Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Konkurs opštine Vladimirci za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

23. 02. 2017.

Konkurs opštine Vladimirci za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 18. i člana 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br.83/14), člana 4. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS“, br. 83/14), člana 9. Odluke o budžetu opštine Vladimirci za 2017. godinu (,,Sl. list grada Šapca i opština Bogatić, Vladimirci i Koceljeva“, br. 34/16), Predsednik opštine Vladimirci, dana 23.02.2017. godine raspisuje:

K O N K U R S

za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja  radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini

I  NAMENA SREDSTAVA I IZNOS

Odlukom o budžetu opštine Vladimirci za 2017. godinu (''Sl.list grada Šapca i opština Bogatić, Vladimirci i Koceljeva'' br. 34/16), sredstva u iznosu od 1.590.000,00 dinara (Razdeo 3. Opštinska uprava, Glava 3.01 Opštinska uprava, Program 1201 – Program 13 Razvoj kulture, Programska aktivnost 1201- 0004 – Razvoj i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, Pozicija 88, Ekonomska klasifikacija 423, Funkcionalna klasifikacija 830 – Usluge emitovanja i štampanja) namenjena su za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja  radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja. 

Namena konkursa je sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, koji doprinose istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana opštine Vladimirci; zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije; unapređivanju pravne i socijalne države; slobodnom razvoju ličnosti i zaštiti dece i mladih; razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva; razvoju obrazovanja, uključujući i medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema; razvoju nauke, sporta i fizičke kulture; zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi; unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije. 

II  PRAVO UČEŠĆA

Na Konkursu može učestvovati:

1. izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

2. pravno lice, odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća na Konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na Konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva od opštine Vladimirci namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Izdavač više medija ima pravo učešća na Konkursu sa po jednim projektom za svaki medij.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

Učesnik Konkursa kome su dodeljena sredstva za projekat od Ministrastva, može u toku iste kalendarske godine da učestvuje sa istim projektom na konkursima raspisanim na svim nivoima vlasti, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 80% vrednosti projekta.                                                       

III  KRITERIJUMI ZA OCENU PROJEKATA

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na Konkurs su:

1. Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni  interes u oblasti javnog informisanja:

1.1.  u kojoj meri su predložena projektna aktivnost i izloženi ciljevi njene realizacije relevantni za ostvarivanje namene konkursa;

1.2.  u kojoj meri je verovatno da će predložene projektne aktivnosti dovesti do ostvarivanja postavljenog cilja  (mogu se utvrditi  na osnovu načina na koji je objašnjena veza između aktivnosti i ciljeva, preciznosti indikatora uspeha, kvaliteta predloženog metoda evaluacije, prethodnog iskustva ključnih članova projektnog tima i drugih činilaca koje može da odredi organ koji raspisuje konkurs);

1.3.  u kojoj meri odnos između predloženih troškova i očekivanih rezultata ukazuje da bi korišćenjem budžetskih sredstava na najracionalniji način bio ostvaren javni interes.

2. Mera  pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima:

2.1. da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa,  regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda.

2.2. dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti;

IV  ROKOVI

Prijave na Konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja u konkursa u listu „Glas Podrinja“ .

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa.

Korisnik sredstava je dužan da narativni i finansijski izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava  dostavi do 20.12.2017. godine.

U slučaju da korisnik ne podnese izveštaj u predviđenom roku dužan je da vrati sredstva u budžet Opštine najkasnije do 31.12.2017. godine i istovremeno gubi pravo da učestvuje na narednom konkursu.

Narativni i finansijski izveštaj podnosi se na Obrascu 2. koji se preuzima sa sajta opštine.

V  DOKUMENTACIJA

Učesnik konkursa je obavezan da popunjen Obrazac 1. (prijava i tabela) za učešće na Konkursu dostavi u dva primerka.

Obrazac 1. (prijava i tabela) se preuzima sa sajta opštine.

Učesnik Konkursa je obavezan da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

1. rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

2. rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

3. dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;

4. overena izjava/saglasnost medija (ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);

5. vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja (trejler, primerak novina, džingl i sl);                           

VI  POZIV ZA UČEŠĆE U RADU KOMISIJE

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, da predlože članove konkursne komisije. Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate, Odeljenju za budžet i finansije. Uz predlog za članove komisije dostaviti i kratke biografije. Predloge slati do zaključenja Konkursa.

VII OPŠTE INFORMACIJE

Konkurs i Obrazac za prijavu objavljuju se i na sajtu opštine Vladimirci, gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja Konkursa.

Konkursni materijal se ne vraća.

Podnete prijave razmatraće komisija za dodelu sredstava.

Odluku o dodeli sredstava doneće Predsednik opštine Vladimirci, a na predlog komisije za dodelu sredstava, u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa.

Odluka se donosi u formi rešenja i konačna je.

Rešenje  je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Odluka o dodeli sredstava biće objavljena na zvaničnom sajtu opštine, najkasnije 3 (tri) dana od dana donošenja.

Na osnovu konačne odluke o sufinansiranju projekata zaključuje se Ugovor sa korisnikom sredstava.

Korisnici sredstava dužni su da sredstva koriste isključivo za namene koje su određene Odlukom o sufinansiranju projekta i Ugovorom između opštine Vladimirci i korisnika sredstava.

Prijave koje stignu van propisanog roka ili na pogrešnom obrascu, neće biti razmatrane. Prijave slati na adresu: Opština Vladimirci, Opštinska uprava, Odeljenje za budžet i finansije, Svetog Save, br. 34, sa naznakom: za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini.

 

PREDSEDNIK  

    OPŠTINE VLADIMIRCI

 

                                                                                     ______________________________

                                                                                    Milorad Milinković, dipl. inž.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi