Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Plaćeno izveštavanje o radu Skupštine, odbornika i javnih preduzeća nije nezakonito?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

15. 03. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Plaćeno izveštavanje o radu Skupštine, odbornika i javnih preduzeća nije nezakonito?

Skupština grada Valjeva raspisala je javni poziv za prikupljanje ponuda za praćenje aktivnosti Skupštine grada u 2017. godini putem audio-vizuelnih medijskih usluga i za to iz budžeta izdvojila pet miliona dinara, koliko i projektno sufinansiranje medija u 2107. godini.

Kako je objavljeno na sajtu Grada, javni poziv ima četiri stavke pa se tako, pored praćenja aktivnosti Skupštine grada, javni pozivom traži i praćenje rada mesnih zajednica, rada odbornika na matičnim terenima, rada javnih preduzeća i službi čiji je osnivač Grad. 

Tri miliona dinara izdvojeno je za “praćenje i video izveštavanje o radu Skupštine grada i njenih tela, kao i za prenos rada skupštinskih zasedanja".

Milion dinara predviđeno je za stavku dva - "praćenje i video izveštavanje o radu mesnih zajednica, kao i radu odbornika na matičnim terenima", pola miliona dinara izdvojeno je za stavku tri - "praćenje i video izveštavanje, odnosno priprema i realizacija servisnih informacija o radu javnih preduzeća i javnih službi čiji je osnivač Grad". Isto toliko predviđeno je i za "audio-radijsko izveštavanje o radu Skupštine grada i audio-radijski prenos skupštinskih zasedanja u informativnom programu".

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) da ne vidi u čemu je problem što je za praćenje rada Skupštine grada raspisan poseban javni poziv.

„Smatram da je to sve u skladu sa zakonima i da smo sve stručno i kvalitetno uradili. U budžetu Grada je izdvojen novac za praćenje rada Skupštine. Odbornici, mesne zajednice i javna preduzeća su ili deo Skupštine ili su u njenoj nadležnosti, ona ih finansira i njoj podnose izveštaje. Ni u čemu nismo pogrešili. Grad Valjevo raspisao je i konkurs za projektno sufinansiranje medija koji je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, ali ovo ne podleže tom zakonu i ne vidim u čemu je problem“, rekao je Ilić.

Predsednik komisije Grada Valjeva koja je sprovodila ovaj javni poziv Mihajlo Milutinović takođe smatra je da je sve urađeno u skladu sa zakonima.

„Na zahtev opozicije da rad Skupštine nije dovoljno praćen rešili smo da ove godine u budžetu izdvojimo posebna sredstva za to. Sve što je u okviru skupštinskih nadležnosti obuhvaćeno je javnim pozivom. Mislim da je ovo napredak u radu Skupštine. Svaki odbornik će biti zastupljen u medijima i mislim da je to pohvalno. S obzirom na to da će tu biti dosta posla, dosta izveštavanja, javni poziv smo raspodelili u četiri partije, kako ne bi jedan medij dobio sve poslove. Tako su i mediji bili u ravnopravnom položaju. Svi su mogli da konkurišu“, kaže Milutinović.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da je lokalne samouprave iz budžeta obezbeđuju sredstva za ostavarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i raspoređuju ih na osnovu sprovedenih javnih konkursa.

„Zakonom raspisivanje posebnih  javnih poziva za praćenje i izveštavanje rada Skupštine, pa i mesnih zajednica i rada odbornika nije zabranjeno. Zato mislim da se mora menjati Zakon o javnom informisanju i medijima tako što će lokalne samouprave moći jedino da finansiraju medije kroz projektno sufinansiranje. Javne nabavke bi u tom slučaju mogle samo da se raspisuju za skupštinske prenose, oglase, snimanje promotivnih filmova pošto oni ne predstavljaju medijski sadržaj“, rekao je UNS-u državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi