Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Za informisanje duplo više
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

29. 07. 2019.

Autor: M. Bošnjak Izvor: Večernje novosti

Za informisanje duplo više

Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu je tek 23. jula donelo Odluku o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, posle kojeg će medijima čiji projekti budu odabrani - do kraja godine - biti isplaćeno ukupno osam miliona dinara. Najmanji iznos na koji se može računati iznosi 100.000, a najveći milion dinara.

Uprkos kašnjenju, pomak je očigledan, s obzirom na to da su milanovačke medije lane sufinansirali sa ukupno tri i po miliona dinara...

- Raspisivanje konkursa ove godine uveliko kasni jer smo dugo čekali saglasnost Komisije za kontrolu državne pomoći, što su učinile i neke druge opštine. Ipak, uveren sam u to da će konkurs od iduće godine biti raspisivan znatno ranije, već početkom januara, te da će se kompletna procedura završavati znatno brže, da bi mediji već od početka godine mogli da računaju na budžetska sredstva - najavljuje prvi čovek Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević.

Inače, kako je precizirano u odluci Opštinskog veća, konkurs je raspisan za sufinansiranje medijskih sadržaja koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih žitelja Opštine, podizanju kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom i pripadnika manjinskih grupa, te zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije, unapređenju poštovanja pravnog poretka i socijalne ravnopravnosti, slobodnom razvoju ličnosti, zaštiti dece i mladih, razvoju nauke, sporta...

- Pravo učešća imaju izdavači koji svoj RTV, novinski ili sadržaj na internet-portalima emituju ili distribuiraju na teritoriji Gornjeg Milanovca. Uslov je da su upisani u Registar medija Agencije za privredne registre, a javni poziv ne važi za one koji se finansiraju iz javnih prihoda, niti za medije kojima su u prethodnom periodu odobrena sredstva iz opštinskog budžeta za koja u ugovorom predviđenom roku nisu podneli izveštaj o realizaciji. Isto važi i za one koji su ta sredstva nenamenski trošili - navedeno je u aktu koji su potpisali načelnik opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Sandra Ralović i načelnik Opštinske uprave Dejan Veljović.

Istovremeno, novinarska udruženja su pozvana da predlože članove konkursne komisije, a učešće u njenom radu nudi se i zainteresovanim medijskim stručnjacima - s tim što niko od njih ne sme biti u sukobu interesa, niti obavljati javnu funkciju.

S obzirom na to da Gornji Milanovac više nema nijednu TV stanicu, od štampanih glasila ovde radi samo nedeljnik "Takovske novine", a tu je i nekoliko lokalnih radio-stanica, odnosno portala, najveći deo opštinskih sredstava je lane isplaćen medijima u Čačku koji "pokrivaju" i ovaj atar - te onima u Kraljevu, Nišu...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi