Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Naprednjačkim medijima najviše novca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

20. 11. 2018.

Autor: I. Nikoletić Izvor: Danas

Nastavlja se praksa gradske vlasti u dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata

Naprednjačkim medijima najviše novca

Četvrtu godinu zaredom, od kada je uvedena praksa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa, vlast u Beogradu nastavlja sa već ustaljenom praksom da se medijima bliskim vlasti razdeljuju najveće sume novca, dok oni kritički nastrojeni ne dobijaju ni dinara.

Od gotovo 90 miliona dinara, koliko je iz gradske kase odvojeno za medije, trećinu su odneli tabloidi Alo, Informer i Srpski telegraf, zajedno sa Studijom B, kome je za tri projekta komisija dodelila čak više od 16 miliona dinara. Projekat tabloida Alo zavredeo je šest miliona dinara, isto toliko dobila je Medijska mreža, koja je izdavač tabloida Srpski telegraf. Insajder timu koji je izdavač tabloida Informer dodeljeno je tri miliona, a sa ukupno 2,5 raspolagaće Adria media magazin, koji izdavačku kuću deli sa tabloidom Kurir.

S druge strane, među onima čijim projektima nije dodeljen novac i ovog puta su isti mediji. List Danas ni ove godine nije dobio finansijsku pomoć, za realizaciju projekata „Navijaj, ne dozvoli da tebe navijaju“ i „Beograd, grad muzeja – poseti ih sa nama“. Odbijen je i Medija centar, koji je konkurisao projektom „Stipendija: Viza za bolju budućnost“, a indikativno, ponovo je bez sredstava ostao i portal Pištaljka, za projekat „Istraživanje korupcije i sukoba interesa u izvršnim organima Grada Beograda i gradskih opština“.

Problematično je i to što se ponavlja ranija praksa da su nejasni kriterijumi kojima se komisija vodila prilikom dodele grantova.

Prema oceni Borka Stefanovića, odbornika SZS u Skupštini Beograda i lidera Levice Srbije, ovogodišnji konkurs je dokaz da se nastavlja praksa iz svih gradova i opština u kojima je SNS na vlasti, da se „novac građana dodeljuje samo režimskoj propagandnoj mašini i fabrikama laži“.

– Za ovaj režim i ne postoje oni koji ne misle kao vlast, samo neprijatelji i oni koje treba ućutkati. Nastaviće oni tako dokle god su na vlasti. Oni zaista veruju da će zauvek biti na vlasti a da se niko neće sećati njihovih nepočinstava i bezakonja. Greše, naravno – rekao je za Danas Stefanović.

Da je neprihvatljivo da se novac poreskih obveznika prosleđuje režimskim tabloidima saglasan je i zamenik šefa odborničke grupe SZS u gradskoj skupštini Nikola Jovanović.

– Svaka lokalna samouprava, a to važi i za Beograd, ima dužnost da na konkursima raspodeljuje novac poreskih obveznika u javnom, a ne partijskom interesu. Neprihvatljivo je da se novac svih Beograđana prosleđuje režimskim tabloidima, koji ne samo da protežiraju jednu stranku, već forsiraju sistem vrednosti u kome se brinete za razvoj i budućnost svoje dece. Javna kritika služi da se svaka vlast poboljša, zato bih ja novac davao uvek kritično nastrojenim medijima, a ne apologetama i slugama. Samo se kroz kritiku i kontrolu vlasti primorava da radi u interesu naroda. Ova vlast očigledno to ne namerava da radi, i zato mora da ode – decidan je Jovanović. On dodaje da će, kao odbornik i zatražiti od Gradske uprave zvanično obrazloženje kriterijuma po kojima su sredstva dodeljena, kao i „zašto je dodela novca tabloidima u interesu Beograđana“.

Šef odborničke grupe PSG u beogradskom parlamentu Rade Veljanovski smatra da ovakvom raspodelom sredstava vlast osigurava kontrolu medijskog prostora, odakle će nastaviti da obmanjuje građane.

– Očigledno je da vlast nastavlja da dobro stimuliše i podržava svoje poslušnike koji ih promovišu u javnoj sferi, i time se konačno otvara pitanje koje je vlast nametnula, o stranim plaćenicima i izdajnicima. Ja već godinama smatram da će nama glave doći domaći plaćenici, oni koji troše sredstva građana Srbije da medijsku sferu čine neobjektivnom, neprofesionalnom, neetičnom i potpuno devijantnom, da za novac koji dobijaju od institucija Srbije praktično obmanjuju građane i održavaju ih u uverenju da je sadašnja vlast najbolja moguća, a ona to naravno uopšte nije – zaključio je Veljanovski.

Milioni nepoznatim firmama

Na ovogodišnjem konkursu za medijske projekte izdvojeno je 89,8 miliona dinara. Novinskoj kući Politika dodeljeno je tri miliona dinara, SOS kanal plus dobio je 2,5 miliona, Srbija Danas 1,5 a Kopernikus milion dinara. Sporno velike iznose dobile su i neke nepoznate kuće i PR agencije, pa je tako Video calibration d.o.o dobio šest miliona, gotovo četiri i po miliona dodeljeno je preduzetniku Vladimiru Iliću PR, Audio i video produkcija, a po pet miliona dinara, kao i prethodnih godina, dobila su preduzeća Zofim d.o.o i Folim d.o.o.

Sastav komisije

Ovogodišnju komisiju koja je ocenjivala projekte sačinjavali su Katarina Filipović, na predlog udruženja radio-stanica „RAB Srbija“, Petar Kočić na predlog udruženja Društva novinara Vojvodine, Miodrag Miljković, koji je naveden kao „nezavisni stručnjak za medije“, Marko Ivanić na predlog udruženja elektronskih medija ComNet i Aleksandar Simić na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda (USNB).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi