Naslovna  |  Desk  |  Akcija 2% za medije  |  Konkurs Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje: Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa u 2018. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija 2% za medije

11. 07. 2018.

Konkurs Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje: Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa u 2018. godini

Na osnovu člana 62. stav 1. tačka 1. Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine („Službeni glasnik RS", broj: 99/09 i 67/12 – odluka US), člana 18. i 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS", br. 83/14, 58/15 i 12/16 – autentično tumačenje), član 95-97. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 13/10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 i 119/14), člana 16. i 24. Pokrajinske skupštinske odluke o pokrajinskoj upravi („Sl. list APV", br. 37/14, 54/14 – drugi propis, 37/16 i 29/17), člana 11. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2018. godinu („Službeni list APV", broj: 57/17, 17/18 – rebalans i 29/18 - rebalans), člana 4. stav 2. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS", br. 16/16 i 8/17) i Rešenja o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini, broj: 137-401-132/2018-07-II od 4. jula 2018. godine, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama raspisuje

Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa u 2018. godini 

 

Konkurs je namenjen medijima koji objavljuju informacije na znakovnom jeziku ili Brajevom pismu ili na drugi način, koji omogućava da se nesmetano ostvaruje pravo u javnom informisanju 

 

I

 

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat) korisnicima će odobriti sredstva u skladu sa čl. 95-97. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći ("Sl. glasnik RS", br. 13/10, 100/11, 91/12, 37/13, 97/13 i 119/14) po pravilima za Državnu pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć).

 

Ukupan iznos sredstava koji se raspoređuje jeste:                        

            2.500.000,00 dinara.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu  jeste  100.000,00 dinara, a najveći iznos sredstava po projektu jeste   1.250.000,00 dinara.

1.1. Predmet konkursa: Sredstva se odobravaju nevladinim i drugim neprofitnim organizacijama za realizaciju projekata uvođenja, poboljšanja ili proširenja programskih sadržaja u novinama ili elektronskim medijima, koje se distribuiraju ili emituju u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a od posebnog su značaja za javno informisanje osetljivih grupa, uključujući i internet stranice upisane u Registar medija, i koje objavljuju informacije na znakovnom jeziku ili Brajevom pismu ili na drugi način, koji omogućava da se nesmetano ostvaruje pravo u javnom informisanju.

1.2. Ciljevi konkursa jesu: ostvarivanje javnog interesa osetljivih grupa u AP Vojvodini u oblasti javnog informisanja.

 

1.3. Kriterijumi za ocenjivanje projekata određeni su članom 18. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS", br. 16/16 i 8/17).

 

1.3.1. Prednosni kriterijumi: višegodišnje iskustvo u proizvodnji medijskih sadržaja na znakovnom jeziku i Brajevom pismu, odnosno u produkciji medijskih sadržaja na raznim medijskim platformama koje su namenjene osetljivim grupama, veći broj korisnika, validna argumentacija projekta, adekvatna specifikacija budžeta, usklađena i obrazložena sa stanovišta planiranih projektnih aktivnosti i održivost projekta.

 

1.4. Pravo učešća na konkursu: Predloženi projekat se mora  realizovati putem registrovanog medija.

Pravo da dobiju sredstva imaju nevladine i druge neprofitne organizacije, koji su izdavači medija upisanih u Registar medija pri Agenciji za privredne registre, kao i audio i audio/video produkcije, kojima je osnivač nevladina ili druga neprofitna organizacija, koje imaju potpisan ugovor ili overenu izjavu izdavača medija u kojima će programski sadržaji biti emitovani.

Pravo učešća nemaju republički i pokrajinski javni medijski servisi, odnosno Javna medijska ustanova ,,Radio-televizija Srbije'' i Javna medijska ustanova ,,Radio-televizija Vojvodine'' i osnivači medija koji primaju redovnu subvenciju iz budžeta Republike Srbije i budžeta AP Vojvodine.

Predlagač može konkurisati samo sa jednim projektom.

Ukoliko je pravno lice izdavač više medija, on ima pravo učešća na konkursu za svaki medij, čiji je izdavač.

Učesnik konkursa je obavezan da dostavi popunjene obrasce za učešće na konkursu (preuzimaju se sa sajta Pokrajinskog sekretarijata):

 1. Popunjen i overen prijavni Obrazac 1 u dva primerka:
 • popunjen predlog projekta;
 • popunjen budžet projekta.

Učesnik konkursa je obavezan i da priloži sledeća dokumenta: 

 • fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica u odgovarajućem registru;
 • fotokopiju rešenja o registraciji medija u Registru medija, pri Agenciji za privredne registre;
 • fotokopiju dozvole za emitovanje radio i/ili TV programa koju je izdalo Regulatorno telo za elektronske medije;
 • fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju – PIB;
 • ugovor ili overena izjava izdavača medija, u kojima će programski sadržaji biti emitovani (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);
 • potpisanu izjavu učesnika na konkursu o tome da li je učesniku za isti projekat već dodeljena državna pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i po kom osnovu.

Izdavač medija, koji je učesnik konkursa, ne može predvideti projektom,  niti sme naknadno činiti sledeće:

 • sredstvima dobijenim konkursom angažovati neko drugo pravno lice ili preduzetnika, koje bi u celini realizovalo projekat umesto pravnog lica učesnika na konkursu;
 • sredstva ili deo sredstava utrošiti na plate zaposlenih, već samo za plate ili deo plate onih zaposlenih koji učestvuju u realizaciji projekta;
 • sredstva ili deo sredstava utrošiti na nabavku i održavanje opreme, tekuće troškove, izmirivanje obaveza prema regulatornim telima, odnosno sve što nije isključivo u vezi s projektom. 

                                             II

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 80% vrednosti projekta.

Učesnik konkursa, kome Pokrajinski sekretarijat dodeli sredstva za projekat, može u toku iste kalendarske godine da učestvuje sa istim projektom na konkursima raspisanim na svim nivoima vlasti, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 80% vrednosti projekta.

III 

Prijave (Obrazac 1: predlog projekta i budžet projekta) preuzimaju se sa sajta Pokrajinskog sekretarijata: www.kultura.vojvodina.gov.rs i podnose redovnom poštom u  dva primerka, dok se ostala obavezna dokumentacija šalje u jednom primerku, na adresu:

 

 

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje o odnose s verskim zjaednicama,

Bulevar Mihajla Pupina 16, 21101 Novi Sad, PAK: 400346, sa naznakom: za Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja osetljivih grupa.

 

Osim navedenog, učesnici konkursa su dužni da konkursnu prijavu (Obrazac 1: predlog projekta i budžet projekta) pošalju i elektronskom poštom na adresu: mediji.psinf@gmail.com

Konkursni materijal se ne vraća.

Konkurs se objavljuje u dnevnom listu „Dnevnik“, na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i u Službenom listu AP Vojvodine.

Konkurs je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, odnosno do 6. avgusta 2018. godine.

Rešenje o dodeli sredstava po raspisanom konkursu biće objavljeno na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata: www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danima od 11 do 14 časova, na telefone 021/487-4271 i 021/487-4274.

IV

Pokrajinski sekretarijat i korisnik sredstava zaključuju ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Sredstva se odobravaju korisnicima u skladu sa mogućnostima budžeta.

Korisnik sredstava može dostaviti obaveštenje o tome da odustaje od sredstava koja su mu dodeljena.

Korisniku sredstava neće biti dozvoljeno da zaključi ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom ukoliko mu račun bude u blokadi, odnosno neće mu se preneti sredstva na račun ukoliko mu račun bude blokiran nakon zaključenja ugovora.

V

Sredstva se  koriste isključivo za namene za koje su dodeljena, a korisnik sredstava je dužan da Pokrajinskom sekretarijatu dostavi narativni i finansijski izveštaj o namenskom korišćenju dodeljenih sredstava, kao i materijalni dokaz o realizaciji i distribuciji odnosno emitovanju, najkasnije 15 dana nakon realizacije projekta, a krajnji rok za realizaciju je 31.12.2018. godine. Izveštaj se podnosi na obrascu koji se može preuzeti na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama: www.kultura.vojvodina.gov.rs.  

Korisnik je dužan da pravda celokupan budžet projekta, odnosno sredstva dobijena od Pokrajinskog sekretarijata, sredstva dobijena od drugih organa vlasti i sopstvena sredstva od najmanje 20% ukupnog budžeta projekta. 

 

VI  POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Uz predloge, udruženja prilažu i dokaz o registraciji u registru udruženja. Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate Pokrajinskom sekretarijatu. Uz predlog za članove komisije, treba dostaviti i kratke biografije. Predloge slati u roku od 20 dana od dana objavljivanja konkursa, odnosno do 26. jula 2018. godine.

Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Komisija će biti sastavljena od tri člana.

 

 

 

 

                                                              POKRAJINSKI SEKRETAR  

 

                                                                  Dragana Milošević 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi