Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Novi lažni podaci firme „Essentis“ Ministarstvu kulture i informisanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

05. 10. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Novi lažni podaci firme „Essentis“ Ministarstvu kulture i informisanja

Vlasnica firme „Essentis“ Tatjana Lukić, u pismu upućenom Ministarstvu kulture i informisanja (MKI) neposredno nakon što je ova firma dobila najviše novca na medijskom konkursu MKI, navela je da je promet ove firme dvostruki veći od stvarnog. Kao odgovor na javne kritike što je nepoznata firma u oblasti proizvodnje medijskih sadržaja dobila najviše novca na konkursu, odnosno 4,9 miliona dinara, koristeći se i lažnim podacima Lukić je u pismu upućenom Ministarstvu, a u koje je UNS imao uvid, između ostalog navela i da je produkcija „Essentis“ u 2017. godini imala promet od osam miliona dinara.

Suprotno tome, u finansijskom izveštaju o poslovanju ove firme, koji je nedavno objavljen na sajtu Agencije za privredne registre (APR),  stoji da je promet „Essentisa“ u 2017. godini bio 3.790 miliona dinara, odnosno više nego dvostruko manji od onog koji je vlasnica Tatjana Lukić navela u pismu Ministarstvu. 

Lukić u pismu navodi i da preduzeće postoji od 2008. godine „da ima ozbiljno i bogato iskustvo rada na međunarodnim projektima, te da je, za razliku od godina u kojima je bilo neaktivno, ili beleželo male promete, 2017. godine imalo promet od osam miliona dinara“.

Iz bilansa stanja ove firme, objavljenog na sajtu APR-a, uočljivo je i da „Essentis“ nije isplaćivao novac fizičkim licima po osnovu autorskog i ugovora o delu u toku prošle godine, što znači da firma ni u prethodnoj godini nije isplaćivala honorare. Ipak, Lukić je u prijavi na konkurs MKI navela da je broj angažovanih (ukupan broj stalno zaposlenih i honorarnih radnika) 15.

Podsetimo, prema finansijskim izveštajima iz 2015. i 2016. godine, objavljenim na sajtu APR-a, "Essentis" takođe nije isplatio niti jedan honorar. 

Firma promenila vlasnika i adresu

„Essentis“ je, inače, početkom septembra promenio vlasnika i adresu.

Umesto dosadašnje vlasnice Tatjane Lukić, na sajtu APR-a početkom septembra ove godine, upisan je Vladimir Đurić.

UNS je pretraživanjem javno dostupnih podataka utvrdio da je novi vlasnik firme „Essentis“ Vladimir Đurić kompozitor, pevač i pisac, poznatiji kao „Đuro Mornar“.

Međutim, na pitanje UNS-a da li je on vlasnik firme „Essentis“, Đurić je negirao.

Novi vlasnik je u avgustu podneo zahtev za promenu vlasnika i adrese firme „Essentis“, ali je odbijen, jer je on u tom trenutku bio „neovlašćeni podnosilac prijave“, pa je APR tražio da se dostavi odluka tadašnje vlasnice Tatjane Lukić.

U septembru, u drugom pokušaju, promene su usvojene, stoji na sajtu APR-a.

Podsetimo, projekat firme „Essentis“ „Srbija-100 godina nakon Soluna“ dobio je najviše novca na konkursu MKI, uprkos tome što do tada ova firma nije proizvodila medijski sadržaj, nije imala zaposlene i nije isplatila niti jedan honorar, o čemu je UNS ranije pisao.

Upravo zato, novinarska i medijska udruženja poslala su pismo ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću i pozvala ga da ispita da li su opravdane njihove sumnje da je bilo nezakonitosti u prijavi i realizaciji konkursa. Osim ove firme, udruženja su u pismu tražila da se ispitaju i dokumenti kojima je firma G.F.C. konkurisala navodeći tuđe nagrade kao svoje, o čemu je UNS ranije pisao.

Da bi navodi iz pisma udruženja „o potencijalnim nedostacima i propustima pri dodeli sredstava na konkursu“ bili provereni, Vukosavljević je agenciji „Beta“ 2. avgusta rekao da je formirana Radna grupa MKI i da će ona sutradan saopštiti zaključak.

Do danas, zaključak ove Radne grupe nije saopšten.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi