Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Ostavka člana komisije jer Grad Požarevac nije hteo da poništi nezakonito rešenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

06. 04. 2018.

Autor: U. Urošević Izvor: boom93.com

Ostavka člana komisije jer Grad Požarevac nije hteo da poništi nezakonito rešenje

Novinar Petar Jeremić obavestio je gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića da je podneo ostavku na članstvo u Komisiji za vrenovanje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca za 2018.godinu.

Jeremić je naveo da je prema Zakonu o javnom informisanju i medijima (Član 24, stav 4) propisano da se većina članova komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja, a u slučaju Požarevca zakon je očigledno prekršen jer je od svih predloženih članova udruženja, samo on imenovan ispred UNS-a.

"U vašem rešenju, suprotno zakonu, ja sam jedini kandidat novinarskih i medijskih udruženja koji je imenovan, iako su postojala još najmanje dva kandidata koji su sa mnom predloženi na zajedničkom predlogu. Umesto njih, imenovali ste dva kandidata koja nisu predložena od strane novinarskih i medijskih udruženja, čime ste očigledno prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima", naveo je Jeremić u pismu koje je UNS uputio Gradu Požarevcu.

U rešenju koje je Grad Požarevac doneo 19.marta, u komisiju su pored Petra Jeremića, koga je predložio UNS, imenovani Predrag Životić iz Požarevca i Zvonko Damnjanović iz Bora.

U rešenju Gradskog veća nije navedeno ko je predložio Životića i Damnjanovića.U istom dokumentu, veće je odbilo predlog novinarske koalicije UNS, NUNS, NDNV, ANEM I Lokal pres koji se odnosi na Zorana Gavrilovića, kandidata ANEM-a i Lokal presa i Ljubomira Đorđevića, kandidata NUNS-a i NDNV-a.

ANEM je od grada zatražio da rešenje koje inače nije bilo javno objavljeno na sajtu lokalne samouprave bude izmenjeno, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Takođe je zatraženo da sva dokumentacija bude objavljena na sajtu Grada Požarevca, što nije učinjeno, niti je upućen bilo kakav zvaničan odgovor na dopis asocijacije.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

08.04.

2018.

Nije nadimak već puno ime i prezime [neregistrovani] u 11:59

Bravo, konačno

Poštovane kolege,
postupak Petra Jeremića je potpuno opravdan i raduje me činjenica da smo, konačno, bar mi profesionalci, počeli da se ponašamo u duhu zakona koji, kakvi su da su, ipak postoje i trebalo bi ih uvažavati!
Petre, nadam se da će ovaj tvoj gest biti primer i drugim kolegama!

Hristos vaskrse, srećan Praznik drage koleginice i kolege.
Jovanka Stefanović-Stanojević, član Uprave UNS iz Negotina

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi