Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Hoće li Kragujevac novac za medije ponovo dati gradskoj televiziji?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 12. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Hoće li Kragujevac novac za medije ponovo dati gradskoj televiziji?

Grad Kragujevac planira da za medije u 2019. godini izdvoji ukupno 45 miliona dinara, piše u Nacrtu budžeta Grada Kragujevca u koji je Udruženje novinara Srbije (UNS) imalo uvid. Na pitanje UNS-a upućena imejlom kako će taj novac biti iskorišćen gradonačelnik Grada Kragujevca Radomir Nikolić nije odgovorio.

Inače, Grad sutra treba da donese odluku o budžetu te lokalne samouprave, pa i da li će izdvojiti, kako je planirano, 0,63 odsto za medije.

U delu budžeta koji se odnosi na medije stoji da će Grad Kragujevac u okviru budžetske linije 423, „usluge po ugovoru“, izdvojiti osam miliona dinara. Radomir Nikolić nije odgovorio UNS-u da li je ovaj deo novca predviđen za projektno sufinansiranje medijskih projekata za 2019. godinu. Inače, većina lokalnih samouprava novac sa ove budžetske linije daje za medijski konkurs.

Preostalih 37 miliona dinara, u okviru budžetske linije 451, planirano je za „subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama“. Nikolić UNS-u nije odgovorio ni da li je taj novac, mimo konkursa kao i ranijih godina, namenjen za Radio-televiziju Kragujevac.

Podsetimo, Kragujevac od uvođenja projektnog sufinansiranja medija, 2015. godine, nije za medijske projekte izdvajao niti jedan dinar.

Grad je 2015. godine raspisao konkurs na kom je za projekte bilo opredeljeno deset miliona dinara. Pošto konkurs nije bio u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja reagovala je saopštenjem i tražila da konkurs bude ispravljen.

Uprkos obećanju gradonačelnika Radomira Nikolića, konkurs nije bio ispravljen, već je poništen uz objašnjenje da „udruženja nisu predložila kandidate za komisiju“.

Podsetimo, iz budžeta je za medije 2017. i 2018. godine sav novac izdvajan isključivo  za Radio-televiziju Kragujevac (RTK), koja je nakon poništene privatizacije vraćena u vlasništvo Grada Kragujevca.

RTK je privatizovan 2015. godine kada ga je kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević. Privatizacija je početkom 2017. godine poništena jer Milosavljević nije ispunjavao obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom. Ministarstvo privrede je zato od njega naplatilo bankarsku garanciju u iznosu od 150.000 evra, o čemu je dokaz UNS-u ranije dostavilo to Ministarstvo.

Gradu Kragujevcu je u junu 2017. godine privremeno vraćeno vlasništvo nad ovom medijskom kućom, kojom je trebalo da upravlja do nove privatizacije. Kako je tada najavljeno, RTK je trebalo da u roku od šest meseci bude privatizovan, ali se to do danas nije desilo.

Ministarstvo privrede je u januaru 2018. godine raspisalo novi „javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije Radio-televizije Kragujevac (RTK)“. Međutim, ima li zainteresovanih i šta je Ministarstvo privrede uradilo nakon tog javnog poziva, UNS-u iz ovog Ministarstva još nije odgovoreno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi