Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Snimatelj predsednika opštine uhvaćen u sukobu interesa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

24. 11. 2017.

Izvor: gminfo.rs

Snimatelj predsednika opštine uhvaćen u sukobu interesa

Bojan Nešković, koji je, reklo bi se, portparol i snimatelj predsednika opštine, uhvaćen je u sukobu interesa.

Da sve bude gore, opštinska vlast je, u pokušaju da se izvadi iz neprijatne situacije, otkrila mahinacije u vezi sa angažovanjem “podobnih“ kadrova koji kršeći zakon vraćaju usluge onima koji su ih zaposlili. Po ugovoru, u koji je GMinfo imao uvid, Nešković je angažovan za potrebe „Međunarodnog bijenala minijature“ u Kulturnom centru, dok stvarno radi kao dvorski snimatelj predsednika opštine, koji je i dao saglasnost za njegovo angažovanje. Dakle, radnik angažovan za potrebe Kulturnog centra prati u stopu predsednika opštine, fotografiše i pravi video priloge koje potom šalje medijima, kojima je kao jedan od članova komisije dodelio novčana sredstva.

Sve je počelo kada je neko u kabinetu predsednika opštine rešio da angažuje svog snimatelja. Kupljena je kamera, Nešković je angažovan i počeo je redovno da prati predstavnike vlasti, sa sve novom kamerom. Onda je, čini se, da bi se iskupio za izmišljeno radno mesto, rešenjem predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića, imenovan u Komisiju za ocenjivanje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja. Iza ovog rogobatnog naziva krilo se tročlano telo koje bi, po zakonu, moralo da bude stručno. No, to na stranu.

Njihovu „stručnost“ je „dokazao“ predsednik komisije Miladin Vukosavljević, čijem se gostovanju na Radio Dženarici kod koleginice Snežane Kasapović smeje cela stručna novinarska javnost. I plače. Jer je Vukosavljević,  i  oni koji su ga predložili, i onaj koji ga je imenovao, pokazao i ogolio sve nezakonitosti kojom vlast pokušava da nagradi podobne medije, a zauvek ućutka one koji rade svoj posao. One, kojima ne treba snimateljska usluga kabineta predsednika opštine, nego se bave novinarstvom. Prate dešavanja i postavljaju pitanja, i u skladu sa profesionalnom savešću, o tome izveštavaju građane. Vukosavljević je u polučasovnom razgovoru sa koleginicom Kasapović priznao da je komisija sve uradila protivzakonito. Ono što se tiče Gminfo portala je da smo, po nalogu vlasti, diskriminisani na ovom konkursu.  Vukosavljević je priznao da im je sugerisano da „vlast nije zadovoljna saradnjom sa tim portalom, i da im ne treba dati pare“.

Što se tiče zakona, uopšte nije bitno da li je vlast zadovoljna ili nije. Bitno je da li je ono što piše u projektu od interesa za građane. Zato, vlast i ne odlučuje, nego bi to trebalo da rade stručne komisije sastavljene od onih koji se u to razumeju. Vukosavljević je dokazao da se članovi milanovačke stručne komisije ni u šta nisu razumeli. Ili, što je još gore – da su sve odlično razumeli, ali su se trudili da se prave da ne razumeju. Zbog toga su članovi te komisije zasluženo prezreni od strane poštenog i časnog novinarskog sveta. Možda je trebalo da se zareknu na zavet ćutanja kako  njihova bruka ne bi došla u javnost? Pored Vukosavljevića i Dragane Čabarkape, član Komisije bio je i Bojan Nešković.

Isti Bojan Nešković se pre nekog vremena na Sajmu zapošljavanja, u listu prisutnih novinara upisao imenom i prezimenom. U rubrici u kojoj se upisuje medij za koji novinar radi on je upisao nazive televizija: Galaksija, Lav i Melos.

Te tri televizije su na opštinskom konkursu dobile ukupno 1.050.000 (milion i pedeset hiljada dinara), što je trećina novca koji je milanovačka opstina opredelila za sufinansiranje medijskih projekata. U komisiji, koja je po Vukosavljevićevom priznanju radila po nalogu opštinske vlasti, sedeo je i sam Nešković, koji je sajam zapošljavanja zabeležio opštinskom kamerom, a zatim materijal prosledio, između ostalih, i navedenim televizijama.

Na pitanje lokalnih novinara, iziritiranih činjenicom da su lokalne pare odnele regionalne televizije, za koje posao odrađuje portparol lokalne vlasti i član komisije koja im je dodelila pare, Bojan Nešković je na pitanje da li je zaposlen u opštini i na koje radno mesto i da li je po ugovoru, odgovorio:

- Da, da… Po ugovoru…u Opštini. Ne radim za televizije i nisam novinar. Radim u Informativnoj službi kabineta predsednika opštine. Snimatelj sam i samo im prosledim materijal i snimke, kao što šaljem i Vama…

GMINFO je, po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja,  zatražio i dobio odgovor od Opštinske uprave o Neškovićevom angažovanju.

Opštinska uprava, dakle, tvrdi da Nešković uopšte nije angažovan kod njih.

Dakle, mi novinari i vi građani, smo naivni! Nešković koji svakog bogovetnog dana snima predsednika opštine i šalje medijima snimke događaja na koje opštinski oci ne zovu lokalne novinare, još i isti materijal šalje televizijama kojima je dodelio novac na konkursu i koje bi, za taj novac, trebalo da imaju svoje novinare na terenu, a ne da objavljuju PR materijale opštinske vlasti.

Tako vam je, dragi čitaoci, opštinska vlast postala novinska i PR agencija. I umesto da naplaćuje svoje usluge i proizvode, ona još i plaća da ti njihovi proizvodi budu emitovani. Protivzakonito. Dok dva lokalna i relevantna medija, od tri koliko postoji na teritoriji Opštine Gornji Milanovac guši – jer nije zadovoljna saradnjom sa njima.

Zašto je ovo bitno? Zato da znate da postoje mediji, kao što su Takovske novine i GMINFO, koji svoj posao rade onako kako bi to novinari i trebalo da rade. I da postoje mediji koji objavljuju PR materijal opštinskih vlasti, koje im pravi PR služba predsednika opštine, a po tvrdnji te iste opštine – priloge snima osoba koja uopšte nije angažovana kod njih. 

I stvarno – gde je i kako zaposlen Bojan Nešković? On svojim potpisom potvrđuje da radi za televizije LAV, Galaksija i Melos. Rečima, u diktafon, kaže da radi u opštini. A opština tvrdi da to nije tačno. Čaršijske priče kažu – zaposlen je u Kulturnom centru.

Na kraju smo, u želji da saznamo gde je stvarno zaposlen Nešković, odlučili da proverimo „gradske priče“ da je njegovo formalno radno mesto u Kulturnom centru Gornji Milanovac. GMINFO je, po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja,  zatražio odgovor na to pitanje od direktora Kulturnog centra Draga Arsića koji je potvrdio tačnost čarsijskih priča izjavom da je Nešković angažovan po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima u Kulturnom centru.

- Kod nas je izvršena racionalizacija i mi sada imamo 25 zaposlenih po ugovorima na neodređeno vreme, a po Zakonu 10 odsto radnika u odnosu na broj zaposlenih može biti angažovano po ugovorima, pa i po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima. Mi imamo jedno lice na javnim radovima preko Nacionalne službe za zapošljavanje i jedno lice na privremeno-povremenim poslovima, odnosno Bojana Neškovića. Prvo smo poslali molbu za angažovanje lica na privremeno-povremenim poslovima po proceduri predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću koji je dao saglasnost na osnovu koje je sastavljen ugovor o privremeno-povremenim poslovima sa Bojanom Neškovićem - izjavio je za naš portal direktor Kulturnog centra Dragan Arsić i dodao da je Nešković od 14. oktobra 2017. godine angažovan u Kulturnom centru na projektu iz oblasti kulture „Međunarodno bijenale minijature“, a pre toga je bio, isto po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima, angažovan na projektu „Kratka forma“.

I Vesna Banašević, rukovodilac pravnog sektora Kulturnog centra, sa pravne strane pojasnila da je, kada je u pitanu angažovanje Bojana Neškovića u Kulturnom centru Gornji Milanovac, ispoštovana zakonska procedura.

- Pošto Bojan Nešković nije javni funkcioner, podatke u vezi sa njim Vam možemo dati samo na uvid kako bi videli ono što Vas zanima, odnosno da li je ispoštovana zakonska procedura oko njegovog prijema. Mi po Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, po dva osnova imamo pravo da angažujemo lica po ugovorima. Što  se tiče radnog angažovanja lica na projektima i programima u oblasti kulture oni su izuzeti, odnosno na njih se to ne odnosi. Na taj deo Zakona se mi pozivamo i zato smo tražili od predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića saglasnost da angažujemo jedno takvo lice sa srednjom stručnom spremom koje nam je neophodno. Inače, kada je reč o privremeno-povremenim poslovima lice je angažovano 120 dana u jednoj kalendarskoj godini za radna mesta koja nisu sistematizovana i poslovi se mogu menjati- rekla je Vesna Banašević, rukovodilac pravnog sektora Kulturnog centra.

Tako je, dakle, Bojan Nešković angažovan za potrebe Kulturnog centra. Saglasnost je dao predsednik opštine. U Kulturnom centru bi trebalo da radi na projektu „Međunarodno bijenale minijature“. Još samo da nadležni objasne kakve veze ima Bijenale sa praćenjem svakodnevnih aktivnosti predsednika opštine i snimanjem raznih caršijskih dešavanja, sednica Opštinskog veća i Skupštine, praćenjem rada opštinskih funkcionera po selima u našoj opštini, i postavljanjem pitanja funkcionerima umesto novinara i na kraju,  dostavljanjem materijala sa tih događaja medijima, pa i onima koji ne šalju svoje izveštače na događaje?

 Čini se, Bojan Nešković, koji je istim tim medijima, kao član Komisjie, dodelio opštinske pare, radi upravo za njih.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi