Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS: Mediji ugroženi, potreban plan ekonomske podrške
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2020.

Izvor: Beta

OEBS: Mediji ugroženi, potreban plan ekonomske podrške

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Arlem Dezir istakao je danas u Beču da su mediji u opasnosti na previše mesta u regionu OEBS-a, sa pandemijom koja pojačava postojeće trendove i donosi nove probleme, uključujući tešku ekonomsku situaciju sa kojom se suočavaju mnogi mediji.

"Činjenica da se toliko novinara suočava sa krivičnim gonjenjem, osudama i pritvorom zbog izveštavanja o problemima od javnog interesa ostaje jedan od najvećih izazova za region OEBS-a. U poslednjih sedam meseci više puta sam intervenisao zbog pritvaranja ili gonjenja novinara", naveo je Dezir u izveštaju koji je danas u Beču predstavio Stalnom savetu OEBS-a.

Kako je objavio na Tviteru, Dezir je istakao da "države moraju da osiguraju bolju zaštitu medija, bore se protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, poštuju nezavisnost medija i podrže pluralizam, a ne da ga guše".

Dezir je takođe ukazao da mediji u članicama OEBS-a trpe velike ekonomske gubitke. "Hitno je potreban plan snažne ekonomske podrške da bi se spasao ovaj sektor koji je od vitalnog značaja za život naših društava", istakao je on i ukazao da je "ugrožen pluralizam medija ograničavanjem izvora informacija za javnost".

On je takođe naveo da nastavlja da pomaže državama da oblikuju politike i zakonodavstvo u skladu sa međunarodnim i standardima OEBS-a, uključujući novo zakonodavstvo vezano za pandemiju korona virusa, zakone o vanrednim situacijama ili druge propise koji direktno utiču na slobodu medija.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

03.07.

2020.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 16:52

Реторика

Дезир је истакао да "државе морају да осигурају бољу заштиту медија, боре се против некажњивости злочина над новинарима, поштују независност медија и подрже плурализам, а не да га гуше". То је лепо речено, али реторика мало може да помогне против огња и челика, поготову кад долазе са великих висина.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi