Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Užice će dogodine izdvojiti 13 miliona dinara za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

19. 09. 2018.

Autor: N. Kovačević Izvor: Danas

Užice će dogodine izdvojiti 13 miliona dinara za medijske projekte

Umesto prošlogodišnjih osam miliona dinara, naredne godine Grad Užice izdvojiće 13 miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata.

To je saopštio gradonačelnik Užica Tihomir Petković i objasnio da je to obećao Slavici Trifunović, pomoćnici ministra za kulturu i informisanje, koja je bila u poseti Užicu.

– Ono što je najradosnija vest je obećanje gradonačelnika da će izdvajanje za konkursno finansiranje užičkih medija iduće godine biti za 50 odsto veće nego prošle godine, kazala je pomoćnica ministra nakon sastanka održanog u ponedeljak po podne sa predstavnicima užičke vlasti i lokalnih medija.

Ona je rekla i da su učesnici konstatovali „da postoji dosta dobra saradnja između užičkih medija i lokalne samouprave“, te da Užice, za razliku od nekih drugih gradova, raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih projekata na početku svake godine“. Pre posete Užicu, ona je u Čačku i Gornjem Milanovcu razgovarala sa tamošnjim predstavnicima lokalnih vlasti i medija i navela da su problemi slični u svim lokalnim sredinama i da su to uglavnom finansijski problemi. Prema pisanju lokalnih medija, Opština Gornji Milanovac će naredne godine uvećati sredstva za medije sa sadašnjih 3,5 miliona na osam miliona dinara, dok će Čačak, umesto ovogodišnjih 12 miliona, izdvojiti više od 20 miliona dinara.

Navodeći da su vlasnici užičkih medija ukazali i na kadrovske probleme i da novinari, zbog lošeg materijalnog položaja, odlaze u veće gradove, ona je navela da ti problemi godinama „pritiskaju i većinu drugih lokalnih sredina“.

– Ipak, i u lokalnim medijima ostaju dobri novinari i ne možemo reći da su dobri novinari samo u Beogradu, ali je potrebno da se podmlađuju kadrovi u lokalnim medijima. Mlade ljude možemo da ih privučemo da se vrate u svoje sredine tako što će im biti obezbeđen dobar materijalni položaj i omogućeno dobro funkcionisanje medija u kojima će raditi, poručila je pomoćnica ministra.

Petković je ojasnio da će od najavljenih 15 miliona dinara u narednoj godini za projektno sufinansiranje medijskih projekata, umesto ovogodišnjih osam, biti izdvojeno 13 miliona dinara, dok će ostatak biti planiran za konkurs za prenose sednica gradske skupštine. On je ocenio i da su „kritike rada lokalne vlasti u medijima dragocene i za građane i za ljude u gradskoj upravi“.

Praksa u korist „poslušnika“

Stanje u užičkim medijima nije nikako „ružičasto“, jer su redakcije desetkovane i finansijski iscrpljene, a većina njih izbegava da se kritički osvrće na rad vlasti. I pored toga što se gradski budžet uvećavao, poslednje tri godine za medijske projekte je izdvajano po osam miliona dinara. Primera radi, iz ovogodišnjeg budžeta to je svega 0,34 odsto. Tim iznosom i načinom na koji se on raspodeljuje većina užičkih medija nije zadovoljna. Ima i onih vlasnika medija koji se zalažu za potpuno ukidanje projektnog sufinansiranja, uz objašnjenje da je taj koncept dobro zamišljen, ali da se u praksi obesmišljava i da najveći deo novca dobijaju mediji koji su bliski vlasti.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi