Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Grad poništio konkurs. Zaboravili da ograniče visinu novčanog iznosa za projekte?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

10. 05. 2017.

Autor: U. Urošević Izvor: Boom 93

Grad poništio konkurs. Zaboravili da ograniče visinu novčanog iznosa za projekte?

Grad Požarevac poništio je konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja za ostvarivanje javnog interesa na teritoriji lokalne samouprave u 2017.godini, koji je bio raspisan 19.aprila. Razlog je jer konkursom nije bio predviđen najniži i najviši iznos koji može da bude odobren po projektu.

Požarevac je izdvojio 3.420.000 dinara za ostvarivanje javnog interesa u informisanju u ovoj godini.

U isto vreme,  grad je planirao da preko usluga informisanja, medijskih usluga i usluga radija i televizije iz budžeta plasira  blizu 13.500.000 miliona dinara.

To je zbirni iznos u planovima javnih nabavki skupštine, gradske uprave i gradonačelnika koji planirani za razne usluge medija, reklamu i propagandu.

Zaključak o poništavanju konkursa objavljen je danas, samo 10 dana pre isteka roka za podnošenje prijava na konkurs. U međuvremenu nije bila imenovana komisija koja bi trebalo da ocenjuje projekte.

Nije jasno kada će novi konkurs biti raspisan.

Inače, u poništenom konkursu, kao programski prioriteti bili su navedeni  očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika, natalitet, programi namenjeni deci, unapređenje položaja i ravnopravnosti određenih društvenih grupa (ekonomski i socijalno ugroženih društvenih grupa, žena, starih, pripadnika LGBT populacije,  itd.), evropske integracije, zaštita životne sredine, korupcija, siromaštvo, govor mržnje, migrantska kriza, unapređenje medijske pismenosti i rodna ravnopravnost.

Nedavno je okončana javna nabavka za usluge informisanja i prenose sednice skupštine od strane televizije sa regionalnim pokrivanjem.

SAT TV televizija dobila je ovu nabavku za pružanje usluga praćenja rada lokalne samouprave u iznosu od 3.999.600 dinara za narednih godinu dana i prenose 7 sednica sskupštine u iznosu od 699.720 dinara.

Dakle, za medijske usluge televizije grad je izdvojio više novca nego za sve medije koji bi trebalo da izveštavaju u javnom interesu

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) je ranije u nekoliko navrata do sada pozivala gradske vlasti Požarevca da povuku javne pozive za podnošenje ponuda za učešće u javnim nabavkama za medijsko praćenje rada lokalne samouprave i da odustanu od dodeljivanja sredstava na način koji nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Inače, stav koalicije je da mediji ne mogu da budu kanali za distribuciju PR kampanja lokalnih vlasti, kao i da su oni potpuno autonomni u određivanju svoje uređivačke politike, koja mora da bude nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući tu i organe vlasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi