Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Analiza efekata rada REM-a od 2017. do 2020: U nadzoru nad radom emitera Regulator se najmanje bavi zaštitom interesa gledalaca i slušalaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 10. 2020.

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija

Analiza efekata rada REM-a od 2017. do 2020: U nadzoru nad radom emitera Regulator se najmanje bavi zaštitom interesa gledalaca i slušalaca

Cilj analize Slavko Ćuruvija fondacije bio je da ustanovi pravilnosti u (ne)postupanju Regulatora, kao i da, kroz analizu dostupnih preduzetih mera i prekršajnih prijava koje je Regulator podnosio protiv pružalaca medijskih usluga, ukaže na broj, prirodu i efekte preduzetih mera, odnosno pokrenutih sudskih postupaka.

Prema svim relevantnim istraživanjima, elektronski mediji, a pre svega televizije sa nacionalnom pokrivenošću, za većinu građana Srbije predstavljaju osnovni izvor informisanja o političkim i društvenim pitanjima. Odsustvo pluralizma medijskog sadržaja, diskriminacija, govor mržnje i grubo kršenje Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata obeležili su programe televizija sa nacionalnom pokrivenošću od samog usvajanja seta medijskih zakona 2014. godine do danas.

U ovom kontekstu, u fokusu javnosti nalazi se Regulatorno telo za elektronske medije (REM), kao nezavisno telo koje treba da obezbedi doslednu primenu zakona i da štiti interese građana u oblasti javnog informisanja. Rad Regulatora od samog osnivanja opterećen je brojnim problemima i kontroverzama.

U okviru napora da doprinese unapređenju kvaliteta informisanja u javnom interesu, kao jednom od suštinskih preduslova za demokratske procese u društvu, Slavko Ćuruvija fondacija je analizirala efekte rada REM-a u periodu od 2017. do septembra 2020. godine.

Namera Fondacije bila je da ustanovi pravilnosti u (ne)postupanju Regulatora, kao i da, kroz analizu dostupnih preduzetih mera i prekršajnih prijava koje je Regulator podnosio protiv pružalaca medijskih usluga (PMU), ukaže na broj, prirodu i efekte preduzetih mera, odnosno pokrenutih sudskih postupaka.

Za praćenje i analizu izabrane su nadležnosti rada Regulatora propisane članom 22 Zakona o elektronskim medijima, koje se naročito odnose na:

  • kontrolu rada pružalaca medijskih usluga (PMU) i staranje o doslednoj primeni odredaba ZEM-a;
  • izricanje mera pružaocima medijskih usluga u skladu sa ZEM-om;
  • odlučivanje o prijavama u vezi sa programskim delovanjem pružalaca medijskih usluga;
  • pravila koja se odnose na programske sadržaje a u vezi sa zaštitom dostojanstva ličnosti i drugih ličnih prava, zaštitom prava maloletnika, zabranom govora mržnje i dr.;
  • istraživanje potreba korisnika medijskih usluga i zaštitu njihovih interesa.

U posebnom delu obrađeno je postupanje Regulatora u izbornim procesima od 2016. do izbora održanih u junu 2020. godine.

Prema raspoloživim podacima, od svog osnivanja 2014. godine do danas, REM je izrekao svega 67 mera različitim pružaocima medijskih usluga. Istovremeno, građani i organizacije su, samo u poslednje tri godine, REM-u uputili ukupno 1.030 prijava protiv različitih sadržaja emitovanih u elektronskim medijima.

Sve do septembra 2020. Regulator nije podneo nijednu krivičnu prijavu protiv pružalaca medijskih usluga zbog diskriminatornog govora, zaštite maloletnika i govora mržnje u elektronskim medijima, iako to spada u delokrug njegovih nadležnosti i uz evidentno svakodnevno emitovanje takvih sadržaja u različitim programima.

Regulator je do sada izrekao samo jednu meru upozorenja zbog nepoštovanja programskog elaborata, koji predstavlja osnov za dodelu dozvola za emitovanje, i to Radiju NS plus iz Novog Sada, iako sam u svojim izveštajima iz godine u godinu konstatuje dramatično odstupanje od elaborata kod sva četiri pružaoca medijskih usluga sa nacionalnom frekvencijom.

Prema zaključcima Službe za nadzor Regulatora, televizije Pink i Happy nisu emitovale čak četiri od pet zakonom predviđenih obaveznih programskih žanrova u svojim programima. Pored toga, TV Happy je i šampion u izrečenim merama u poslednjih šest godina – 20 od ukupno 67 izrečenih, pa se postavlja opravdano pitanje zbog čega ta televizija i dalje ima dozvolu za emitovanje.

Za razliku od Televizije Pink, koja je u poslednje tri godine platila više miliona dinara na ime sudskih presuda za kršenje Zakona o oglašavanju, TV Happy je uspela da izbegne odgovornost i za kršenje tog zakona. Sudski postupci protiv te televizije, koji se odnose na Zakon o oglašavanju, po pravilu zastarevaju zbog nepojavljivanja odgovornih lica na ročištima, nakon čega advokati uredno naplaćuju sudske troškove na teret budžeta Republike Srbije.

Treba napomenuti i da je posle izbora novih članova Saveta REM-a početkom 2020. godine, a naročito nakon juna, primetan napredak u transparentnosti rada tog tela i pokušajima da se uredi rad pružalaca medijskih usluga.

Kaznena politika je upadljivo stroža: dok je od 2014. do juna 2020. Regulator izrekao samo jednu meru privremene obustave programa, od juna do septembra 2020. izrečene su čak tri takve mere. U tom periodu Regulator je najavio i sudske postupke protiv pojedinih PMU, kao i usvajanje pravilnika koji treba da reguliše emitovanje rijaliti programa.

Kada je reč o postupanju u predizbornim procesima, Regulator je tokom 2017. i 2018. godine faktički prepustio monitoring gledaocima, koje je pozvao da prijavljuju uočene nepravilnosti, da bi potom utvrdio da ni u jednom od 68 prijavljenih slučajeva nije došlo do povrede javnog interesa koja bi dovela do pokretanja postupaka izricanja mera.

Kompletnu analizu preuzmite OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi