Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Kivni na "Podrinske" i medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

09. 02. 2017.

Autor: D. Eraković Izvor: www.danas.rs

Kivni na "Podrinske" i medijske projekte

Uprkos direktnim prenosima gradske skupštine na obe šabačke televizije, i korektnog prenošenja u lokalnim medijima njihovih saopštenja i izjava, odbornici SNS žale se na medijski mrak u ovom gradu.

Na poslednjoj sednici posebno su se obrušili na konkurs i projektno finansiranje medija, a posebno na nedeljnik "Podrinske".

Naveli su da je nezakonito povećan iznos sa 25 na 40 miliona dinara za medijske projekte, a posebna kost u grlu bila im je suma od 6,7 miliona dinara za "Podrinske".

Kako su rekli, to je previše za novine koje imaju tiraž od tri do deset hiljada primeraka.

Direktor "Podrinskih" Ivan Kovačević ukazuje da je prihvaćen projekat o ostajanju mladih na selu izuzetno važan za Šabac i za Srbiju.

Naime, ovde više od polovine stanovništva živi na selu, agrar značajno doprinosi BDP-u, i ono što je najvažnije - glavni motiv je ne dozvoliti da selo odumre. Medijske zakone donela je vladajuća većina, dakle njihova stranka, a mi smo dobili sredstva i na republičkom konkursu, i to je pravdano čak sa 2,4 kilograma pisanog materijala, podseća Kovačević.

O "medijskom mraku" on kaže da se konferencije SNS prate, ali je problem što istupe naprednjaka prate i ordinarne laži.

Čak i na sednicama gradske skupštine tvrde da je u Šapcu najveća stopa nezaposlenosti od 25 odsto, da je severozapadna radnja zona prazna, da su bili ugroženi đaci u Volujcu jer fiskulturna sala nije primljena...

Istine radi u Šapcu su prošle godine zaposlena 1.223 lica, a stopa nezaposlenosti je oko 12 odsto.

Posebno čudne su izjave za slobodnu zonu jer je ovde došao japanski "Jazaki", a SNS se svim silama trudio da ova investicija ode u Kruševac.

Đaci u Volujcu su tek na kraju ove godine ušli u salu, dok nije postavljen dojavljivač požara, i nijednog trenutka nisu bili ugroženi kako je tvrdio dr Aleksandar Pajić, direktor Medicinske škole i novopostavljeni pomoćnik ministra prosvete. Očigledno ovdašnjim najeksponiranijim naprednjacima maksima je "što gore to bolje" i da im je centrala u Beogradu preča od Šapca, kaže Kovačević.

Inače, u Šapcu pored "Podrinskih" izlaze i "Glas Podrinja" kao i "Sport u Podrinju", a svoj program emituju i respektabilne RTV "Šabac" i RTV "As" i sve medijske kuće imaju regionalni karakter.

Takođe, i najveći deo tzv. centralnih medija ovde ima dopisništva.

Na konkursu sve po zakonuPredsednik gradske skupštine Nemanja Pajić podsetio je da su odbornici doneli odluku o povećanju iznosa iz budžeta za finansiranje medijskih projekta.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prethodno je na konferenciji za novinare objasnio je da je urađeno sve po zakonu, da je konkurs raspisan prvog decembra, da su svi imali pravo da konkurišu, i da je odluku o raspodeli donela meritorna komisija sastavljena od novinara i predstavnika Lokal pressa i NUNS-a.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

09.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:11

PETROVICEVI MEDIJI

Svi pobrojani mediji u tekstu, pocev od Podrinskih, su pod direktnom finansijskom i uredjivackom kontrolom stranke Dusana Petrovica. Farsicno zvuci objasnjenje Kovacevica, partijskog kadra, u tekstu isto tako partijskog dopisnika, o prokjektu kojim se stimulise ostanak mladih na selu. Isti projekat je dobijao novac i prethodnih godina, pa bi bilo interesantno videti u kojoj meri je zaustavljen odliv mladih. U apsolutimim ciframa. I ko vas je slagao da su Podrinske novine: to je propagandni materijal koji takozvani urednici dele besplatno po sabackim ulicama i kafanama...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi