Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Tri godine odlučivali o medijskim projektima iako na to nisu imali pravo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

23. 08. 2018.

Autor: J. Pešić, K. Kovač Izvor: UNS

Tri godine odlučivali o medijskim projektima iako na to nisu imali pravo

Osnovni sud u Novom Sadu presudio je da su odluke Skupštine iz januara 2017. godine na kojoj je promenjen Statut, izabran novi predsednik, ali i sedište Poslovnog udruženja Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (PU AEMV), nevažeće. Ova presuda znači da i odluka o preregistraciji AEMV-a iz privrednog društva u udruženje, doneta na osnovu zapisnika sa sporne Skupštine, nije u skladu sa zakonom.

Inače, AEMV je od 2015. godine, kao medijsko udruženje, iako to tada nije bilo, predlagalo članove u komisije za ocenu medijskih projekata.

Ova Asocijacija je tek prošle godine, na osnovu zapisnika sa Skupštine iz januara 2017. godine, upisaana u Registar udruženja APR-a, a kao godina osnivanja u APR-u se navodi 2001. (iako je od 2001. do 2017. bio registrovan kao privredno društvo).

Samo u poslednje dve godine u lokalnim komisijama radilo je 28 predstavnika ove Asocijacije bez obzira na Pravilnik za sufinansiranje medijskih projekata koji propisuje da „pravo  predlaganja članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa“.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je još 2015. godine pozvala lokalne samouprave da obrate pažnju pri izboru članova konkursnih komisija, jer su u nekoliko izabrani predstavnici AEMV-a, koje je tada bilo registrovano kao privredno društvo i koje nije imalo zakonsko pravo da predlaže članove komisija.

Koalicija je i prošle godine ponovo reagovala, osporavajući odluke lokalnih samouprava da biraju predstavnike AEMV-a u konkursne komisije, jer je, kako je navela, njegov rad „potpuno nepoznat ne samo široj, nego i stučnoj javnosti“. Koalicija je istakla i da predstavnici AEMV-a „donose sporne odluke, čime suštinski podriva, odnosno obesmišljava proces sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi“.

Zašto je registracija AEMV-a u medijsko udruženje sporna?

Osim činjenice da su predstavnici AEMV-a predlagani za članove konkursnih komisija i kada AEMV nije bio upisan u Agenciji za privredne registre (APR) kao udruženje, sporna je i njegovapreregistracija.

Naime,  vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, čiji je pokojni otac bio jedan od osnivača AEMV-a 2001. godine, tužila je prošle godine ovu Asocijaciju za nezakonitu preregistraciju.

Osnovni sud u Novom Sadu presudio je da su odluke sa sednice Skupštine AEMV-a, nakon koje je AEMV preregistrovan u udruženje, nevažeće, ali je naveo da sud ne može da naloži Agenciji za privredne registre (APR) da ukine sve registracione promene, pa i upisivanje AEMV-a u Registar udruženja.

Podsećamo, AEMV su osnovale firme RTD d.o.o., „Pan classic“,  „NS media centar“ iz Novog Sada 2001. godine i Kanal 9, a zakonski zastupnik bio je Nemanja Pavlović.

Firma „Pan classic“ nikada nije bila registrovana u APR-u, a „NS media centar“ je obrisan iz APR-a, tako da su jedini članovi AEMV-a bili „RTD“ i Kanal 9.

Da bi mogla da preregistruje AEMV, vlasnica firme RTD d.o.o. Nevena Đukić održala je u januaru sednicu Skupštine na kojoj je, između ostalog, promenjen Statut udruženja.

U presudi novosadskog suda navodi se da je Đukić održala sednicu Skupštine i donela zapisnik drugoj članici - Maji Pavlović, „koja ga je potpisala, ali se zatim predomislila, smatrajući da bi  to bilo štetno po Kanal 9“.

Sud je utvrdio da odluke sa sednice Skupštine o izboru predsednice, Statutu i promeni sedišta nevažeće jer ova sednica „nije imala većinu za odlučivanje“, a odluke nije mogla da donosi samo Đukić.

U presudi se navodi da je Đukić zapisnike „iako je Maja Pavlović bila izričito protiv“ odnela APR-u, što znači da je ona bila jedina koja je donosila odluke sa sednice Skupštine, a što nije u skladu sa Statutom AEMV-a.

Komentarišići presudu, vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović rekla je UNS-u da „čim presuda postane pravosnažna, ide u upravni postupak pred APR-om“.

Ona kaže da za nju presuda znači „da su nezakoniti bili i predlozi AEMV-a za članove komisija“ i da smatra da bi presuda mogla „biti osnov da se traži poništenje svih odluka komisija u lokalnim samoupravama u kojima su i pored upozorenja reprezentativnih medijskih udruženja, birani članovi iz ovog nezakonitog udruženja.“

Vlasnica firme RTD d.o.o. Nevena Đukić odlučila je da zadrži radio stanicu, a televiziju proda Aleksandaru Vinčiću sa kojim je, kako se navodi u presudi, „razgovorala i o Udruženju“.

Inače, kako su ranije pisali mediji, predstavnici AEMV-a novac su dodeljivali licima koja su povezana sa ovim udruženjem.

Kako navode, Vinčić je sa projektima Delta televizije, na prošlogodišnjim medijskim konkursima dobio više od deset miliona dinara, a koje su im u nekim lokalnim samoupravama, upravo dodelili predstavnici AEMV-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi