Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Pirot: Deset godina finansiranja medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 11. 2018.

Autor: Zoran Panić Izvor: Danas

Gradska uprava Pirot i NUNS organizovali javnu debatu o sufinansiranju projekata informisanja u ovom gradu

Pirot: Deset godina finansiranja medija

Javna debata o utvrđivanju javnog interesa za sufinansiranje projekata javnog informisanja na području Grada Pirota održana je u skupštinskoj sali Grada.

Debatu su organizovali Gradska uprava Pirot i NUNS. Cilj javne debate je da se definišu teme od javnog interesa za Grad koje će poslužiti kao osnova za budžetsko sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom informisanju.

Učestvovali su predstavnici medija, javnih preuzeća, ustanova, nevladinih organizacija… Pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Ranđelović je, uz podsećanje da su slobodni mediji uslov za razvoj slobodne demokratije i da se gradjani preko medija informišu o pitanjima koja su za njih značajna, rekao da je Grad Pirot prvi shvatio značaj i ulogu medija, sufinansirajući lokalne medije još od 2008. godine iako u to vreme to nije bila zakonska obaveza.

– Među prvima smo u Srbiji raspisali konkurs za dodelu sredstava za medije i formirali komisiju za dodelu sredstava 2010. godine. Četiri godine kasnije smo shvatili značaj elektronskih medija i raspisali konkurs za dodelu sredstava internet portalima. Zakonom o javnom informisanju koji je donet 2014. godine predvidjeno je projektno finansiranje medija i medijskih sadržaja na javnom kokursu a na osnovu odluke nezavisne komisije o dodeli sredstva. Već od 2015. godine smo medju prvima raspisali javni poziv za projektno finansiranje medija i medijskih sadržaja. Imamo odličnu saradnju sa koalicijom medijskih i novinarskih udruženja- NUNS, UNS, ANEM, Lokal pres i upravo na osnovu njihovih sugestija smo 2016. godine usaglasili konkursnu proceduru, izmenivši i dopunivši javni poziv, čime smo pokazali privrženost poštovanju zakona, ali i poštovanju medijskih udruženja i radnika- rekao je Ranđelović.

NUNS je izabrao Pirot za lokalnu samoupravu koja će definisati model utvrdjivanja javnog interesa i time biti primer dobre prakse za druge gradove i opštine u Srbiji. Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković je ukazao na težak položaj medija i nastojanje ovog Udruženja da se unapredi projektno finansiranje medija.

– Zahvalni smo Gradskoj upravi u Pirotu koja je prepoznala značaj jedne ovakve javne debate o sufinansiranju projekata informisanja. Sa ovom našom javnom debatom počeli smo 2015. godine u pilot gradovima Čačak, Vranje i Niš. Prošle godine smo imali javne debate u Šapcu, Paraćinu i Svilajncu a ove u Pirotu, Novom Pazaru i Čajetini. Cilj nam je da animiramo pre svega predstavnike nevladinog sektora, ali i budžetske ustanove da razmišljaju tokom cele godine o temama kojima mediji treba da se bave u svojim projektima sa kojima konkurišu. Sve te teme će posle još jedne debate u Pirpotu, razmatrati Gradsko veće- rekao je Raković.

U diskusiji je rečeno da je ova javna rasprava veoma značajna kako bi mediji imali jasniju sliku o temama i projektima s kojima treba da konkurišu. Prema rečima predsednica Komisije za dodelu para medijima u Pirotu Maje Mijalković, komisija ima ni malo lak zadatak jer se finansiranje svelo na puko preživljavanje lokalnih medija.

– Da nije tako i da se iz budžeta grada Pirota ne izdvajaju sredstva ni jedan medij u gradu ne bi postojao – rekla je Mijalkovićeva, šefica Dopisništva RTS-a u Pirotu.

Ove godine 24 miliona za medije

-Grad Pirot je ove godine na osnovu javnog poziva i odluke nezavinske komisije sufinansirao 17 medijskih projekata u ukupnom iznosu od 24 miliona dinara. Od 2008. do ove godine smo za finansiranje medija ukupno izdvojili 216 miliona dinara- rekao je Bojan Ranđelović.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

29.11.

2018.

Novinar [neregistrovani] u 18:05

Pirocanski ca/ca/ca

Podela novca po meri NUNS-a i medijske koalicije je njihov isključivi interes. Kako ne pomenuste nekada sjajni Radio Pirot koji ste ugasili zarad privatnog radija jednog od lidera medijske koalicije koji je vlasnik radija u Pirotu? Kako ne pomenuste TV Pirot koji gurnuste u ruke Radoici Rasi Milosavljeviću? NUNS i medijska koalicija su uveli medijski mrak na lokalu. Sada još da se rese Tanjuga pa da svane jos nekim čelnicima medijske koalicije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi