Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Sejdinović: Subotica dokaz da su medijske reforme doživele kolaps
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 12. 2016.

Izvor: Beta

Sejdinović: Subotica dokaz da su medijske reforme doživele kolaps

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da je slučaj grada Subotice, u kome je Upravni sud poništio rešenje sa medijskog konkursa, dokaz da su medijske reforme doživele "kolaps", pre svega "zbog osione vlasti koja je uzurpirala sve institucije i novac građana doživljava kao svoju prćiju".

Upravni sud u Nišu poništio je prošlogodišnji medijski konkurs u Subotici u iznosu od oko 26 miliona dinara i naložio gradonačelniku Subotice da donese novo rešenje. To rešenje je doneto 23. decembra i identično je poništenom, jer je reč o novcu koji je već potrošen.

Sejdinović je agenciji Beta rekao da činjenica da je niški Upravni sud odlučivao o konkursu u Subotici i doneo presudu kojom je poništeno rešenje o dodeli sredstava, svedoči o potpunoj konfuziji i pravnoj nesigurnosti.

Prema njegovim rečima, činjenica da je potom gradonačelnik Subotice doneo novo rešenje identično poništenom, kao i da se sve to odnosi na novac koji je odavno već potrošen "deluje kao tragikomedija simulacije od države i pravnog sistema".

On je kazao da je neophodno pokrenuti proceduru za izmene zakona, a pre toga pokrenuti ozbiljnu raspravu, jer "ni najbolji zakon na svetu neće funkcionisati ukoliko vlast na svim nivoima, otvoreno i bez zazora ugrožava vladavinu zakona i pravnu sigurnost".

"Treba reći da je za kolaps javnog sufinansiranja kriva vlast, ali i brojna fantomska ili nefantomska novinarska i medijska udruženja koja su samo alatka u rukama vlasti kojom se sredstva dodeljuju podobnim medijima, odnosno koja u komisije predlaže ljude bez znanja i integriteta", rekao je Sejdinović.

Dodao je da je u trenutnoj situaciji pokretanje upravnog spora nedovoljan, ali i neefikasan mehanizam za zaštitu zakonitosti, ukoliko stručna komisija koja donosi predlog odluke o dodeli novca na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju "nije stručna već korumpirana skupina".

Takođe, prema mišljenju Sejdinovića, upravni sudovi ne mogu na pravi način da vrednuju kvalitet određenih medijskih projekata.

Preme njegovim rečima, reforme procesa sufinansiranja moraju ići u pravcu iznalaženja mehanizama za nesmetan izbor i rad stručnih osoba u konkursnim komisijama, kao i efikasnog sankcionisanja onih organa upravljanja koji krše i ismejavaju medijske zakone.

"Ne mislim da treba odustati od konkursnog sufinansiranja, jer su alternative veoma loše. Ili da država potpuno odustane od dodeljivanja sredstava, što će dovesti do gašenja ogromnog broja medija, a posebno loše bi bilo da dodeljuje sredstva kao pre novih medijskih zakona, u mraku, bez ikakvog prisustva stručne javnosti", rekao je Sejdinović.

Objasnio je i da su medijski zakoni napravili "korak napred" u polju transparentnosti, te da je sada vidljivo "kako vlast beskrupulozno troši novac građana, ko su podobni mediji, korumpirani i instrumentalizovani".

"Ovo drugo se odnosi i na neka medijska i novinarska udruženja", ocenio je Sejdinović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi