Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Pančevački medijski skandal: neopravdani sadržaji, obuke kod firme koja se bavi trgovinom hemikalijama, povezana lica i fantomske firme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

22. 05. 2018.

Autor: Ivana Predić Izvor: Panpress

Analiza najskupljih projekata na Konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja grada Pančeva za 2017. godinu (1): Urednik portala Južni Banat i direktor preduzeća BUS bio isti čovek

Pančevački medijski skandal: neopravdani sadržaji, obuke kod firme koja se bavi trgovinom hemikalijama, povezana lica i fantomske firme

Preduzeće za radiodifuziju i telekomunikaciju BUS društvo d.o.o Kovin, izdavač radija BUS iz Kovina, koji je prošle godine iz budžeta grada Pančeva od traženih tri miliona, dobilo 2,4 miliona dinara na Konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja za projekat „Moj komšija“, plaćalo je održavanje internet stranice radija, održavanje veb sajta, snimanje, obuke projektnog tima i izradu analitike privrednom društvu „Galone Chemicals“, koje je u APR-u bilo registrovano za delatnost trgovine na veliko hemijskim proizvodima, pokazalo je istraživanje našeg portala.

Preko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, naša redakcija je analizirala 12 projekata koji su prošle godine dobili milionske iznose (od jednog do šest miliona), u okviru Konkursa za za sufinansiranje medijskih sadržaja u gradu Pančevu za 2017. godinu. U ovom tekstu je objavljena analiza tri projekta: Radio BUS, portala www.južnibanat.rs i www.evršac.rs.

Urednik portala Južni Banat i direktor preduzeća BUS bio isti čovek

Od 23. januara 2017. godine Preduzeće za radiodifuziju i telekomunikaciju BUS društvo d.o.o Kovin, menja vlasnika i direktora. Na mesto direktorke Elizabete Tot, dolazi poznati Miroslav Stojanović, do nedavno urednik portala Južni Banat, koji je prošle godine takođe dobio na pančevačkom konkursu četiri miliona dinara.

Prema dokumentima APR-a, nešto ranije, 6. januara 2017. godine menjaju se članovi Preduzeća za radiodifuziju i telekomunikaciju BUS društvo d.o.o Kovin – umesto Vladimira Vještića, upisuje se Elizabeta Tot. Član-suvlasnik preduzeća za radiodifuziju i telekomunikaciju d.o.o. Kovin je Sabina Stoilković, supruga Nikole Stoilkovića, direktora Turističke organizacije Pančevo, sa upisanim kapitalom od 313.179,43 dinara.

Radio BUS i portal južni Banat imaju još nešto zajedničko osim Miroslava Stojanovića. Naime, i jedni i drugi koristili usluge firmi Webster i Zedu media. Prva se bavi veb portalima, a angažovana je za potrebe prevođenja, koordinacije društvenih mreža, lekture, fotografije.

Zedu media d.o.o iz Beograda osnovana je 18. jula 2017. godine, za proizvodnju kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, a angažovana od strane portala južni Banat i radija BUS, za fotografije, izradu analitike, lekturu, prevođenje, dizajn, video produkciju, obuke projektnog tima, promociju, koordinaciju društvenih mreža.

Webster d.o.o je registrovan je 21. septembra 2017. godine, sa adresom u Starčevu, dakle četiri meseca nakon što je doneta odluka o odobrenim projektima na prvom Konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja u gradu Pančevu. Od ova dva projekta d.o.o. Zedu media inkasirala je oko 1,2 miliona dinara, a Webster oko 875.000 dinara.

Ipak, najinteresantije je što je „Galone Chemicals“, privredno društvo koje trguje hemijskim proizvodima na veliko, održavalo internet stranicu radija BUS za vreme emitovanja emisija (faktura na 100.002 dinara), održavalo veb sajt (faktura na 74.998 dinara), izradilo analitiku poseta (faktura na 30.002, 40 dinara), pružilo uslugu snimanja na terenu (fakura na 252.000 dinara) i obučavalo projektni tim (fakura na 125.000 dinara).

Dalje, radio BUS i portal evrsac.rs angažovali su istu preduzetnicu, Oliveru Miletić, vlasnicu Studija za snimanja fotografisanje i snimanje AIR team, koja je upisana u registar APR-a 27. januara 2017. godine, i obrisana 5. februara 2018. godine. Vršački portal je dao milion dinara ovom studiju za naknadu za fotografa, a radio BUS 360.000 dinara za troškove snimanja na terenu.

Portal evršac platio je i Draganu Miletiću vlasniku studija Fokus Media, koji ima isti matični i PIB broj i nalazi se na na istoj adresi u Pančevu kao i AIP team. Preduzentici oba studija imaju isto prezime. Fokus Media je dobio 500.000 dinara za naknadu za dopisnika.

Radio BUS je angažovao i privredno društvo Kos media group, za potrebe izrade analitike, u iznosu od 20.000 dinara. Pretežna delatnost ovog privrednog društva koje je osnovano 3. februara 2017. godine je nespecijalizovana trgovina na veliko. Ovo društvo ima isti osnivački akt, ali i matični i PIB broj, kao „Galone Chemicals“, koji stoje na fakturama. Ipak, kada se u pretrazi privrednih društava u APR-u ukucaju ti poreski i matični brojevi pretraga pokazuje Kos media group. Osnivački akt te grupe koji se nalazi na sajtu APR-a je zapravo osnivački akt privrednog društva „Galone Chemicals“. Sedišta društava su u Beogradu, na različitim adresama.

Greška 404

Portal evrsac.rs je prošle godine od grada Pančeva dobio 1,5 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja. U narativnom izveštaju navedeno je da je od 13. juna do 31. decembra objavljeno više od 300 originalnih medijskih sadržaja. Međutim, oni nisu dostavljeni na uvid lokalnoj samoupravi. U revidiranom budžetu stoji da će 1,5 miliona dinara biti potrošeno za dizajn, izradu softvera i izradu aplikacije za mobilne andorid platforme za inforimisanje građana grada Pančeva. Ipak, iz finansijskog izveštaja može se videti da je 375.000 dinara potrošeno na deo bruto naknade za novinare, za fotografa je naknada milion dinara (AIP team), i troškovi dopisnika 500.000 dinara (Focus Media).

Od 27. maja 2016. godine umesto Aleksandara Čupića, među članove D.O.O Evršac Grup Vršac, upisuje se Aleksandar Keta, a 6. juna 2016. godine vrši se i promena urednika evršac – na mesto Čupića, dolazi Keta.

Osim portala evrsac.rs ni firma „Brifing Banat“ d.o.o. iz Pančeva, koja je izdavač portala www.juznibanat.rs i koja je prošle godine dobila četiri miliona dinara na pančevačkom konkursu, nije dostavila dokaze da je planiran medijski sadržaj objavljen. Naime, u izveštaju projekta „Budimo informisani“ u koji smo imali uvid, postoji spisak preko 1.700 linkova, koji nisu dostupni na sajtu tog portala. Ukucavanjem bilo kojeg linka pojavljuje se greška 404.

Iako novac nisu opravdali, i ove godine su dobili 1, 3 miliona dinara. Rešenje o dodeli sredstava potpisao je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva 24. aprila ove godine.

Za potrebe dizajna za projekat „Budimo informisani“ potrošeno je 324.000 dinara, za obuku redakcije 451.000, lektura je koštala 350.000 dinara, a prevođenje 328.000 dinara. Fotografije su koštale 348.000 dinara, a izrada analitike 195.000 dinara.

Poznato je da sajt preuzima većinu sadržaja iz drugih medija, i da svoju video produkciju gotovo i da nema. Ipak, na taj račun potrošili su 180.400 dinara.

Takođe, većina tekstova na portalu čine servisne informacije i izveštaji, što se moglo videti i iz naše analize. Ipak, u pravdanju projekta stoji da je snimljen i istraživačko novinarski prilog iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, naučno istraživačke oblasti.

Podsećanja radi, „Brifing Banat“ je u 2017. godini, na konkursima za medije sa portalom Južni banat dobila skoro 20 miliona dinara i iz budžeta Opština Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Alibunar i Grada Vršca.

Portal Južni banat je promenio urednika i izadavača, i to 20. decembra prošle godine. Umesto Miroslava Stojanovića upisuje se novi urednik Aleksandar Čupić, a umesto firme Brifing Banat d.o.o, firma Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva, vlasnika Marka Ristivojevića. U APR- u 24.januara 2017. godine umesto Zorana Šćekića, kao član upisan je Miroslav Stojanović, koji postaje i glavni urednik portala umesto Šćekića.

(Nastaviće se)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi