Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Ministar Vukosavljević obavestio lokalne samouprave da su medijski projekti oslobođeni PDV-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

17. 09. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Ministar Vukosavljević obavestio lokalne samouprave da su medijski projekti oslobođeni PDV-a

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prosledilo je danas svim lokalnim samoupravama u Srbiji obaveštenje ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da su medijski projekti oslobođeni plaćanja PDV-a, odnosno da se za njih ne izdaju fakture.

„Prenos sredstava koji se vrši u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, a koje se odnose na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa, ne smatra se komercijalnim transakcijama, odnosno na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama“, navodi se u dopisu ministra Vukosavljevića lokalnim samoupravama.

U njemu se ističe da je s obzirom na to „nesporno da nije potrebno izdavati fakture nakon zaključenja ugovora o sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, te da je stoga preporuka da se jednim članom ugovora precizira iznos dobijenih sredstava, dinamika prenosa, kao i rok u kome će se sredstva preneti“.

Ministar je predstavnike lokalnih samouprava podsetio da se, kada se sufinansiraju projekti iz oblasti javnog informisanja, novčana sredstva namenski dodeljuju za pokriće određenih troškova projekta kojima se obezbeđuje javni interes.

„Ovde se ne radi o ugovorenim poslovima za račun pojedinih organa uprave, odnosno uslugama po ugovoru. Organ uprave, raspisivanjem konkursa ispunjava svoju zakonsku obavezu da sufinansira proizvodnju medijskih sadržaja kojim zadovoljava potrebu građana za informisanem i ta usluga nije komercijalnog karaktera“, ističe Vukosavljević.

Podsetimo, ranije ove godine Ministarstvo finansija donelo je mišljenje da su projekti u oblasti javnog informisanja odobreni na republičkim, pokrajinskim, gradskim i opštinskim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa oslobođeni plaćanja PDV-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi