Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs Opštine Surdulica za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

05. 06. 2017.

Konkurs Opštine Surdulica za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17. i člana 19. stav 1. Zakona o javnom informisanju u medijima (“Sl.gl.RS” br. 83/2014 i 58/2015) člana 4. stav 1. i člana 9. Pravilnika o sufinansiranju projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (“Sl.gl.RS” br. 126/2014) člana 56 stav 1. tačka 11. statuta opštine Surdulica (“Sl.gl.PO” br. 25/08 i “Sl.gl.Grada Vranja” br. 16/11), člana 15. tačka 11. Odluke o Opštinskom veću opštine Surdulica (“Sl.gl.Grada Vranja” br. 5/10) član 7. razdeo 4. glava 4. podglava 4.1. programska klasifikacija 1201 – razvoj kulture, projekat 4.1.3 - projektno finansiranje medija, funkcija 830, pozicija 106, ekonomska klasifikacija 481, “Odluke o budžetu opštine Surdulica za 2017.god.” (“Sl.gl.grada Vranja” br. 42/2016) i član 2. stav 1. tačka 11. Poslovnika o radu opštinskog veća opštine Surdulica (“Sl.gl.PO” br. 34/08 i Odluke o raspisivanju javnog konkursa za sufinansiranje projekta iz budžeta opštine Surdulica radi ostvarivanje javnog interes u oblasti javnog informisanja za 2017. god. br. 401-182/17-01 od 26.03.2017.godine, Opštinsko veće opštine Surdulica na sednici održanoj 26.03.2017. godine raspisalo je

Javni poziv za učešće na konkurs za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Surdulica radi ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini

I Namena sredstava za ostvaraivanje javnog interesa

 

            Konkurs za sufinansiranje projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog inofrmisanja na teritoriji opštine Surdulica u 2017. godini  (u daljem tekstu konkurs) raspisuje se za sufinansiranje projekta proizvodnje medijskih sadržaja. Sredstva se odobravaju za realizciju projekta uvođenja, poboljšanja ili proširenja programskih sadržaja u novinama i elektronskim medijima koji se distribuiraju ili emituju na teritoriji opštine Surdulica i od posebnog su značaja za javno informisanje građana uključujući i internet stranice upisane u registar medija.

            Konkurs se raspisuje sa ciljem da mediji budu sredstva informisanja, edukacije, dijaloga i participacije građana u ostvarivanju prioriteta definisanih strateških dokumenata, kao u cilju informisanja javnosti o aktuelnim dešavanjima od začaja za život svih građana opštine Surdulica:

  1. Medijski sadržaj koji doprinosi afirmisanju inter-aktivnog učešća građana u poboljšanju rada lokalne samouprave.
  2. Medijski sadržaji značajni za proivredni razvoj i stvaranje povoljnog privrednog ambijenta na teritoriji opštine Surdulica.
  3. Medijski sadržaji iz oblasti obrazovanja i nauče koji afirmišu rad obrazovnih i naučnih institucija opštine Surdulica.
  4. Medijski sadržaji u oblasti kulture i očuvanja kulturnog nasleđa opštine Surdulica.
  5. Medijski sadržaji namenjeni mladima koji promovišu stručna i naučna dostignuća, zdrav način života, ne nasilje i značaj sporta na teritoriji opštine Surdulica.
  6. Medijski dokumentarno-obrazovni sadržaji u domenu ljudskih prava i slobode – pravo na rad (programski sadržaj o rodnoj ravnopravnosti, zapošljavanju, starim zanatima, traženim obrazovnim profilima, inovacijama i programima u oblasti zapošljavanja).
  7. Specijalizovani medijski sadržaj edukativnog tipa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji seoskog područja opštine Srudulica.
  8. Specijalizovani medijski sadržaj edukativnog tima iz oblasti borbe protiv korupcije, kao i istraživački medijski programi iz oblasti borbe protiv korupcije.
  9. Medijski sadržaji značajni za očuvanje identiteta nacionalnih manjina koji žive na teritoriji opštine Surdulica.

10.  Medijski sadržaji značajni za inkluziju osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Surdulica.

11.  Medijski sadržaji posvećeni energetici, komunalnim temama, kao i promovisanju energetske efikasnosti i primera dobre prakse na teritoriji opštine Surdulica.

12.  Medijski sadržaji iz oblasti zaštite životne sredine (edukativni programi, promocija i zaštita prirodnih resursa Surdulica i okoline).

13.  Informativno-obrazovni medijski sadržaji iz oblasti bezbednosti i unapređenja stanja bezbednosti na teritoriji opštine Surdulica.

 

II Iznos sredstava opredeljenih za Konkurs.

 

            Odlukom o raspisivanju javnog poziva za sufinansiranje projekta iz budžeta opštine Surdulica radi ostvareja javnog intersa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu, koju je donelo Opštinsko veće opštine Surdulica, dana 26.03.2017 godine, pod brojem 401-182/17-01 od 26.03.2017.godine, sredstva u iznosu od 2.000.000,00 dinara namenjena su za konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja.

 

III Pravo učešća na konkursu ima:

 

1)      Izdavač medija koji je upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila Agencije za privredne registre.

2)      Pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

-        Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

            Pod medijem se u smislu zakona o javnom informisanju i medijima podrazumevaju dnevne i porodične novine, servisne novinske agencije radi program i televizijksi program i elektronska izdanja tih medija kao i samostalna elektronska izdanja (uređivačni oblikovane internet stranice ili internet portali), registrovani u registru medija, u skladu sa zakonom.

            Na konkursu se može učestvovati samo sa jednim projektom.

            Projekat u smislu zakona podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

            Izdavač više medija može konkurisati po jednom projektu za svaki medij.

            Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80% vrednosti projekta.

            Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekta čija realizacija traje do 31.12.2017. godine

 

IV Kriterijumi za ocenu projekta

 

-        Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs:

1. Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari opšti javni interes u oblasti javnog informisanja:

1.1.u kojoj meri su predložena projektna aktivnost izloženi ciljevi realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa.

1.2.U kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja (mogu se utvrditi na osnovu načina na koji je objašnjena vezda između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi organ koji raspisuje konkus),

1.3.u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredsatava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

  1. Mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

2.1.Da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulisanih tela ili tela samo regulacije u poslednjih godinu dana zbog kršenja profesinalnih i etičkih standarda.

2.2.Dokaz o tome da li su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koja garantuju da se sličaj neće ponoviti.

 

-        Specifični kriterijumi:

  1. Kadrovski potencijal i tehnička opremljenost podnosioca projekta.
  2. Iskustvo i kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja definisanih konkursom.
  3. Zastupljenost medijskih sadržaja definisanih konkursom u predloženom projektu. (dužina radio i TV programa br. stranice sa tekstovima u novinama i na internet portalima i slično).
  4. Realizacija projekta na teritoriji opštine Surdulica koji se mogu pratiti ili se distribuiraju na teritoriji opštine.

 

V Rokovi

 

            Prijave na konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja u nedeljnom listu “Novine Vranjske”.  Neblagovremene prijave kao i prijave učesnika konkursa koji nije podneo ni jedan propisani dokument naveden u javnomk pozivu osim obrasca za prijavu neće biti uzete u razmatranje. Odluku o raspodeli sredstava donosi Opštinsko veće opštine Surdulica na osnovu obrazloženog predloga komisije u roku od 15 dana od dana zaključenja konkursa. Odluka o raspodeli sredstava se donosi u formi rešenja i Opštinsko veće skenirano rešenje dostavlja svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi i objavljuje ga na svom veb-sajtu.

            Na  osnovu  rešenja o raspodeli sredstava, u ime opštine predsednik zaključuje ugovor sa korisnicima sredstava, koji je osnov za praćenje realizacije sufinansiranog projekta. Korisnik sredstava je dužan da Izveštaj o realizaciji projekta, u formi narativnog i finansijskog izveštaja, u roku od 15. dana po isteku predviđenog roka za realizaciju projekta, dostavi Opštinskom veću opštine Surdulica, na Obrascu 2 – Narativni i finansijski izveštaj, koji se može preuzeti sa sajta opštine, na adresi: www.surdulica.org

            Uz navedene priloge, učesnik konkursa koji je dobio budžetska sredstva je dužan da dostavi izveštaj o emitovanim prilozima, emisijama, objavljenim novinskim člancima, objavljenim tekstovima na sajtu – koji će sadržati za svaki prilog sledeće informacije: naziv prilog /tekst; tema priloga/tekst;učesnici priloga; emisija u kojoj je prilog emitovan/rubrika u novinama u kojoj je tekst objavljen.

 

VI Dokumentacija koja se prilaže

 

            Prijava se podnosi putem obrazaca za učešće na konkursu, koji se mogu preuzeti sa sajta opštine Surdulica, na adresu: www.surdulica.org, gde se nalazi i tekst javnog poziva.

Obrazac 1 -  Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja.

Obrazac 1a -  Tabele za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja.

Obrazac 2 – Narativni i finansijski izveštaj iz oblasti javnog informisanja.

 

            Učesnik Konkursa je obavezan da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

  1. Rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;
  2. Rešenje o poreskom identifikacionom broju (fotokopija PIB.a);
  3. Rešenje o registraciji iz Registra medija, odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;
  4. Dozvola za emitovanje radio i / ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;
  5. Overena izjava/saglasnost medija da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju. (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa),
  6. Overena izjava da učesnik konkursa nema izrečene mere od strane državnih organa, regulativnih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;
  7. Overenu izjavu o raspolaganjlu odgovarajućim tehzničkim i kadrovskim kapacitetima;
  8. Potpisanu izjavu odgovornog lica o broju stalno zaposlenih radnika i honorarnih saradnika, sa prikazanom obrazovnom strukturom;
  9. Dokaz o redovnom izmirivanju po odbitku za mesec koji predhodi mesecu podnošenja prijave za učešće na konkursu;

10.  Dokaz o redovnom izmirivanju lokalnih izvornih prihoda prema jedinici lokalne smaouprave – uverenje lokalne poreske administracije sa navedenim izmirenim obavezama zaključno sa mesecom koji predhodi mesecu podnošenja prijave za učešće na konkursu.

            Podnosilac prijave je u obavezi da navedenu dokumentaciju dostavi u štampanoj i elektronskoj formi – na kompakt disku (CD ili DVD), u zatvorenoj koverti.

 

            Prijave slati poštoim na adresu: Opštinsko veće, Opštine Surdulica, Kralja Petra I br. 1, u zatvorenoj koverti, naslovljeno sa “Prijava po Javnom pozivu za sufinansiranje projekata iz budžeta opštine Surdulica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini” i sa naznakom “NE OTVARATI” ili na pisarnici opštinske uprave opštine Surdulica.

 

VII Poziv za učešće u radu Komisije

            Pozivaju se novinarska i medijska udruženja da predlože članove konkursne komisije i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu Komisije da se pisanim putem obrate na adresu: Opštinsko veće opštine Surdulica, Kralja Petra I br. 1, 17530 Surdulica, sa naznakom: “Predlog za člana/članove Komisije za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Surdulica u 2017.  godini” ili predajom u Uslužnom centru opštine Srudulica.

            Rok za dostavljanje predlog za članove Komisije isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs.

            Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje 3 godine pre datuma raspisivanja konkursa.

            Članove stručne Komisije imenuje Opštinsko veće opštine Surdulica i to iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

            Dodatne informacije se mogu dobiti radnim danima, od 10 do 13 časova, na telefon 017/815-270

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi