Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs Grada Čačka za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

23. 10. 2017.

Konkurs Grada Čačka za sufinansiranje medijskih projekata

Republika Srbija GRAD ČAČAK Gradsko veće Broj: 06-169/2017-III 16. oktobar 2017. godine ČAČAK Na osnovu člana 17. i 19. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima („Sl. glasnik RS“ br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016- autentično tumačenje), člana 4. stav 1. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl.glasnik RS“ br.16/2016 i 8/2017), člana 121. Statuta grada Čačka („Sl.list grada Čačka“ br. 3/2008, 8/2013, 22/2013, 15/2015 i 26/2016) i Odluke o raspisivanju javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Čačka u 2017. godini, br. 06-169/2017-III od 16. oktobra 2017. godine, Gradsko veće grada Čačka raspisuje

JAVNI POZIV

ZA UČEŠĆE NA KONKURSU ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA ZA OSTVARIVANjE JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA NA TERITORIJI GRADA ČAČKA  U 2017. GODINI

 

            I Predmet konkursa

 

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata iz budžeta grada Čačka za 2017. godinu za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u cilju informisanja javnosti o aktuelnim dešavanjima od značaja za život svih građana grada Čačka, o radu organa lokalne samouprave u oblasti kulturnog i umetničkog stvaralaštva, zaštite dece i mladih, obrazovanja, nauke, sporta, kulture, turizma, privrede, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, informisanja osoba sa invaliditetom odnosno radi podizanja kvaliteta informisanja pripadnika nacionalnih manjina i drugog javnog interesa u oblasti javnog informisanja u skladu sa Zakonom  i to za projekte:

 

  1. proizvodnje medijskih sadržaja
  2. organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja

 

II Sredstva za sufinansiranje projekata

 

Sredstva za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja,  iznose 4.000.000,00 dinara i opredeljena su Odlukom o budžetu  grada Čačka za 2017. godinu („Sl. list grada Čačka“ br. 25/2016 i 16/2017), a Odlukom o raspisivanju javnog poziva za učešće na konkursu za sufinsiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Čačka u 2017. godini, br. 06-169/2017-III od 16. oktobra 2017. godine, raspoređena su za:

 

  1. projekte proizvodnje medijskih sadržaja u iznosu od 3.800.000,00 dinara.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000,00 dinara, a najveći iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 1.500.000,00 dinara;

 

  1. projekte organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja, u iznosu od 200.000,00 dinara.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 50.000,00 dinara, a najveći iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 200.000,00 dinara.

 

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

 

III Pravo učešća na konkursu

 

Pravo učešća na konkursu ima:

 

  1. izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;
  2. pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskog sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji je upisan u Registar medija;
  3. pravno lice, odnosno preduzetnik sa projektima organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i sa projektima unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

 

Izuzetno od stava 1. tačka 3.ovog člana, grad Čačak ne može sufinansirati projekat izdavača medija koji nije upisan u Registar medija.

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu u ugovorom predviđenom roku i propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su sredstva nenamenski koristila.

Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na jednom konkursu.

Pod projektom se podrazumeva zaokružena programska celina ili deo celine               (žanrovska i vremenska) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u skladu sa zakonom.

Ako je učesnik konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

 

IV Kriterijumi za ocenu projekata:

 

 Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

 

  1. mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja;
  2. mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

 

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 1. ovog člana posebno se ocenjuje:

 

  1. Značaj projekta sa  stanovišta:

 

-          ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja;

-          ostvarivanja namene konkursa;

-          usklađivanja projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa;

-          identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa;

-          zastupljenosti inovativnog elementa u projektu i novinarsko istraživačkog pristupa.

 

  1. Uticaj i izvodljivost sa stanovišta:

-          usklađenosti planiranih aktivnosti sa ciljevima, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa;

-          stepena uticaja projekta na kvalitet informisanja ciljne grupe;

-          merljivosti indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta;

-          razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije projekta;

-          stepena razvojne i finansijske održivosti projekta (pozitivni efekti projekta nastavljaju se nakon što se okonča podrška).

 

  1. Kapaciteti sa stanovišta:

-          stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekta;

-          neophodnih resursa za realizaciju projekta;

-          stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koji odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

 

  1. Budžet i opravdanost troškova sa stanovišta:

-          preciznosti i razrađenosti budžeta projekta, koji pokazuje usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima;

-          ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj projektne aktivnosti.

 

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 2. ovog člana posebno se ocenjuje:

 

  1. da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda (podatke pribavlja stručna služba od Regulatornog tela za elektronske medije, za elektronske medije, a od Saveta za štampu, za štampane i onlajn medije);
  2. dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

 

V Objavljivanje konkursa i rok za podnošenje prijave

 

Konkurs se objavljuje na veb sajtu grada Čačka www.cacak.org.rs i u listu „Čačanski glas“.

 

Rok za podnošenje prijave  na konkurs je 10 (deset) dana od dana objavljivanja u listu „Čačanski glas“.

 

VI Prijava na konkurs

 

Prijava na konkurs podnosi se na Obrascu 1 koji je odštampan uz Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja     („Sl. glasnik RS“ br. 8/2017) i čini njegov sastavni deo. Obrazac se objavljuje na sajtu grada Čačka.

 

Uz prijavu podnosilac projekta je dužan da priloži:

 

-          popunjen predlog projekta (u četiri primerka);

-          popunjen budžet projekta ( u četiri primerka);

-          rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

-          rešenje o registraciji medija u Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima;

-          dokaz Narodne banke Republike Srbije da nema blokiran račun u toku trajanja konkursa;

-          dozvolu za emitovanje radio i/ili TV programa izdatu od Regulatornog tela za elektronske medije;

-          overenu izjavu/saglasnost medija(ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica odnosno preduzetnika koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja);

 

Prijave na Konkurs se podnose u zatvorenoj koverti, na adresu: Grad Čačak – Gradsko veće, ulica Župana Stracimira br. 2, sa naznakom: „NE OTVARAJ – PRIJAVA NA KONKURS“.

 

VII Poziv za predlaganje članova konkursne komisije

 

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja kao i medijski stručnjaci zainteresovani za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisije sa biografijom, koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije, najkasnije 20 (dvadeset) dana od dana objavljivanja javnog poziva u listu „Čačanski glas“, na adresu: Grad Čačak – Gradsko veće, ulica Župana Stracimira br. 2, sa naznakom „PREDLOZI ZA ČLANOVE KOMISIJE ZA KONKURS ZA JAVNO INFORMISANjE“.

Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje 3 godine pre datuma raspisivanja konkursa i koja uz predlog za članove komisije podnose i dokaz o registraciji.

 

VIII Preuzimanje konkursne dokumentacije

 

            Konkursnu dokumentaciju zainteresovani učesnici mogu preuzeti na pisarnici Gradske uprave grada Čačka ili na veb sajtu grada Čačka www.cacak.org.rs.

 

            Neblagovremene prijave kao i prijave učesnika konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu na učešće u konkursu, osim obrasca za prijavu, Komisija neće uzeti u razmatranje.

 

 

 

 

PREDSEDNIK

GRADSKOG VEĆA

Milun Todorović 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi