Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Nejasno ko upravlja Politikom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

18. 10. 2012.

Autor: K. Živanović Izvor: Danas

Nejasno ko upravlja Politikom

Udruženje novinara Srbije (UNS) nije dobilo odgovor na javno pitanje koje je uputilo Vladi Srbije o tome da li je Politika u potpunosti u državnim rukama. UNS je od nadležnih zatražio da objasne kako je došlo do promena u upravljačkoj strukturi te kuće i kakve su posledice te odluke.

- Vlasnička struktura Politike nije promenjena, međutim, promenjena je upravljačka. Naime, država i Ist medija grupa podjednako dele vlasništvo, ali s obzirom na to da je direktor inostranog suvlasnika podneo ostavku i izbrisan iz Agencije za privredne registre (APR), upravljačke odluke u Politici sada donosi isključivo država - kaže za Danas predsednica UNS Ljiljana Smajlović. Ona podseća da je direktorka Politike, novine i magazini (PNM) Mira Glišić Simić sada jedino ovlašćeno lice za zastupanje PNM-a u Agenciji za privredne registre (APR).

Goran Ilin, zamenik generalnog direktora PNM, podneo je ostavku na tu funkciju 14. septembra, a na zahtev Vuka Vasiljevića, ovlašćenog lica suvlasnika Politike, Ilin je početkom nedelje izbrisan iz APR.

- Odluke u Politici dosad su se donosile uz odobrenje i potpis oba suvlasnika, odnosno direktora. Pošto je sada jedan i zvanično izbrisan iz registra, ne postoji pravna prepreka da odluke donosi samo jedan suvlasnik. A to je država - kaže Smajlovićeva. Ona dodaje da vlasti moraju da objasne kako je došlo do novonastale situacije, uz podsećanje da je sadašnja vlast za iste poteze kritikovala prethodnu.

- Upravljačke strukture u medijima se menjaju preko noći, netransparentno, bez znanja javnosti, novinara i samih zaposlenih u medijskim kućama. U konkretnom slučaju možemo zaključiti da se Ist medija grupa, koja je letos kupila VAC-ov udeo u Politici, odrekla prava na upravljanje kompanijom po principu saglasnosti oba vlasnika, s obzirom na to da više od mesec dana nije postavila novog direktora. Podozrenje izaziva i podatak da se Goran Ilin, koji je ostavku podneo 14. septembra, još nalazi u impresumu Politike - ukazuje Smajlović.

U saopštenju UNS-a, gde se traži objašnjenje za novonastalu situaciju, zaključuje se „da je novi vlasnik Politike Miroslav Bogićević postao pasivni partner države Srbije u upravljanju najstarijim dnevnim listom na Balkanu, i da država sada upravlja Politikom bez ograničenja“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi