Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Tribina o projektnom sufinansiranju u Aleksincu - Lokalni novac za lokalno informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

08. 02. 2018.

Izvor: UNS

Tribina o projektnom sufinansiranju u Aleksincu - Lokalni novac za lokalno informisanje

Neprihvatljivo je da Medijsku strategiju kreiraju političari, a ne novinari, ili da je kreiraju novinari koji su kao po pravilu iz Beograda, rekao je na tribini o projektnom sufinansiranju medija „Lokalni novac za lokalno informisanje“ održanoj juče u Aleksincu profesor Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoran Aracki.

Na skupu koji je organizovala nevladina organizacija za obrazovanje i razvoj “Dars“, u saradnji sa medijskim izdavačem „Agropres“ iz Grdetina učestvovali su predsednik Udruženja „Dars“ Mića Milojević, osnivač i vlasnik „Alpresa“ Ninoslav Miljković, profesor na departmanima za žuranilstiku i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoran Aracki, član Uprave i Izvršnog odbora UNS i dopisnik australijskog državnog EsBiEs radija Milorad Doderović, nekadašnji šef dopisništvaTanjuga sa KiM novinar Đorđe Jeftić i načelnik u lokalnoj samoupravi Dragan Jovanović.

Član Upravnog i Izvršnog odbora UNS-a Milorad Doderović naveo je da je neshvatljivo da zakonom nisu predviđene sankcije za čelnike lokalnih samouprava koji ne žele da raspišu konkurse ili koji odbacuju i prepravljaju predloge komisija, ili čak nude unapred pripremljene predloge raspodele sredstava sa porukom „ovako ili nikako“.

Doderović je naglasio i da postoji problem sa „medijskim ekspertima“ koji su imenuju za članove komisija, a koji, kako je rekao, često nikada nisu ni bili novinari, ali zato lobiraju za raspodelu po meri lokalnih čelnika.

Osnivač i vlasnik portala „Alpres“ i „Al novina“ Ninoslav Miljković rekao je da bi se novim zakonom morala razrešiti dilema kako u ovakvom načinu sufinansiranja razdvojiti šta je projektno, a šta redovno informisanje građana o radu lokalnih samouprava.

„Bilo bi nelogično očekivati da vlasnici privatnih medija posao takozvanog servisnog informisanja rade džabe“, napominjući da to inače već godinama radi Radio Aleksinac čiji je vlasnik, a koji inače zapošljava desetak visokoobrazovanih i dobrih novinara i drugih saradnika.

Novinar sa KiM i bivši šef dopisništva Tanjuga u Prištini Đorđe Jeftić upozorio je da je u ovoj srpskoj pokrajini u potpunosti uništena infrastruktura medija na srpskom jeziku i da Srbi tamo praktično žive u svojevrsnom „medijskom mraku“.

Jeftić je upozorio i na činjenicu da na KiM nikada nisu razjašnjene otmice i ubistva novinara, među kojima je najviše srpskih, ali i nekoliko albanskih novinara.

Stari i novi mediji

U opštini Aleksinac postoji regionalni mesečnik „Novosti juga“, Radio Aleksinac, internet portal „ALpres“, mesečnik „AL novine“ i Radio i TV Bosforus.           

Komentari (4)

ostavi komentar
pon

19.02.

2018.

Додер [neregistrovani] u 11:57

Re: "Докле"

Обично не реагујем на коментаре који се на сајтовима везују за моје име, али овом приликом сам приморан да господиону "докле" кажем да лаже да сам "по пети пут" члан УО УНС-а.А да га и додатно изнервирам податком да сам 6.маја прошле године у Ивањици, изабран и ѕа члана Извршног одбора УНС убедљивом већин0м гласова колега из читаве Србије.. "Докле" иначе лаже и када каже да на југу Србије, наводно због мене "нема више чланова УНС-а"!То је апсолутна нестина јер протеклих година сам био сведок да де већи број угледних новинара учланило у УНС.
Ја иначе ове године у октобру обележавам 40 година професионалног новинарског рада, а од октобра 1994.сам стални акредитовани дописник аустралијског државног Ес Би Ес радија, од којег сам добио и признање за дводеценијски дописнички рад. на том месту сам наследио угледног колегу Јована Арежину.Верујем да је то тако што људи из Ес Би Еса капирају ко сам и колико професионалац у овом послу. Често ме пратила сујета појединих "колега" и знам и зашто. То су такви ликови и професионалци да би ме забринуло, можда и увредило, када би ме они оцењивали и хвалили!Иначе, никада се испод својих новинарских прилога нисам крио псеудонимима.

Odgovori
pon

12.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 07:37

Hahaha

Hahaha Doderovic, e ima li te Boze!

Odgovori
pon

12.02.

2018.

Beli [neregistrovani] u 01:08

madian788@gmail.com

Ovi ljudi sa slike nisu kompetentni da govore o novinarstvu, a to su i dokazali u proteklom periodu.

Odgovori
sub

10.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:39

Dokle

Dokle ovaj Doderovic i cije interese zastupa kada nema vise clanova UNS-a na jugu Srbije. Ko ga i zasto po peti put stavlja u Upravu UNS-a. Blago je reci za sve ovo SRAMOTA.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi