosledna – kaže pravni zastupnik MS radija Emir Jašarević.

– Savet RRA je 2005. godine usvojio “Strategiju razvoja radiodifuzije u Republici Srbiji do 2013. godine”, u kojoj se navodi da poslednjih 15 godina u Srbiji gotovo da nije bilo regularnih konkursa za izdavanje dozvola za komercijalni radio, što je imalo za posledicu radiodifuzni haos.

Takođe se navodi da su bezmalo svi veliki emiteri svoje mreže postavili na osnovu trenutne političke volje, a ne važećih propisa. Uprokos tome , RRA je prilikom odlučivanja o dodeli frekvencija prednost dala podnosiocima prijave koji su, pod sumnjivim političkim okolnostima, dobijali dozvole za rad.

Jašarević dodaje da su kriterijumi za izdavanje dozvole objavljeni tek devet meseci nakon konkursa, te da su oni neobjektivni i diskriminatorski. Po njegovim rečima, kriterijumi koje je RRA postavila pogodovali su isključivo onima koji su ranije stekli dozvole i to bez javnog konkursa, što znači da oni koji su se prvi put javili ili kratko rade nisu imali šanse da prođu, osim verskih radija.

Jašarević posebno osporava rezultate merenja slušanosti, što je takođe bio jedan od kriterijuma za dodelu frekvencije.

 - Ocena slušanosti radija zasnovana je na istraživanju “Strategic Marketing Research” , koja ne postoji u evidenciji Agencije za privredne registre - kaže Jašarević.

– Iz tabele o rezultatima istraživanja, koja mi je predočena u računaru RRA, ne može se zaključiti koliko je ispitanika anketirano, na kojim lokacijama, u koje vreme.

Za RRA je najmerodavniji dokaz slušanosti taj izveštaj, a potpisi 12.000 građana sa svim bitnim podacima, ne. Tačno je da imaju pravo da zatvore emitere nakon odluke o prigovoru, ali je vrlo često u praksi da kad stranka podnese tužbu, izvršni organ ne sprovodi izvršenje dok Vrhovni sud ne donese odluku.

Antrfile :

Gašenje piratskih stanica još traje.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić kaže da je proces gašenja piratskih radio-stanica još uvek u toku u Vojvodini. Kako koje rešenje postane izvršno, predstavnici RRA gase emitere bez dozvola za rad. Po njegovim saznanjima, neki od radija u Novom Sadu uprkos tome što su im predajnici zapečaćeni, nastavili su da rade, čime čine delo za koje im sleduje krivična prijava.

Karadžić je još napomenuo da su rešenja RRA o zabrani rada piratskih stanica izvršna i da sudski sporovi pred Vrhovnim sudom ne odlažu njihovu primenu, te da oni koji tvrde suprotno, samo žele da obmanjuju javnost.

Z. Milosavljević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi