Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Sajtovima Aleksandra Čupića za dve godine 31 milion iz budžeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

11. 05. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Sajtovima Aleksandra Čupića za dve godine 31 milion iz budžeta

Sajtovi ePodunavlje, ePančevo, eVršac i Južni Banat, koje uređuje Aleksandar Čupić su u prošloj i ovoj godini na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobili 31 milion dinara. Na prošlogodišnjim konkursima za medije ePodunavlje je u Smederevu i Velikoj Plani dobilo oko 7, 5 miliona dinara. Međutim, urednik i vlasnik ovog portala Aleksandar Čupić, o čemu je UNS pisao još uvek nije opravdao projekte ovim lokalnim samoupravama.

Čupić je urednik i sajta Južni Banat koji je ove godine dobio u Pančevu i Vršcu oko 2,5 milion dinara, iako je novac dobijen za prošlogodišnji projekat umesto objavljenim medijskim sadržajima Gradskoj upravi Pančeva pravdan linkovima koji ne mogu da se otvore, o čemu je UNS pisao.

Portal ePančevo u Kovinu i Pančevu ove godine dobio je 5,2 miliona dinara (U Pančevu 4,1 miliona, u Kovinu 1,1 milion dinara).

Četvrtom sajtu, eVršac, koji uređuje Aleksandar Čupić u ovoj i prošloj godini je na konkursima za medije odobreno 16 miliona dinara.

Ko je Aleksandar Čupić?

Aleksandar Čupić završio je Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršacu, navodi se u prijavi na prošlogodišnjem smederevskom konkursu za medije beogradske firme “Open Vju”, u koju je UNS imao uvid.

Radio je u listovima „Dnevnik“, „Blic“ i „Vršačka kula“, u Novinskoj agenciji „Beta“ i televizijama “Lav” i “Banat”.

Kako se navodi u prijavi na konkurs, Čupić je bio učesnik više prekograničnih projekata u oblasti javnog informisanja.

U iskustvu sa sličnim projektima, on navodi da je realizovao projekte u Opštini Vršac u 2015, 2016. i 2017. godini. U  Opštinama Bela Crkva,  Vršac, Plandište, Alibunar i Gradu Pančevu Čupić je u 2017. godini realizovao projekte, navodi se u prijavi na konkurs.

Na UNS-ova pitanja gde su tekstovi koji je trebalo da budu izrađeni u okviru projekta, za koji je u prošloj godini iz budžeta Grada Smedereva dobio sedam miliona dinara, kao i o promeni urednika portala Južni Banat, Čupić je umesto da odgovora, spuštao slušalicu.

 Novopečeni portal dobio 5,2 miliona

Iako je portal ePančevo u Registar medija upisan u decembru prošle godine, već u februaru i martu, izdavač ovog sajta „Jasno i glasno“ d.o.o. iz Pančeva se pojavljuje na konkursima u Pančevu i Kovinu i dobija 5,2 miliona dinara.

Inače, firma „Jasno i glasno“ d.o.o. iz Pančeva registrovana je svega mesec dana pre sajta ePančevo čiji je urednik Aleksandar Čupić, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Za prijatelje u Vršcu 4,3 miliona

Firma „E Vršac Grup“ d.o.o. iz Vršca je na ovogodišnjem Konkursu za medije u Vršcu, za portal eVršac i projekat pod nazivom "Centar za javno informisanje građana - interes građanskog društva" dobila 4, 3 miliona dinara.

Vlasnik ove firme je Aleksandar Keta, stoji na sajtu APR-a, a odgovorni urednik portala eVršac je Aleksandar Čupić.

Podsetimo, Čupić je i u 2016. godini bio urednik ovog portala. Međutim, kada ga je te godine napao lokalni moćnik Milan Tikić, on je UNS-u rekao da će prestati da se bavi novinarstvom.

Te godine portal eVršac dobija novog urednika Aleksandra Ketu, ali se Čupić vratio na mesto urednika u junu 2017. godine, stoji na sajtu APR-a.

Čupić je UNS-u po povratku na mesto urednika rekao da se novinarstvu vratio „jer od nečega mora da se živi, ali i da bi pomogao svom prijatelju“.

Inače, firma „E Vršac Grup“ bila je izdavač i portala ePodunavlje, čiji je odgovorni urednik Aleksandar Čupić.

Međutim, 18. jula 2017. godine portal dobija novog izdavača, beogradsku firmu „Open Vju“ d.o.o. čiji je vlasnik Aleksandar Čupić, koji ostaje i urednik portala ePodunavlje.

Čupić je tada UNS-u rekao da je portal promenio vlasnika jer je njegov prijatelj Aleksandar Keta želeo da ugasi ePodunavlje, pa je on preuzeo sajt i registrovao novu firmu kao izdavača.

Podsetimo, vršačka firma „E Vršac Grup“ je u 2017. godini na konkursima za medije od Gradova Vršca i Pančeva i Opština Bela Crkva, Plandište i Alibunar prihodovala oko 11,5 miliona dinara.

Portalu koji je dostavio nedostupne tekstove za pravdanje, ove godine 2,5 miliona

U Pančevu i Vršcu, firmi Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva, izdavaču portala Južni banat čiji je urednik Aleksandar Čupić, ove godine dodeljeno je oko 2, 5 miliona dinara.

Podsetimo, firma „Brifing Banat“ bila je izdavač portala Južni Banat i na konkursima u prošloj godini u Opštinama Plandište i Opovo i Gradu Pančevo dobila je oko sedam miliona dinara.

Međutim, ovim lokalnim samoupravama umesto medijskih sadržaja, o čemu je UNS ranije pisao, firma „Brifing Banat“ dostavila je 750 linkova koji ne mogu da se otvore.

Verovatno je to ključni razlog što je „Južnom Banatu“ u februaru ove godine promenjen izdavač i umesto firme „Brifing Banat“, sada mu je vlasnik „Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva.

Komisija koja je ocenjivala projekte, u Vršcu još nepoznata

Na ovogodišnjem konkursu u Vršcu, firme „Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. iz Pančeva i „E Vršac Grup“ iz Vršca dobile su 4,4 miliona dinara.

Ko je odlučio da se projektima ovih firmi dodele sredstva, još uvek nije poznato.

Kako su UNS-u rekli u Gradskoj upravi Vršca, „rešenje o izabranoj komisiji koja je ocenjivala projekte je objavljeno, a greška tehničaraje ukoliko nije na sajtu i da im se možemo obratiti dopisom ukoliko želimo da dobijemo rešenje“.

U Pančevu su ovdašnja firma „Jasno i glasno“ d.o.o. i Novinarska agencija „Južni Banat“ d.o.o. na konkursu  ove godine dobile 5,4 miliona dinara.

Komisija koja je odlučila da se portalima ePančevo i Južni Banat dodele višemilionski iznosi,  bila je u sastavu Ljiljana Ćulafić (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine), Milijan Nikolić (Udruženje Nova mreža Srbije) i Milovan Balaban (medijski stručnjak).

U Opštini Kovin, komisija koju su činili predstavnici istih organizacija kao u Pančevu, u sastavu Ivan Stefanović (Udruženje Nova Mreža Srbije), Slaviša Rajc (Asocijacija elektronskih medija Vojvodine) i Goran Milanović (medijski stručnjak),  dodelila je portalu ePančevo 1,1 milion dinara.

Komentari (4)

ostavi komentar
sub

12.05.

2018.

Новинар [neregistrovani] u 20:42

Има ли краја?

Поштоване колеге,
радио сам три месеца у току прошле година за портал "Јужни Банат" и особа које је мени била надређена и имала улогу неформалног уредника тада је била Марина Томан. У питању је особа које је била народни посланик и саветник Јадранке Јоксимовић, иначе родом из Ковачице.
Радили смо од куће, ја конкретно сам радио за невероватних 20.000 динара месечно, наравно 100% на црно. Портал је у директној вези са владајућом странком и објективност тог медија није постојала. Срамим се што сам радио на том порталу и ту бруку никада нећу спрати са себе.
Ко је заиста први човек портала никада нисам сазнао.
Могу доста тога да кажем, слободно нека ме питају заинтересовани људи

Odgovori
pet

11.05.

2018.

новинар [neregistrovani] u 21:02

СКАНДАЛИ

Оваквих скандалозних одлука тзв. стручних комисија, има по читавој Србији. Уцене, лобирања, су општеприсутна појава пројектног суфинансирања, Закон се поштује колико и лањски снег, те је више него јасно да је овакав начин финансирања потпуно обесмишљен. Уз то, изједначени су портали који су најчешће преписивачи туђих садржаја, са медијима који их заиста производе. Просто је невероватно да законодавац није могао да предвиди овакве последице. Нећу да веррујем да је управо то била намера. Ваља размислити да суфинансирање уместо пројектног, буде програмско, да се осмисле јасни критеријуми, како би се спречиле финансијске манипулације.

Odgovori
pet

11.05.

2018.

Новинар [neregistrovani] u 20:22

ТУГА

O kako su genijalci fenomenalno smislili projektno sufinansiranje bez ikakvih pravila. Nadali se tvorci tog koruptivnog mehanizma da ce vecito moci samo oni da ga koriste, a ono se pojavila i nova gladna usta. O tuge za 2015, 2016. kada je ''medijska koalicija'' sama sve resavala, davala novac sama sebi. O tuge za njihovom sjajnom idejom koja je unistila medije.

Odgovori
pet

11.05.

2018.

rodoljubac vaistinu [neregistrovani] u 18:46

svaka cast

postovana gospodo novinari, vazda trosite olovke, jer su tupe a da zasiljite ne smete. a vas koloega cupic vidite sme i to debelo naplati. kad je vec toliko dobar, predlozite vrsackoj, pancevackoj i kovinskoj opstini da cupicu, poklone VRSACKU KULU. u znak velike zahvalnosti za novinarski tj. medijski doprinos popularizaciji ovog dela juznog banata. valjda ce kolege koje imaju bar malo necega u glavi ubuduce trezveno razmisljati kad o ovim sredinama budu pisale, jer ce imati u vidu i znacajan doprinos cupicevog urnisanja ugleda ovih sredina...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi