Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Podaci pokazuju da je Ministarstvo kulture izdvajalo novac za Kurir
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2020.

Izvor: N1

Podaci pokazuju da je Ministarstvo kulture izdvajalo novac za Kurir

Podaci izneti u prilogu N1 o sufinansiranju medija, koji je emitovan u jučerašnjem dnevniku, su javni podaci objavljeni, između ostalog, i u bazi podataka Udruženja novinara Srbije. Ključni problem projektnog sufinansiranja medija je što se novac iz republičkog i lokalnog budžeta dodeljuje medijima koji tradicionalno krše Kodeks novinara.

Ministarstvo kulture i informisanja je ranije danas saopštilo da su netačne informacije da je to ministarstvo podržalo projekte medijskih kuća koje su prekršile Kodeks novinara Srbije.

Reagujući na prilog TV N1 koji je objavljen i na našem portalu, Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da su informacije o sufinansiranju medijskih projekata dostupne na njihovom sajtu.

"Sve komisije Ministarstva kulture i informisanja su se vodile isključivo kriterijumima definisanim Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji primenjuju propise kada su u pitanju etički standardi i poštovanje Kodeksa novinara Srbije", navodi se u saopštenju.

A upravo iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, kako pokazuju podaci, je u periodu od 2015. do 2018. godine, kompaniji Adria media group, koja je izdavač tabloida Kurir dodeljeno 9.102.770 dinara za osam projekata.

Prema monitoringu Regulatornog tela Saveta za štampu, Kurir je samo u drugoj polovini 2019. godine 1.106 puta prekršio Kodeks novinara.

Tabloidi koje je Savet za štampu označio kao najveće prekršioce Kodeksa novinara su pored Kurira i Alo, Informer i Srpski telegraf.

U drugoj polovini 2019. godine Alo je prekršio Kodeks 1.266, Srpski telegraf 864, a Informer 667 puta.

U periodu 2016 - 2019 iz budžeta lokalnih samouprava za medijske projekte izdvojeno je za Informer 36.600.000, Srpski telegraf 22.203.802 i ALO 26.600.000 dinara.

Sve konkurse i imena onih kojima su dodeljena sredstva pogledajte u navedenim dokumentima:

konkurs ministarstvo5

konkurs ministarstvo4

konkurs ministarstvo3

konkurs ministarstvo2

konkurs ministarstvo1

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi