Naslovna  |  Aktuelno  |  Šta je UNS rekao, a šta (ni)je objavljeno  |  Kad Radio Slobodna Evropa cenzuriše predsednika UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Šta je UNS rekao, a šta (ni)je objavljeno

11. 03. 2021.

Izvor: UNS

Kad Radio Slobodna Evropa cenzuriše predsednika UNS-a

Nakon što je portal Radio Slobodna Evropa objavio tekst pod nazivom „Vlada Srbije se ne izjašnjava o navodnom angažovanju Cherie Blair“, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović poslao je urednicima odgovor na tekst zato što njegova izjava nije verno preneta. Odgovor prenosimo u celosti.

Poštovani urednici Radija Slobodna Evropa,

u vašem tekstu pod naslovom „Vlada Srbije se ne izjašnjava o navodnom angažovanju Cherie Blair“ netačno i nepotpuno preneta je moja izjava o odnosu vlasti prema novinarima, zbog čega tražim da objavite ispravku.

Vaša novinarka, sa kojom sam razgovarao desetak minuta, tražila je moj komentar o aranžmanu Šeri Bler sa Vladom Srbije i obećala da će ga objaviti. U objavljenom članku tog citata nema. Podsetiću vas, on glasi: „Mnogo je bolje da Šeri Bler zastupa Vladu Srbije nego ratne zločince s Kosova. Nadam se da će tako i ostati“.

Činjenica je da je advokatska firma koju je osnovala Šeri Bler zastupala Ramuša Haradinaja na suđenju za ratne zločine u Hagu i da je njena nova firma savetovala vladu Kosova u vezi sa postupcima za ratne zločine pred novim sudom u Hagu. Kao što sam izjavio, a vi izbegli da objavite, na Kosovu postoje neki ratni zločinci. Sa njima je poslovala supruga bivšeg britanskog premijera, koji je bio jedan od inspiratora agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, a ne samo premijer koji je „doneo odluku da se Velika Britanija priključi NATO snagama“, kako ste vi formulisali.

U izjavi sam govorio i o napadima vlasti na novinare, uključujući i pretnje koje dobija Pištaljka čiji sam glavni i odgovorni urednik, ali ni to niste preneli. 

Nije tačno da nisam želeo da komentarišem odnos vlasti prema televiziji N1. Uostalom, više puta sam javno osuđivao pritiske na novinare te kuće, a Udruženje novinara Srbije je za poslednje četiri godine najviše saopštenja izdalo upravo braneći kolege sa N1 od pretnji i napada.  

Takođe smatram da je važno da novinari budu zaštićeni i od pritisaka svojih vlasnika, bez obzira na to da li je reč o privatniku (kao što je Junajted grupa) ili državi (Srbiji ili SAD, svejedno). Verujem da bi onda bilo moguće da Radio Slobodna Evropa, u vlasništvu vlade Sjedinjenih Država, objavi da nelegalni i nelegitimni napad na Srbiju 1999. nije bio „NATO intervencija“, da prestane da širi odavno razotkrivenu laž da je agresija posledica „zločina koje su počinile srpska vojska i policija“. I da sagovorniku dozvoli da kaže da na Kosovu ima ratnih zločinaca.

Ako to nije moguće objaviti, barem kao mišljenje sagovornika iz Srbije, onda je jasno šta se ovde desilo: državni medij me je cenzurisao u strahu da se moje kritičko mišljenje ne bi dopalo gazdi.

Zvuči poznato, zar ne? 

Odgovor Radio Slobodne Evrope na pismo UNS-a 

Dragi Radomire,   

nadam se da ste dobro.   

Koleginica Maja Živanović koja je urednica u Beogradu je na slobodnim danima, pa vam ja odgovaram.   

Pažljivo sam pročitao vaš mail i ponovo naš jučerašnji tekst, i razgovarao sa koleginicama koje su radile na temi.   

Kao što i pretpostavljate, autori imaju slobodu da procene šta bi moglo biti relevantno za datu temu iz izjava sagovornika. Naravno nemoguće je objavljivati kompletne citate.   

Što se tiče rečenice „On nije želeo da komentariše odnos vlasti prema TV N1“, mislilo se povodom teme o kojoj se radi. Da li vam je prihvatljivo da dodamo na kraju rečenice „ovim povodom“? 

Šta god da vam je potrebno dalje tu sam.  

Srdačan pozdrav iz Praga.  

Miloš Teodorović  

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

12.03.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 15:57

Плагијат

"Аутори имају слободу да процене шта би могло бити релевантно за дату тему из изјава саговорника. Наравно немогуће је објављивати комплетне цитате." Брине ме само да друг Ким Џонг Ун не оптужи Радио Слободну Европу за плагијат.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi