Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Saopštenje Radija „016“ u vezi presude Upravnog suda Republike Srbije – odeljenja u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

25. 04. 2017.

Autor: Jugoslav Tomić, direktor Izvor: Radio 016

Saopštenje Radija „016“ u vezi presude Upravnog suda Republike Srbije – odeljenja u Nišu

Želimo da obavestimo javnost o Presudi Upravnog suda Republike Srbije – Odeljenja u Nišu, od 09.02.2017. godine, u vezi sa Rešenjem načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca broj 307/2016-05 od 05.04.2016. godine, a koje se odnosi na raspodelu sredstava po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini.

Pored Radija „016“ tužbu Upravnom sudu na ovo Rešenje, uputio je i Radio „City“ O.D. iz Niša, a presuda glasi:

„Tužbe se uvažavaju i poništava se Rešenje načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca, br. 307/2016-05 od 05.04.2016. godine, i predmet se vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje“.

Dalje, u Presudi se između ostalog kaže:

„U izvršenju ove Presude, tuženi organ je dužan da donese novo, i na zakonu zasnovano rešenje, pridržavajući se primedaba Suda iznetih u Presudi, u roku i na način propisan odredbom člana 69, stav 2. Zakona o upravnim sporovima“, a u kome piše da je taj rok 30 dana, što do današnjeg dana nije ispoštovano.

Naravno, tu su i sudski troškovi u iznosu od 70.370,00 dinara, koje je Gradska uprava za društvene delatnosti, trebalo da uplati u roku od 15 dana Radiju „City“ i Radiju „016“, znači, do kraja februara ove godine, što takođe nije učinjeno.

Pored Gradske uprave za društvene delatnosti i njenog načelnika, odgovornost za ovakvu presudu, snose i članovi Gradskog veća i gradonačelnik Goran Cvetanović, koji su na nezakonito Rešenje dali saglasnost na sednici Gradskog veća, početkom aprila 2016. godine, znajući, ili su bar trebali da znaju, da je ono suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Takođe, su svi zajedno, protivzakonito doneli Rešenje o raspodeli 10 miliona dinara sredstava medijima po raspisanom konkursu i u 2015. godini, koje je takođe poništeno presudom Upravnog suda u Nišu.

Dve negativne presude za dve godine, a sigurni smo da će se to desiti i treći put za Rešenje o raspodeli sredstava medijima po raspisanom konkursu za ovu, 2017. godinu. Bar možemo da se „pohvalimo“, da smo jedini grad u Srbiji, kome je to pošlo za rukom, da 2 godine za redom, budu poništena rešenja o raspodeli sredstava po konkursima medijima u Leskovcu.

Podeliti za 2 godine 30 miliona dinara poreskih obveznika Leskovca, protivzakonito, medijima u Leskovcu i okolini, i platiti još 150.000 dinara sudske troškove, a da zato niko nije odgovoran, govori o bahatoj i neodgovornoj vlasti u našem gradu.

A odgovorni su svi redom: Članovi komisije, Uprava za društvene delatnosti i njen načelnik (kojima ne pada na pamet, da postupe po odluci Suda i donesu odgovarajuće odluke kojima će ispraviti ranije nezakonitosti) i članovi Gradskog veća koji su dali saglasnost na ova rešenja.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović stoji iza svega ovoga svojim neodgovornim i  bahatim ponašanjem, pokrivajući se odlukama Komisije, Uprave za društvene delatnosti i Gradskog veća, gde sede sve sami poslušnici, koji nemaju hrabrosti i morala da mu se suprotstave.

A njegove izjave članovima komisije, da Radio „016“ „ne sme da dobije ni dinara“ i „da radio stanicama ne smete davati sredstva, jer je radio Leskovac otišao u likvidaciju“, su neozbiljne i besmislene, jer gradonačelnik mora da zna da se mediji finansiraju, ne po njegovoj želji i volji, već po ponuđenim projektima, i to po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Što se Radija „016“ tiče, koji toliko smeta gradonačelniku, samo da podsetimo javnost, da je to najstariji medij u gradu (postoji 25 godina), da je godinama, a i sada, najslušanija radio stanica u Jablaničkom okrugu, po ispitivanjima IPSOS – Stratedžik Marketinga iz Beograda, dobitnih mnogih nagrada i priznanja, sa mnogim odobrenim projektima od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i koji se, nikada nije bavio prljavštinom, zvanom politika.

A sve ove nezakonite radnje gradonačelnik sprovodi preko svog poslušnika Srđana Conića, dopisnika RTS-a iz Leskovca, inače, i prošle i preprošle godine predsednika, a ove godine „samo“ člana Komisije. Radeći prljavi posao za svog naredbodavca – gradonačelnika, više je vodio računa da mu ispuni želje, nego o svom moralu i zakonitosti posla koga se je prihvatio. Dve godine predsednik komisije i 2 negativne sudske presude za njen nezakoniti rad, nisu bile dovoljne da se gradonačelnik odrekne njegovih usluga, već mu je omogućeno da i treći put odlučuje o podeli 20 miliona dinara poreskih obveznika.

Naravno, tu je i Aleksandar Davinić, „novinar“, dopisnik lista „Kurir“ iz Leskovca, zbog čijeg je svesno učinjenog falsifikata pri izboru za člana komisije 2016. godine, i doneta ovakva presuda. Inače, za svoj prljavi posao koji je uradio, a čije sudske materijalne posledice padaju na teret građana Leskovca, nagrađen je ove godine sa 300.000,00 RSD do strane Komisije i, naravno, gradonačelnika, iako je portal sa kojim se javio na Konkurs, registrovan u Registar medija 31.01.2017., posle raspisivanja Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. godini od strane Gradske uprave za društvene delatnosti (20.01.2017.).

Svi oni urušavaju pravni sistem naše države, stavljajući se iznad Suda i Zakona, smatrajući da im niko ništa ne može. Gube iz vida, da ipak u državi postoji mehanizam da se sprovedu odluke Suda, ali će to ponovo koštati poreske obveznike Leskovca, ovoga puta mnogo više. Mi idemo do kraja.

 

U Leskovcu,                                                                                              Za Radio „016“ d.o.o.

24.04.2017.                                                                                     Jugoslav Tomić, direktor, s.r.

Komentari (4)

ostavi komentar
pet

26.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:48

Ugled

Tomicu za Tebe je Aleksandar Davinic pojam i ugledan novinar. Davinic me nije slusao kada sam ga odvracao da te ne predlaze za clana UNS jer ti nemas nikakve veze sa novinarstvom. Ti si bio i osta menadzer na tudj racun, sto bi Leskovcani rekli - ''matrapaz'', Sramota za srpsko novinarstvo sto takvi kao ti delaju u ovoj casnoj profesiji u koju si upao potpuno nezasluzeno.

Odgovori
pon

05.06.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:40

Koleginice bravo

Koleginici pod nazivom ''Bravo Jugoslave'' da se ne krije iza Nevladine organizacije gde sa svojim suprugom drma medijima. Usput je trebala da objasni kako je to Jugoslav Tomic bio uspesan vlasnik, direktor primajuci platu (licni dohodak) od drzave (opstine i grada) i drzao Radio 016. Koliko je ostao duzan bivsim radnicima i koliko im duguje za neuplacene doprinose.

Odgovori
uto

09.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 07:08

Neverovatno

Molim urednistvo i vrhusku UNS-a da upita svog Jugoslav koliko zaposlenih ima? Sve vas nek je sramota za ob jektivnost koju imate!

Odgovori
čet

27.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:19

БРАВО ЈУГОСЛАВЕ

Пуно признање Југославу Томићу за изузетну упорност у борби за доследну примену закона приликом одлучивања о буџетском финансирању медијских пројеката од јавног интереса за грађане.Признање и за раскринкавање бахатости градионачелника Цветановића, а што се тиче колега новинара који градоначелнику "верно служе" може се рећи да су то " ти мангупи из наших редова" који срозавају углед часне новинарске професије.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi