Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Članovi komisije za medijske projekte zaboravili šta su radili
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

21. 10. 2017.

Autor: Biljana Živančević, Novak Grujić Izvor: pistaljka.rs

Članovi komisije za medijske projekte zaboravili šta su radili

Članovi stručne komisije koja je veći deo od 73,9 miliona dinara na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata Grada Beograda dodelila muzičarima i medijima bliskim gradskim vlastima odbili su da obrazlože svoje odluke o dodeli sredstava, između ostalih i onu o odbacivanju jedinog projekta o istraživanju korupcije.

Naime, Pištaljkin projekat o istraživanju korupcije u gradskoj upravi članovi komisije su odbili uz sledeće obrazloženje: „Projekat se bazira na istraživanjima koja ne sadrže jasne činjenice koje bi bile od interesa za građane Beograda. Takođe, u projektu nisu identifikovane i definisane potrebe ciljnih grupa“.

Novinari Pištaljke juče su probali da dobiju objašnjenje stava da istraživanje korupcije u gradskoj upravi nije tema od interesa za Beograđane, ali samo dan nakon objavljivanja rezultata konkursa većina članova komisije koja je raspolagala novcem Beograđana nije bila raspoložena za razgovor. Neki su već zaboravili šta su radili, neki posle postavljenog pitanja samo zalupili slušalicu, a drugi jednostavno isključili mobilne telefone.

O raspodeli novca beogradskim medijima odlučivala je komisija u sastavu Ferenc Berček, Vladimir Jovanović, Marija Stamenić, Dragana Milovanović i Nebojša Radošević. Gradske vlasti odbile su predlog najvećeg novinarskog udruženja u zemlji, Udruženja novinara Srbije, da član komisije bude Ljiljana Smajlović i u komisiju uvrstile javnosti nepoznate „medijske stručnjake“.

Ferenc Berček, direktor „Radija aktiv“ iz Bečeja, koji je deo medijske mreže Naksi, rekao je za Pištaljku da ne zna šta su sadržali projekti koji su odbijeni ali ni ko su podnosioci projekata koji su dobili novac. „Nije važno ko podnosi projekat, važno je šta je u njemu“, tvrdi Berček, koji je bio predsednik komisije.

On nije znao da objasni zašto je odbijen jedini projekat o istraživanju korupcije u gradskim organima jer, kako je kazao, „bilo je 69 projekata i nemoguće ih je sve zapamtiti“. Berček negira da je ovaj projekat odbijen zbog našeg pisanja o malverzacijama gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Berček tvrdi i da članovi komisije nisu dobili instrukcije za koje projekte da glasaju.

Na insistiranje da objasni kako je moguće da odlučuje o raspodeli novca Beograđana a ne zna zbog čega je dodelio ili odbio neke projekte, Berček ističe da se projekti mogu odbiti i zbog budžeta a ne samo zbog sadržaja. On nije hteo da komentariše zbog čega su budžetska sredstva dodeljena medijima bliskim gradskim vlastima.

Jedan od osnivača RAB-a, udruženja koje okuplja 123 radio stanice širom Srbije i koje je kandidovalo Berčeka za člana komisije, je Radio Naksi i koji je na konkursu dobio milion dinara. Berček je za Pištaljku kazao da nije komisiji prijavio da je povezan sa firmom Radio Naksi, u okviru čije mreže posluje njegov radio, ali tvrdi da se „izuzeo iz glasanja tako što za taj projekat nije glasao“.

Berček je i pre pet meseci bio u komisiji koja je, kako je prenela Cenzolovka, odlučivala o dodeli sredstava medijima u Pančevu za 2017. godinu. Na tom konkursu Berček je učestvovao sa još jednim članom beogradske komisije Vladimirom Jovanovićem, koga je u obe komisije kandidovalo Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije (Fijet). Sajt ovog udruženja nije ažuriran od decembra prošle godine, fiksni telefon nije u funkciji, a osoba koja se javlja na mobilni telefon istaknut na sajtu kaže da je taj broj „u privatnom vlasništvu već deset godina“.

Jovanović je odbio da komentariše odluke koje je donela komisija čiji je bio član a na ponovljena pitanja novinara Pištaljke na kraju je drsko i glasno poentirao: „Nemam komentar“. On je još rekao i da je „njegova stvar“ to što ne želi da objasni na osnovu kojih kriterijuma je delio novac Beograđana.

Još jedna članica komisije, Dragana Milovanović, urednica internet portala „Večernjih novosti“, odbila je da odgovori na osnovu kojih kriterijuma je ocenjeno da projekat Pištaljke o istraživanju korupcije u gradskim strukturama nije zanimljiv građanima glavnog grada.

„Koliko znam, odluka je bila jednoglasna. U rešenju o dodeli sredstava su vam data objašnjenja“, šturo je objasnila Milovanović, koju je za člana komisije predložilo Udruženje sportskih novinara Beograda. Predsednik tog udruženja je Aleksandar Simić, urednik Sportske redakcije RTV Studio B, medijske kuće koja je sa povezanim firmama ove godine od Grada Beograda dobila 23 miliona dinara.

Milovanović je, pod izgovorom da je „u putu i da se čujemo kasnije“ izbegla razgovor sa novinarom Pištaljke a onda kasnije nije odgovarala na pozive. Posle izvesnog vremena je prihvatila razgovor i na pitanje da li je odluka da se sredstva ne dodele Pištaljci posledica našeg pisanja o malverzacijama gradonačelnika Beograda, besno odgovorila: „Ja zaista ne pratim vaš portal i ne znam o čemu ste pisali“.

Upitana o radu komisije i načinu donošenja odluka, reagovala je spuštanjem slušalice uz komentar: „Nemojte da ste bezobrazni“. Posle novih poziva i insistiranja da objasni zašto je veliki deo sredstva iz budžeta Beograda dodeljen RTV Studio B i firmama povezanim sa ovom televizijom, Milovanović je izjavila da komisija nije ocenjivala firme nego projekte.

Isto obrazloženje dala je i na konstataciju da su pare dodeljene i firmama koje su osnovane nakon raspisivanja konkursa.

Predsednik Udruženja sportskih novinara Beograda Aleksandar Simić je za Pištaljku izjavio da je Izvršni odbor tog udruženja predložio više kandidata, a da su nadležni iz Grada Beograda izabrali Draganu Milovanović. „Ona je član našeg udruženja i bavila se sportskim novinarstvom, zato smo je predložili“, kazao je Simić.

Izgleda da su RAB Srbija i Udruženje sportskih novinara Beograda „dežurni“ za članstvo u komisiji za dodelu finansijskih sredstava Grada Beograda medijima. Tako su 2016. u toj komisiji bili Vladan Stefanović (na predlog RAB Srbija), Aleksandar Simić (na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda, čiji je predsednik), Jovan Sekulić (na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda) i nezavisni stručnjaci za medije Ana Stamenković i Svetlana Grubor.

Član ovogodišnje komisije Nebojša Radošević, bivši urednik portala Slika-vest koji je dobio milion dinara na konkursu, izbegao je razgovor sa novinarom Pištaljke pravdajući se dnevnim novinarskim obavezama, ali je zakazao razgovor za posle podne. U dogovoreno vreme Radošević nije odgovarao na pozive Pištaljke.

Od Grada Beograda višemilionske iznose su dobili i novine Alo, Informer, Srpski telegraf, zatim Udruženje rok muzičara i muzička kompanija Sky comm group i dve firme (Zofin i Folim) registrovane pošto je konkurs raspisan.

Novinska agencija Beta, dnevni listovi Blic i Danas samo su neki od medija koji novac na ovom konkursu nisu dobili. Sredstava takođe nije bilo ni za jedini projekat koji je konkurisao sa ciljem istraživanja korupcije u gradskoj upravi, projekat Pištaljke.

Kriterijumi koji nisu poštovani

U konkursnoj dokumentaciji objavljenoj 18. avgusta navodi se da će predloženi projekti biti ocenjivani po nekoliko kriterijuma, među kojima su i ovi:

Značaj projekta sa stanovišta:

- ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja;

- ostvarivanje namene konkursa;

- usklađenosti projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa;

- identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa;

- zastupljenosti inovativnog elementa u projektu i novinarsko istraživačkog pristupa.

Stoga nije jasno kako je komisija mogla da „previdi“ jedini predloženi projekat koji je uključivao istraživačko novinarstvo.

Takođe, jedan od osnovnih kriterijuma za dodelu novca je i poštovanje Kodeksa novinara Srbije a po pet miliona dinara dobili su Informer, Alo i Srpski telegraf, za koje je Savet za štampu više puta utvrdio da su prekršili etičke norme novinarstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi