Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  SD: Sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

28. 06. 2017.

Autor: D.Đ. Izvor: Danas

SD: Sufinansiranje medijskih projekata

Gradsko veće u Smederevu donelo je Rešenje o obrazovanju Komisije za ocenjivanje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu koji se finansiraju iz budžeta grada Smedereva i imenovanju članova Komisije, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje info.

Komisiju čine predstavnici novinarskih organizacija - Milorad Tadić (za ANEM i Lokal pres), Petar Jeremić (UNS) i Vlado Mareš (NUNS i NDNV).

Zadatak Komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih povodom raspisanog Javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, skraćeno, da oceni predloge medija za projektno sufinansiranje.

Takođe, Komisija treba da donese i dostavi obrazloženi predlog o dodeli sredstava za sufinansiranje ovih projekata Gradskom veću u Smederevu na dalje postupanje u skladu sa Pravilnikom i Javnim pozivom.

Članovima Komisije utvrđena je jednokratna nadoknada za ovaj posao u neto iznosu od tri hiljade dinara.

Odluku o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi Gradsko veće grada Smedereva, u formi rešenja, na osnovu obrazloženog predloga komisije o raspodeli sredstava, a najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Prošle godine je za ove namene bilo opredeljeno oko 3,6 miliona dinara, ali konkurs nije realizovan, što ne znači da budžetska sredstva za usluge informisanja nisu raspodeljena i to samo jednom mediju.

Ovlašćeno lice za informacije od javnog značaja dostavilo je podatke portalu Podunavlje info za oko 3,2 miliona dinara isplaćenih u 2016. firmi Respect media doo („Naše novine“ Smederevo), pri tome ne navodeći i decembarski ugovor zaključen sa istom firmom, vredan oko 1,6 milion dinara, što je ukupno oko pet miliona dinara opredeljenih sredstava, ne preko konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja, već preko javnih nabavki male vrednosti.

Grad Smederevo objavio je u aprilu ovaj poziv za sufinansiranje medijskih projekata za 2017. godinu, sa ukupno predviđenim sredstvima od 1.000.000 dinara za sve medije čiji predlozi dobiju „prelaznu ocenu“ za ostvarivanje javnog interesa građana tokom ove godine.

Podeljeno na broj meseci, pa sa brojem medija, to samo govori o onima koji planiraju i izvršavaju budžet i njihovom odnosu prema medijima i novinarima, dok određenim medijima pare budžetskih korisnika dele “i šakom i kapom”.

“Omalovažavanje tako važnog posla kao što je informisanje od javnog značaja, sa ponižavajuće opredeljenim sredstvima samo potvrđuje tezu da su aktuelni donosioci odluka u Smederevu odavno izgubili politički kompas, mornarskim rečnikom, već su se nasukali a da toga možda i nisu svesni…”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi