Naslovna  |  Desk  |  Akcija 2% za medije  |  Konkurs opštine Žitorađa za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija 2% za medije

02. 08. 2017.

Konkurs opštine Žitorađa za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17. i člana 19. stav 1. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 83/14, 58/15, 12/16 – autentično tumačenje), člana 4. stav 1. i člana 9. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 16/16 i 8/17) i Odluke o budžetu opštine Žitorađa za 2017. godinu („Sl. list Grada Niša“ br. 152/2016, 24/17, 42/17 i 64/17) i člana 57. Statuta opštine Žitorađa („Sl.list Grada Niša“, br.80/08, 36/13, 4/15, 152/16), a osnovu Odluke o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Žitorađa za 2017. godinu br.400-905/2017-01, predsednik Opštine Žitorađa raspisuje 31. jula 2017. godine

Javni poziv za sufinansiranje iz budžeta Opštine Žitorađe radi ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teriotoriji Opštine Žitorađe za 2017. godinu

 Predmet konkursa je izbor projekata iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Žitorađa koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta Opštine Žitorađa za 2017. godinu u ukupnom iznosu od  1.100.000,00 dinara.

            Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja se raspisuje za projekte u oblasti javnog informisanja. Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80 odsto vrednosti projekta, dok je najmanji iznos koji se može dodeliti po projektu 50.000 dinara.

            Konkurs se raspisuje radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja, koji je definisan članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS, broj 83/14, 58/15 12/16 – autentično tumačenje).

Konkurs se raspisuje za sprovođenje projekata čija realizacija ne može biti duža od kalendarske godine.

Konkurs je objavljen na zvaničnoj VEB prezentaciji opštine Žitorađa na internet adresi www.zitoradja.org i dnevnim novinama „Politika“.

Na Konkursu može učestvovati:

- izdavač medija čiji je medij upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;

- pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

- na konkursu se može učestvovati samo jednim projektom;

- izdavač više medija može konkurisati jednim projektom za svaki medij;

- pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Projekat, u smislu Zakona, podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovski i vremenski) kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Osnovni kriterijumi za ocenjivanje projekata propisani su članom 18. Pravilnika o sufinansiranju projekata za  ostvarivanje javnog interesa  u oblasti javnog informisanja („Sl. glasnik RS“, br. 16/16 i 8/17).

Projekti prijavljeni na konkurs biće ocenjeni prema meri u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja i meri u kojoj učesnik na konkursu pruži veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Učesnik konkursa je obavezan da dostavi popunjenu prijavu za učešće na konkursu na obrascima koji je se mogu naći na zvaničnoj VEB prezentaciji Opštine Žitorađa na internet adresi www.zitoradja.org ili svakog radnog dana od 8 do 15 sati u prostorijama Opštinske uprave, kancelarija broj 17).

- Obrazac 1- Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja

- Obrazac 1- Budžet projekta 

Obrasci se podnose u četiri primerka, a ostala obavezna dokumentacija u jednom primerku:

- fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

- dokaz o registraciji u Registru medija koji se vodi Agenciji za privredne registre;

- fotokopija rešenja Regulatornog tela o izdavanju dozvole za emitovanje programa;

- dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija;

Ukoliko je prijava nepotpuna ili neprecizna Komisija će  od podnosioca projekta tražiti da u datom roku  dopuni prijavu ili otkloni nedostatke. Ukoliko učesnik konkursa to ne učini u datom roku prijave se neće razmatrati.

Prijave slati na adresu: Opština Žitorađa, Topličkih heroja broj 53, 18 412 Žitorađa, sa naznakom ,,Prijava po javnom konkurs za sufinansiranje projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“ (ne otvarati do kraja konkursa).

Prijave slati isključivo na propisanim obrascima koji su objavljeni na zvaničnoj VEB prezentaciji opštine Žitorađa na internet adresi www.zitoradja.org. Konkursni materijal se ne vraća.  

Javni konkurs je otvoren 8 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu „Politika“.

Prijave slati isključivo na propisanim obrascima. Zainteresovana javna glasila su dužna da predloge projekata dostave u navedenom roku.

Ocenu projekata podnetih na konkurs vrši stručna komisija od tri ili pet članova, u zavisnosti od broja prispelih prijava (u daljem tekstu: komisija).

 

Članove stručne komisije imenuje predsednik opštine Žitorađa iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove.

 Opština Žitorađa ovim javnim pozivom obaveštava novinarska i medijska udruženja, kao i medijske stručnjake zainteresovane za rad u stručnoj komisiji da dostave predlog za članove stručne komisije.

Predloge dostaviti u pisanoj formi putem pošte na adresu: Opština Žitorađa, Topličkih heroja 53, 18412 Žitorađa ili lično preko pisarnice Opštinske uprave opštine Žitorađa, sa naznakom ,,Javni poziv za prijavu članova stručne Komisije radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini”- (ne otvarati do kraja konkursa).

Rok za dostavljanje predloga za članove stručne komisije, isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs, odnosno osam dana od dana objavljivanja konkursa u dnevnom listu „Politika“. 

Odluku o raspodeli sredstava donosi predsednik opštine Žitorađa na osnovu obrazloženog predloga Komisije. Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa. Odluka se donosi u obliku rešenja sa obrazloženjem. Odluka o izboru medijskih projekata  i raspodeli sredstava objavljuje se na sajtu opštine Žitorađa u elektronskoj formi i skenirano rešenje dostavlja se svakom učesniku konkursa.

Rešenje predstavlja osnov za zaključenje ugovora sa učesnikom konkursa koji je dobio sredstva za sufinansiranje projektnih aktivnosti. Ugovorom će se bliže urediti prava i obaveze ugovornih strana.

Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

 

            Broj: 400-905/2017-01

            U Žitorađi, 31. jul 2017. godine

 

                     Predsednik

             Opštine Žitorađa

                                                                                Ivan Stanojević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi