Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Grad Beograd ponovo odbio da podrži istraživanje korupcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

04. 12. 2019.

Autor: Ekipa Pištaljke Izvor: Pištaljka

Grad Beograd ponovo odbio da podrži istraživanje korupcije

Više od dve godine posle konkursa na kojem je projekat Pištaljke „Istraživanje korupcije i sukoba interesa u izvršnim organima Grada Beograda i gradskih opština“ odbila „jer nije od interesa za javnost“, gradska uprava Beograda donela je 25.11.2019. novo rešenje kojim je Pištaljku ponovo odbila.

Gradska uprava bila je prinuđena da ponovo odlučuje pošto je Upravni sud 5. septembra ove godine poništio njeno rešenje iz 2017. godine i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje zato što odluka nije bila obrazložena. Uprava Beograda je u „Rešenju o izmeni rešenja o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Beograda u 2017. godini“ između ostalog navela da:

„...se predlogom projekta ne ostvaruje namena konkursa“, i da „...u projektu nisu jasno identifikovani i definisani problemi i potrebe ciljne grupe, dok planirane aktivnosti nisu adekvatno usklađenje sa ciljevima, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa“.

Gradska uprava je takođe navela da je o projektu Pištaljke odlučivala Komisija i da „većinom glasova nije usvojila predlog projekta“. Grad je do sada tri puta odbijao projekte Pištaljke za istraživanje korupcije u gradskoj upravi sa istim obrazloženjem – da takvo istraživanje nije od interesa za javnost. Od 2017. godine do danas Pištaljka je objavila više od 50 tekstova samo o nezakonitostima u gradu, a javnosti su najpoznatiji oni o skrivanju imovine bivšeg gradonačelnika Siniše Malog i nameštenim tenderima za novogodišnju rasvetu. Pištaljkino otkriće o nezakonitom postavljanju plastične jelke od 83.000 evra preneli su svi značajni mediji u svetu.

Pištaljkin projekat pod nazivom „Istraživanje korupcije i sukoba interesa u izvršnim organima grada Beograda i gradskih opština” bio je jedan od 74 koliko ih je 2017. godine prijavljeno na konkursu za sufinasiranje medijskih projekata. Novac na konkursu su dobila 24 projekata kojima je podeljeno 73.900.000 dinara.

Gradska komisija koja je ocenila da istraživanje korupcije nije u interesu javnosti bila je sastavljena od „medijskih stručnjaka“ nepoznatih široj javnosti, a u toj komisiji nije bilo mesta za kandidata Udruženja novinara Srbije, najvećeg novinarskog udruženja u zemlji. Komisija je čak trećinu novca na ovom konkursu dodelila Studiju B i firmama koje su povezane sa njim, kao i tabloidima koji su opominjani zbog kršenja novinarskog etičkog kodeksa, što bi trebalo da ih eliminiše iz konkurencije. Komisija je odbila projekte nekih od najvećih medija u zemlji, kao što su agencija Beta, Blic i Danas da bi novac dodelila firmama koje su osnivane čak posle raspisivanja konkursa.

Pištaljka je u tužbi Upravnom sudu istakla da je ona jedina ponudila projekat koji je uključivao istraživačko novinarstvo i istraživanje korupcije i koji je zadovoljavao zadate kriterijume, a da je novac za finansiranje medija dodeljen „muzičarima, reklamnim kućama i pojedinim firmama koje čak nisu ni postojale pre raspisivanja konkursa”.

U tužbi je takođe navedeno da je Sekretarijat za informisanje nepravilno primenio Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kojim se propisuje da je za svaki projekat koji razmatra komisija u obavezi da sačini obrazloženje i navede razloge za prihvatanje ili neprihvatanje projekta.

„Komisija nije dala nikakvo obrazloženje u predlogu odluke zbog čega se neki projekat prihvata ili ne prihvata. Upravo suprotno, komisija je u Predlogu odluke o raspodeli sredstava samo navela da za određene projekte nije predložila finansijsku podršku, jer je procenila da nisu na nivou uslova navedenih u konkursu. Na osnovu ovakvog predloga komisije rukovodilac organa koji je raspisao konkurs nije mogao da donese pravilnu i zakonitu odluku”, napisano je još u tužbi.

Upravni sud je uvažio argumente advokatskog tima izdavača Pištaljke, Udruženja Eutopija, utvrdio da u obrazloženju rešenja nije istaknuto „koji kriterijumi su primenjivani kod donošenja odluke i kako su ti kriterijumi ocenjivani, a konkretno kod donošenja odluke u pogledu projekta tužioca na osnovu kojih činjenica je donet zaključak da projekat koji se bavi istraživanjem korupcije i sukoba interesa u izvršnim organima i u gradu nije od interesa za građane grada Beograda”.

Upravni sud je takođe odlučio da tuženi organ (Sekretarijat za informisanje) u ponovnom postupku donese „novo, na zakonu zasnovano rešenje, pridržavajući se primedbi suda…”. Kako to ni ovog puta nije učinjeno, advokati portala Pištaljka će uložiti novu tužbu pred Upravnim sudom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi