Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Produkcije kao zaobilazni put do konkursnog novca (2): Obezbede milione za RTV Pančevo pa zamrznu aktivnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

28. 10. 2019.

Autor: Ivana Predić Izvor: Cenzolovka

Produkcije kao zaobilazni put do konkursnog novca (2): Obezbede milione za RTV Pančevo pa zamrznu aktivnost

Pančevački medij je za tri godine dodatno zaradio desetine miliona, angažujući uglavnom nepoznate i tek osnovane produkcije i agencije, od kojih su neke ubrzo nakon toga objavljivale da prestaju sa radom. Veći deo novca koji su produkcije dobijale na konkursima završavao je na računima RTV Pančevo na ime raznih troškova.

Od 2016. do oktobra 2019. godine Radio-televizija Pančevo je na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja u južnom Banatu zaradila najmanje 35,5 miliona dinara, a još gotovo 30 miliona preko raznih produkcija i agencija, koje su na medijskim konkursima u Pančevu od 2017. do 2019. godine dobile 32,8 miliona dinara.

Istraživanje Cenzolovke pokazalo je da gotovo sav novac koji preduzetnik, agencija ili produkcija dobije na konkursu, zapravo završi na računima RTV Pančevo.

U 2016. godini samo u Pančevu pomenuti medij dobio je 17,5 miliona dinara, a narednih godina novac se slivao iz gradova i opština u okruženju: Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Vršac i Novi Sad.

U navedenim lokalnim samoupravama Radio-televizija Pančevo je kao pravno lice učestvovala i pobeđivala na konkursima, a samo na medijskom konkursu u Pančevu bogato su nagrađivani preduzetnici čiji su medijski sadržaj emitovani na RTV Pančevo.

Iako zakonskih prepreka u ovim transakcijama nema, moralnih sumnji ima. Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže za Cenzolovku da angažovanjem agencija mediji izvrdavaju ograničenje dozvoljene državne pomoći (de minimis). On pretpostavlja da je u nekim slučajevima reč i o „nameštanju poslova“ vlasnicima tih agencija.

Najveći skandal u Pančevu dogodio se na drugom konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini, raspisanom u septembru te godine. Odluka o raspodeli sredstava doneta je u novembru, te su dobitnicima ostala samo dva meseca za realizaciju medijskih sadržaja.

Na tom konkursu Radio-televizija Pančevo nije dobila novac, ali su zato tri agencije inkasirale 14,8 miliona dinara za medijske projekte u kojima je bilo navedeno da će biti realizovani na pančevačkoj televiziji i radiju.

Sve tri firme osnovane su u maju te godine, a već na konkursu u septembru dobile su između 3,8 i šest miliona dinara.

Prekid obavljanja delatnosti – tokom trajanja konkursa

Najviše novca – šest miliona dinara – pripalo je projektu „Dobro jutro Pančevo“, čiji je podnosilac Milen Jovković, vlasnik preduzetničke radnje za proizvodnju kinematografskih dela Kriptofest iz Brusa, koja je osnovana 19. maja 2017. godine. Iako je projekat trebalo da bude realizovan od 1. novembra do 31. decembra, Kriptofest 15. decembra traži prekid obavljanja delatnosti, dakle tokom trajanja konkursa. U martu naredne godine obavljanje delatnosti se nastavlja, da bi već 27. jula 2018. godine ponovo bila prekinuta. Za produkciju, postprodukciju i montažu, iz ovog projekta RTV Pančevo je uplaćeno 4,6 miliona dinara.

Drugoj novoosnovanoj agenciji – Stemeg production iz Beograda (osnovana 23. maja 2017) dodeljeno je pet miliona dinara za projekat  „Pančevačka hronika – lokalni informativni magazinski program“, koji je podneo Stefan Megić, vlasnik te agencije.

Veći deo novca dodeljenog toj agenciji, kako pokazuju izveštaji, otišao je u ruke emiteru – od pet miliona dinara, čak 4,6 miliona plaćeno je Radio-televiziji Pančevo za izradu foršpana, te za postprodukciju i montažu.

Pančevački novac je 2017. godine otišao i u Čačak. Preduzetnik Vlado Mandić registrovao je proizvodnju audiovizuelnih proizvoda Formart  19. maja 2017. godine (istog dana kada i Kriptofest iz Brusa), a već u novembru dobio je 3,8 miliona dinara za projekat „Pančevački budilnik“.

Prema narativnom izveštaju, ponuđen je „jedinstven“ sadržaj u medijskom pančevačkom prostoru – jutarnji program, koji se inače godinama emituje na Radio Pančevu.

Izradu džinglova Radio-televizija Pančevo je preduzeću Formart naplatila 3,5 miliona dinara.

Na prošlogodišnjem gradskom konkursu Formart je za isti sadržaj, projekat „Svitanje“ – Jutarnji program Radio Pančeva, dobio 2,25 miliona dinara. Finansijski izveštaji pokazuju da je gotovo dva miliona dinara plaćeno Radio-televiziji Pančevo za iznajmljivanje studija, montažu, studijske sate, audio-obradu i vidljivost projekta.

I Kriptofest je veći deo dobijenog novca „preusmerio“ na RTV Pančevo. Realizacija, emitovanje, montaža, postprodukcija i iznajmljivanje studija plaćeni su 5,6 miliona dinara – od ukupno dobijenih šest miliona. Za dva meseca, prema narativnom izveštaju, realizovano je 60 jutarnjih programa, koje su uređivali novinari Radio-televizije Pančevo.

Cenzolovka je pokušala da dobije izjave od vlasnika navedenih agencija, ali njihovi kontakti su apsolutno nevidljivi, čak ih nema ni na računima.

SAD ME VIDIŠ, SAD ME NE VIDIŠ

Osim pančevačke televizije, angažovanjem agencija bavio se i Start pres, portal pančevačkog nedeljnika Start 013. Na drugom konkursu u 2017. godini preduzetnica iz Beograda Gina Novićević, koja se bavi proizvodnjom kinematografskih proizvoda i televizijskog programa, dobila je 1,2 miliona dinara za projekat „Oblak od naših snova“.

Interesantno, ali ne i iznenađujuće je da je ta preduzetnička radnja u APR upisana 8. septembra 2017. godine, tri nedelje pre raspisivanja konkursa, i već je 11. januara 2018. godine izbrisana iz registra.

Preduzetnica je, kako stoji u narativnom izveštaju, koristeći metod istraživačkog novinarstva, proizvela i emitovala serijal radio-emisija o važnim pitanjima zaštite interesa osoba sa invaliditetom. Ukupno su proizvedene četiri emisije i one su emitovane tokom poslednja dva meseca u 2017. godini na portalu Start pres.

Za studijske troškove, pokazuje dokumentacija, Televideo servisu iz Novog Sada plaćeno je 400.000 dinara, dok je 612.000 dinara na ime promocije projekta uplaćeno firmi iz Kaća.

Zarada mala, ali važna

U 2018. godini još jedna produkcija dobila je šest miliona dinara za produkciju i emitovanje medijskih sadržaja na RTV Pančevo. Za projekat „Vi pitate, mi odgovaramo“, pančevačko preduzeće za usluge i reklame i propagande Wagner production je od dobijenog novca čak 5,6 miliona uplatilo Radio-televiziji Pančevo na ime realizacije i emitovanja, postprodukcije, izrade foršpana i montaže.

Tokom prošle godine u okviru projekta „Vi pitate, mi odgovaramo“, na Televiziji Pančevo proizveden je i emitovan 231 sadržaj (prilozi i gostovanja), uglavnom na komunalne teme, iz oblasti sporta, kulture i drugih tema od javnog interesa.

Kako pokazuje izveštaj, za realizaciju i emitovanje potrošeno je 1,6 miliona dinara, dok je za postprodukciju, izradu foršpana i montažu Radio-televiziji Pančevo uplaćeno još četiri miliona dinara, što govori da za produkciju nije ostalo mnogo novca.

Na pitanje da li se produkciji i kako isplati da kreira sadržaje za televiziju, Tomislav Vagner, vlasnik Wagner produkcije, koji je kao šef tehnike do pre više od decenije radio na RTV Pančevo, odgovara za Cenzolovku „da zarada jeste mala, ali da su svi prihodi važni za produkciju“.

„Čak i mali procenat zarade čini živom produkciju, koja ne bi uspela da opstane bez projekata, bez spoljne saradnje“, objašnjava Vagner.

Wagner produkcija je osnovana 2006. godine, a u formi agencije prisutna je od 1989. godine. Naš sagovornik napominje da je tokom tog perioda sarađivao sa mnogim lokalnim, ali i drugim medijima, te da produkcija ima renome, što utiče na dodelu velike količine novca na medijskim konkursima.

S obzirom na to da je Radio-televizija Pančevo u martu dobila upozorenje REM-a zbog izveštavanja suprotnog novinarskoj etici, zakonima i Pravilniku, interesovalo nas je da li je Vagneru zasmetalo to što medijske sadržaje treba da producira za televiziju koja krši profesionalna pravila. Tomislav Vagner naglašava da Wagner produkcija radi odgovorno i profesionalno, u skladu sa standardima profesije, te da je RTV Pančevo privatna firma sa uređivačkom politikom koju ne bi da komentariše. Trudi se, kaže, da sarađuje sa svima i da nigde ne zatvara vrata. Dodaje da nije bilo zahteva za određene teme od strane rukovodstva RTV Pančevo.

„Mi smo isporučili sadržaje kako standardi nalažu. Priloge sa bilo kakvom vrstom etiketiranja nismo producirali i emitovali, niti bih potpisao tako nešto“, kaže Vagner.

Ove godine Wagner produkcija realizuje projekat pod nazivom „Jutro uz Radio Pančevo“, vredan 4,9 miliona dinara. Reč je o jutarnjem programu koji će biti emitovan na radiju. Taj format emisije, međutim, već postoji, pa se postavlja pitanje zašto se dodatno finansira sadržaj koji je već u etru.

Vagner kaže da je moguće da se Jutarnji program ne bi ni emitovao da se novac ne dobija preko konkursa. Jer, kako kaže, situacija u Radio-televiziji Pančevo slična je kao pre nekoliko decenija, kada je taj medij bio u državnom vlasništvu, sa malim i neredovnim platama.

Na ovogodišnjem pančevačkom konkursu nije bilo poznatih preduzetnika i agencija, već je novac za produkciju i emitovanje sadržaja na RTV Pančevo, pored Wagner produkcije, dobila i produkcija VI production iz Beograda, osnovana u novembru 2015, vlasnika Vladimira Ilića. Za projekat „Buđenje uz TV Pančevo“ dobili su 4,8 miliona dinara.

Kako bismo saznali na koji način se ostvaruje saradnja sa agencijama, zašto pribegavaju takvom načinu finansiranja, zbog čega se preduzetnici menjaju, koliko novac dobijen na medijskim konkursima doprinosi finansijskoj održivosti medija i drugo, kontaktirali smo sa Tatjanom Cuk, direktorkom RTV Pančevo. Ona je najpre u telefonskom razgovoru rekla da joj pitanja pošaljemo mejlom, što smo i učinili, ali odgovore do danas nismo dobili.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi