Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Šta je kandidat UNS-a podržao u niškoj komisiji za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

13. 10. 2017.

Autor: D. Bjelica, K. Kovač Izvor: UNS

Šta je kandidat UNS-a podržao u niškoj komisiji za medijske projekte

Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Komisije za ocenjivanje medijskih projekata u Nišu strpljivo je sačekao da posle žestokih kritika na odluke komisije stigne i zvanični zapisnik o njenom radu. Ničić je dobro znao da je za javnost najbolje da o odlukama svakog člana Komisije sudi nakon uvida u činjenice.

Bilo je potrebno čekati zakonski rok kako bi Zapisnik, iako je bio član Komisije, imao u rukama. 

Iz Zapisnika se vidi da je Ničić imao potpuno različito mišljenje od članova komisije u sedam slučajeva, kada su novac poreskih obveznika dali projektima TV KCN, produkcija “Deni video”, “Angel production” i „Sale video production“, udruženja „Kulturno oslobodilački pokret“, odnosno novac nije dat projektima produkcije „South side“ i „Siti” radija.

„Kao član komisije ocenjivao sam projekte, a ne pravni, politički ili društveni status učesnika na konkursu. U odlučivanju sam se rukovodio isključivo uslovima konkursa i petnaestogodišnjim novinarskim iskustvom“, rekao je za sajt UNS-a Ničić.

Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu objavljeno je 26. septembra. U komisiji koja je odlučivala o 20.500.000 dinara, koliko je bilo određeno Konkursom, bili su Zoran Veličković, predsednik komisije, na predlog Društva novinara Niša, Budimir Ničić, na predlog UNS-a, Ferenc Berček, kao predlog RAB Srbija i medijski radnici Dušan Stojanović i Vladimir Veljković.

Na konkurs raspisan u julu ove godine pristiglo je, kako stoji u Zapisniku, 62 projekta, a Komisija je odlučivala o njih 57.

Kritike

Učesnik konkursa „Siti“ radio, NUNS i NDNV, ali i drugi kritičari, naveli su da je novac dodeljen prorežimskim medijima. 

„Siti“ radio najavio je krivične prijave protiv članova Komisije, gradonačelnika Niša, načelnika Gradske uprave i Sekretarijata za kulturu i informisanje, „za zloupotrebu položaja, trgovinu uticajem, sumnju u koruptivno delovanje, konflikt interesa i pokušaj ekonomskog ubijanja medija koji nisu u direktnoj službi vladajuće stranke“.

NUNS i NDNV protestovali su zbog „skandalozno sprovodenog konkursa“.

„Milionskim iznosima podržani su projekti nekoliko PR agencija bliskih porodici Radomirović koja poseduje većinu niških medija neskriveno bliskih vladajućoj partiji SNS. Takođe, novcem građana Niša biće podržana TV Zona plus čiji je vlasnik Vladan Gašić, sin potpredsednika SNS i direktora BIA Bratislava Gašića. Finansijsku podršku je dobila i Niška TV u suvlasništvu porodice Radomirović, kao i IN radio, u porodičnom vlasništvu Maje Rakovic, predsednice udruženja RAB, koja rukovodi i Naxi mrežom“, piše u saopštenju.

„'Kriterijume' niške komisije nisu zadovoljili projekti uglednih i društveno odgovornih medija“, navela su novinarska udruženja, „kao što su informativni portal Južne vesti, 'Siti' radio i novinska agencija Beta“.

Glas protiv

Ničić je tražio da u zapisnik bude uneseno njegovo izdvojeno mišljenje sa  obrazloženjem za svaki od projekata koji je ocenio drugačije od ostalih članova komisije.

Iz Zapisnika koji je Grad Niš dostavio UNS-u vidi se da Ničić o projektu TV KCN „Niš - Grad pravih vrednosti“, za koji su ostali članovi komisije glasali da bude podržan, kaže suprotno.

Projekat ne treba podržati, smatra Ničić, jer „nije predviđena konkretna proizvodnja novog ili proširenje postojećeg programskog sadržaja (kako je navedeno u Konkursu), već je predloženi sadržaj redovna aktivnost TV Kopernikus“.

„Predstavljeno je uobičajeno informisanje bez ikakve novine. Sredstva koja se budžetom traže za realizaciju ovog projekta od organa koji je raspisao Konkurs odnose se na emitovanje proizvedenog programskog sadržaja, što je suprotno pravilima Konkursa, jer se Konkurs odnosi na proizvodnju novih, poboljšanje ili proširenje programskih sadržaja“, rekao je Ničić.

Za projekat “Energetske vesti“ produkcije „Deni video“ Ničić nije glasao s obrazloženjem da nije dobro definisan.

„Nejasna je forma medijskog sadržaja, kao i broj medijskih sadržaja. Veoma loše su  definisani i ciljevi projekta. Budžet je nerealno visok“, piše u mišljenju Ničića.

Ničić je bio protiv podrške projektu “Angel production” „Za jači niški sport“ jer „nema jasno definisanih projektnih tema“.

„Projektom je predviđena proizvodnja 20 petominutnih reportaža, a traženi budžet je 3. 920.000 dinara, odnosno  po jednoj reportaži iznosi 196.000 dinara, što je nerealno visok iznos“, obrazložio je Ničić.

Protiv dodeljivanja novca projektu „Amfiteatar“ produkcije „Sale video production“ Ničić je bio iz razloga što se deo projekta svodi na redovno izveštavanje sa kulturnih događaja.

„Projektom je predviđena proizvodnja 20 petominutnih reportaža a traženi budžet je 3.880.000 dinara, odnosno po jednoj reportaži iznosi 194.000 dinara, što je nerealno visok iznos“, naveo je Ničić u svojoj odluci.

Projekat „Istorija Niša“ udruženja „Kulturno oslobodilački pokret“ Ničić je smatrao da ne treba podržati jer „nije u skladu sa kriterijumima Konkursa“.

„Budžetom  projekta predviđeno da najveći deo sredstava, koja su tražena od organa koji raspisuje Konkurs, budu utrošena na najam opreme. Ukupan budžet za ovaj projekat iznosi 3.510.000 dinara, a za, kako je navedeno, najam opreme za snimanje, traže se sredstva u iznosu od 3.300.000 dinara, što nije u skladu sa kriterijumima konkursa“, naveo je Ničić u obrazloženju svoje odluke.

Ničić je, za razliku od ostalih članova komisije, smatrao da treba podržati projekat „Mladi lideri ruralnog razvoja Niša“ produkcije „South side“.

„Teme su jasno definisane, kao i planirani medijski sadžaji. Budžet je u skladu sa aktivnostima. Podrška projektu je značajna jer ima informativno-edukativni karakter za pre svega poljoprivrednike i one koji planiraju da se bave poljoprivredom“, naveo je Ničić.

Drugi projekat koji je Ničić, za razliku od ostalih članova komisije, predložio da bude sufinansiran je projekat Siti Radija „Riznica seoskog narodnog blaga, tradicija i moderna vremena“.

„Projekat treba podržati jer ispunjava kriterijume Konkursa. Projekat je dobro postavljen i ima zaokruženu medijsku celinu. Podnosilac prijave ima kapacitete za realizaciju projekta. Podrška projektu je značajna za očuvanje lokalnih tradicija, promociju kulturnih, turističkih i privrednih potencijala 50 niških sela“, naveo je Ničić u izdvojenom mišljenju.   

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi