Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Informisanje u javnom interesu – Muljanje medijskim dinarom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

12. 04. 2018.

Autor: Mileva Malešić Izvor: foruminfo.rs

Informisanje u javnom interesu – Muljanje medijskim dinarom

Na prijepoljskoj medijskoj sceni pojavio se još jedan pružalac medijskih usluga – Global partners plus d.o.o. Sudeći po uredno plaćenim računima, ispostavljenim predsedniku opštine Prijepolje i opštinskoj upravi, svoj posao su, prošle godine, odradili na „zavidnom nivou“ i u okviru ove delatnosti, od budžeta opštine Prijepolje, inkasirali 587.500 dinara.

Ukupan prihod u prethodnoj, 2016. godini, pomenute firme, bio je manji i iznosio je 558.000 dinara. U 2017. njihov poslovni uspeh vrtoglavo raste i dostiže cifru od 7.372.000 dinara. Šta je sve doprinelo da direktorka Vasvija Iglica, već u drugoj godini poslovanja (datum osnivanja je 22. marta 2016. god.) postigne ovakav uspeh?

Tema ovog teksta nije njihov recept za poslovni uspeh već trošenje budžetskih sredstava za informisanje građana i građanki opštine Prijepolje.

Podsećamo: Za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2017. godini opredeljeno je 5 miliona dinara. Već je pisano da javni konkurs u opštini Prijepolje u 2017. godini nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i drugim podzakonskim aktima. Od formiranja stručne komisije do odluke o dodeli sredstava učinjeno je niz nezakonitih radnji.

Tekst Svetozara Rakovića pročitajte ovde.

Prijepoljskim medijima je dodeljeno samo 15 % sredstava, od ukupno pet miliona opredeljenih za sufinansiranje medijskih sadržaja. Najviše sredstava dobile su televizije iz Priboja i Novog Pazara, po 1.925.000 dinara.

Nezakonitosti u sprovođenju medijskog konkursa u Prijepolju

Televizija iz Novog Pazara, iako nema dozvolu REM-a za emitovanje programa u opštini Prijepolje, dobija podršku za tehničku opremu, kupovinu i iznajmljivanje opreme, putne troškove – čak i reprezentaciju… Dobijena sredstva na konkursu nisu bila dovoljna za promociju rada opštinskih funkcionera, predsednika Opštine i načelnice Opštinske uprave i članova veća, zaduženih za komunalne poslove, pa je na volšeban načun u medijske vode uplivalo i privredno drušvo Global Partners plus d.o.o. Prijepolje.

Preko Global Partners plus d.o.o. Prijepolje, prema kopijama računa dobijenih od Opštinske uprave plaćane su sledeće „medijske“ odnosno, marketing usluge: za čestitku za novogodišnje praznike (55.000 dinara) i novogodišnji intervju predsednika opštine Prijepolje (55.000 dinara) ukupno 110.000 dinara. Poređenja radi, cena novogodišnje čestitke na Televiziji Forum bila je 5.000 dinara, a ako se u paketu čestitao i Božić – 6.500 dinara.

Bajramska čestitka predsednika Opštine na Sandžak TV koštala je 27.000 dinara. Još jedan intervju sa predsednikom opštine Prijepolje na Sandžak TV plaćen je 50.000 dinara. Nešto jeftinija su bila dva intervjua sa načelnicom Opštinske uprave – po 30.000 dinara. I aktivnosti članova Opštinskog veća i predsednika Opštine u toku novogodišnjih praznika su naplaćeni sa 20.000 dinara. Predsedniku opštine Prijepolje su ispostavljena i dva računa za snimanje polaganja venaca na spomenik sećanja na poginule borce u bombardovanju (67.500 dinara) i za susret sa porodicama poginulih boraca (47.500 dinara). Oba događaja su bila istog dana i koštala opštinsku kasu ukupno 115.000 dinara.

Prilog o radu opštinske uprave fakturisan je sa 33.000 dinara, prilog o rekonstrukciji puta za MZ Kaćevo 27.000 dinara, prilog o rekonstrukciji kotlarnice u bloku Opanak 31.500, prilog o rekonstrukciji puta za naselje Nepek 23.700 dinara – ukupno za priloge 115.200 dinara. Za reportaže, o izgradnji korita reke Mileševke plaćeno je 37.500 dinara, infrastrukture u Ivanju 28.300 dinara i rasvete u Velikoj Župi 24.500 dinara – ukupno za reportaže 90.300 dinara.

Iako je Sandžak TV, televizija iz Novog Pazara, već dobila podršku opštine Prijepolje na konkursu, ostaje zapitanost kako to da se računi za produkciju priloga emitovanih na ovoj televiziji ispostavljaju od Global Partners plus d.o.o. firme koja je registrovana za konsultanske aktivnosti u vezi poslovanja. Po kom osnovu je opština Prijepolje plaćala medijske usluge firmi Global Partners plus d.o.o., na kom je to konkursu, tenderu, javnoj nabavci… izabrana baš ova firma. Od direktorke Vasvije Iglica dobili smo odgovor da je usluga vršena, po osnovu pojedinačnih davanja u vezi sa informisanjem javnosti o radu organa lokalne samouprave. “Cenovnik usluga poslovnih partnera je stav dogovora između poslovnih saradnika, u ovom slučaju između Global Partners Plus d.o.o. i Sandžak TV” – odgovor je na molbu za dostavljanje cenovnika za televizijski prilog, reportažu, intervju i čestitku.

Naravno, sve u interesu građana i građanki opštine Prijepolje da pravovremeno i istinito budu informisani o radu lokalne samouprave, kako naporno i posvećeno radi u javnom interesu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi