Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  NUNS: Od početka godine više od milijardu i po za sufinansiranje medija, uglavnom propagande
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

02. 07. 2019.

Izvor: Beta

NUNS: Od početka godine više od milijardu i po za sufinansiranje medija, uglavnom propagande

U Srbiji je u prvoj polovini godine objavljeno 138 konkursa za sufinansiranje projekata u javnom informisanju vrednih nešto više od 1,5 milijardu dinara, pri čemu je nastavljena praksa pretežnog finansiranja političke promocije i propagande na štetu javnog interesa i objektivnog informisanja, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Udruženje je navelo da je Ministarstvo za kulturu i informisanje objavilo devet konkursa na kojima su raspodeljena 274 miliona dinara, da je pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje raspisao četiri konkursa u vrednosti od 61,2 miliona dinara a da su lokalne samouprave do 31. marta objavile 125 konkursa, od kojih je pet poništeno i ponovo raspisano, u iznosu nešto većem od 1,2 milijarde dinara.

"Svoje konkurse su zbog nepravilnosti poništile opštine Obrenovac, Dimitrovgrad, Koceljeva, Nova Varoš i Bujanovac, i ponovo objavile ispravne konkurse a medju lokalnim samoupravama koje su do 30. juna objavile konkurse, najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio je grad Beograd – 90 miliona dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Knić - 200.000 dinara", stoji u saopštenju.

Navodi se da je medju konkursima koji se realizovani u prvom tromesečju, najveći iznos za pojedinačni projekat odobren u Nišu – 14,4 miliona dinara a da je najmanji iznos od 50.000 dinara dodeljen na konkursima grada Valjeva i opštine Petrovac na Mlavi.

"U Srbiji je tokom prve polovine 2109. raspisano 15 konkursa više nego u prvom šestomesečju prošle godine. Uporedo s tim, ukupna sredstva opredeljena na svim konkursima u prvom polugodištu ove godine veća su za približno 380 miliona dinara nego u istom periodu 2018. godine", naveo je NUNS.

Udruženje je upozorilo da je namena konkursa često nejasno definisana, da se nastavljaju problemi u načinu rada stručnih komisija što je kako se ocenjuje, posledica nejasnih kriterijuma za imenovanje članova komisija koje odlučuju o raspodeli sredstava kao i da je i dalje je nedovoljno transparentno odlučivanje o dodeli sredstava.

"Učestala je praksa da se visokim iznosima finansiraju redovni programi medija, da ne postoje adekvatni mehanizmi evaluacije odobrenih projekata kao i da nedostaju adekvatne sankcije za povredu zakonskih odredaba i zloupotrebe konkursnih procedura projektnog sufinansiranja", stoji u saopštenju.

NUNS je naveo primer iz Bačke Palanke gde je trećina od ukupno 12 miliona dinara dodeljena lokalnoj radio-televiziji u vlasništvu Radojice Milosavljevića, kruševačkog biznismena koji je vlasnik osam regionalnih televizija, i koji je kako se navodi, neskriveno blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

"U Nišu su ove godine više od četiri petine ukupno raspodeljenih 78,5 miliona dinara dobili mediji koji su vlasnički i uređivački bliski vlastima i SNS. Medijima porodice Radomirović pripalo je 29 miliona, medijima porodice Gašić 14,4 miliona, dok je Niška televizija, u zajedničkoj svojini te dve porodice dobila 14,4 miliona", piše u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi