Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

31. 07. 2018.

Autor: Filip Mladenović Izvor: B92 Blog

Krađa i parakrađa!

I taman kada pomislimo da su Sterija, Domanović, DIS i Nušić svojim komedijama, pesmama i aforizmima SVE REKLI o ovom danas, iskrsne nešto novo i - frapantno. I taman kada pomislimo da su Sterija, Domanović, DIS i Nušić svojim komedijama, pesmama i aforizmima SVE REKLI o ovom danas, iskrsne nešto novo i - frapantno.

Posle već odomaćenih plagijata doktorata i kupljenih diploma, SNSovština se u Srbiji dosetila novog lopovskog trika: na javnim konkursima za dobijanje para iz budžeta Republike Srbije, dakle iz naših džepova, sada prikazuje tudje nagrade kao - svoje!!!

Izvesna produkcija G.F.C. iz Beograda dobila je na nedavnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja čak 3,7 miliona dinara za projekat u kome je kao referencu navela film i nagrade poznatog reditelja dokumentarnih filmova Boška Savkovića, koji tvrdi da za ovu firmu nikada nije čuo i da ona ni na koji način nije učestvovala u produkciji njegovih filmova.

Inače, direktorka firme G.F.C. iz Beograda je gospođa Danka Milošević, za koju se samo zna da je medju osnivačima Srpske narodne partije aktuelnog ministra Nenada Popovića.

I kada su svi očekivali da će Ministarstvo kulture hitro reagovati i podneti krivičnu prijavu protiv navedene direktorke firme G.F.C. (jer su svi učesnici potpisali da sve dokumente predaju na konkurs "pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću"), usledio je novi šok, nadmašivši i najsatiričnije stranice Domanovićeve "Stradije":

 Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da to ministarstvo nije nadležno za sporni slučaj dodele sredstava iz budžeta za sufinansiranje medijskog projekta kompanije G.F.C. On je istakao da će se tek po okončanju spora doneti odluka o eventualnom oduzimanju dodeljenih sredstava.

Dodao je da se u tekstu konkursa ne navodi da su reference neophodne, da "projekti, a ne reference dobijaju sredstva" i da je ministarstvo u tom konkursu imalo jaku i referentnu komisiju, koju su sačinjavali "jedan režiser, jedan medijski stručnjak i jedan književnik".

Međutim, uprkos navedenoj oceni državnog sekretara, barem u 12 obrazloženja za dodeljena sredstva stručne i profesionalne reference se navode kao jedan od razloga za donetu odluku.

Zbog kako se navodi „falsifikovanja referenci", reditelj Boško Savković i njegova agencija "Alternativa", koja je producirala filmove nagrađene na mnogim svetskim i domaćim festivalima, najavili su tužbu protiv firme G.F.C.

 U međuvremenu, kompanija G.F.C. je negirala optužbe, navodeći da nisu znali da li u prijavi treba navesti nagradu koju je osvojila produkcija ili neko od autora. Oni su istakli da će na projektu koji je dobio novac od ministarstva raditi snimatelj, koji je učestvovao i u snimanju filma Boška Savkovića „U ime života 1999". 

Međutim, u konkursnoj prijavi može se videti da je firma G.F.C. ovaj film i nagradu koju je osvojio, navela u rubrici "iskustvo podnosioca prijave u realizaciji sličnih projekata", iz čega se može zaključiti da je film rađen u njihovoj produkciji.

Ovo bezobrazno i kriminalno kićenje tudjim perjem, tj. nagradama, navelo je narodnu poslanicu Sonju Pavlović da 17. jula 2018. postavi pitanje Ministru kulture i informisanja u vezi sa ovim skandalom. Ministar sada ima rok od 15 dana (dakle do 2. avgusta 2018.) da odgovori.

Najnovija vest glasi da su NUNS i UNS odlučili da u ponedeljak, 23. jula 2018. upute pismo Ministru kulture i informisanja sa zahtevom da podnese krivičnu prijavu protiv firme G.F.C. i njene direktorke, kao i da smesta krene u proceduru zahteva za vraćanje dodeljenih sredstava. Ako to ne uradi u roku od 15 dana, UNS i NUNS će nadležnom Tužilaštvu podneti krivične prijave ne samo protiv navedene firme i direktorke Danke Milošević, nego i protiv svih NN lica u Ministarstvu kuture i informisanja, koji su bili saučesnici u ovom kriminalnom aktu, bilo činjenjem ili nečinjenjem.

P.S. 

I NUNS i UNS imaju svoje izvore informisanja - časne i profesionalne činovnike zaposlene u ministarstvima, koji zgranuti razmerama korupcije i pljačke iz budžeta, informišu novinarska udruženja o činjenicama, poput ovih vezanih za G.F.C. i njenu sestrinsku firmu u drpanju para - ESSENTIS:

G.F.C. d.o.o - dodeljeni iznos na Konkursu MKI je 3,7 miliona dinara:

G.F.C. d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) navodi da ima 22 zaposlena. Uvidom u izveštaje na APR-u se vidi da 2017. imaju 4 zaposlena!!!
G.F.C d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) na dva mesta ( tačka 3.15 i tačka 4.6) navodi tuđe međunarodne nagrade i priznanja kao svoje.
G.F.C. d.o.o u budžetu prikazuje stavke u višemilionskim iznosima koje su nepoznate kao trošak u TV produkciji poput "Troškovi eksterne evaluacije projekta", ili "Troškovi drugog osoblja angažovanog na projektu" (iako su troškovima već obuhvaćeni projektni tim, produkcija i postprodukcija). Za ove stavke u budžetu G.F.C-a je opredeljeno čak 3.7 miliona dinara, što odgovara ukupnom iznosu dodeljenom na Konkursu!?

ESSENTIS d.o.o - dodeljeni iznos na Konkursu MKI je 4,9 miliona dinara:

„Essentis" d.o.o u aplikacionom dokumentu (obrazac 1) navodi da ima 15 zaposlenih. Uvidom u izveštaje na APR-u se vidi da nema zaposlenih, kao i da osnivač i direktor preduzeća Tatjana Lukić nije zaposlena u tom preduzeću već u Microsft Srbija d.o.o. Čak ni direktorki i osnivaču preduzeća g-đi Lukić u prethodnom periodu nisu uplaćivani porezi i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, što je obavezno po članu 12. Zakona o doprinosima!!!
„Essentis" d.o.o je za proizvodnju medijskih sadržaja (šifra 5911) registrovan 7.3.2018. godine, odnosno dan pred zaključenje konkursa. Do tada su se bavili "Konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem" - šifra 7022.

„Essentis" d.o.o u 2014 godini imao status neaktivnog preduzeća, u 2015. godini imao promet od 2.000 dinara, a u 2016. godini njihov promet je iznosio 1000 dinara. Finansijski izveštaj za 2017. godinu nije objavljen na sajtu APR- iako je zakonom propisan rok objavljivanje izveštaja istekao 31.6.2018. godine...

Essentis d.o.o je priložio budžet koji ne sadrži Personalne, već samo Operativne troškove kroz koje će biti relizovan čitav projekat u iznosu od 10 miliona dinara!? To samo potvrđuje da nemaju zaposlene i da će njihov račun biti "protočni bojler" za ispumpavanje novca kroz prenaduvane ili nepotrebne budžetske stavke...

Essentis d.o.o u aplikaciji daje lažnu izjavu da poseduju potrebne tehničke i kadrovske kapacitete, a u budžetu planira iznosi veći od 2 miliona dinara za iznajmljivanje kompletne produkcione opreme (kamera, stativ, objektivi, kontrolni monitor, ton, rasveta, montaža...).

Napomena: Očigledno je i da je projekte Essentis-a i G.F.C-a pisala ista osoba, što celoj priči daje notu organizovanosti. To se može videti iz nekoliko identično popunjenih delova aplikacionog dokumenta (tačke: 3.13; 3.16; 4.2...). Posebno je zanimljivo što obe firme prikazuju potpuno identičnu opremu u tački 4.2, pa se postavlja pitanje koja firma ima tu opremu, a koja je lažno predstavlja kao svoju!? 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi