Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Sufinansiranje medija ipak mora na popravni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

26. 12. 2016.

Autor: D. A, I. M. Izvor: Večernje novosti

Sufinansiranje medija ipak mora na popravni

Upravni sud poništio neke lanjske konkurse na jugu Srbije - sufinansiranje medija ipak mora na popravni

Iako je lane na konkursima za sufinansiranje medija u gradu na Nišavi, Leskovcu i Blacu podeljeno gotovo 90 miliona dinara, Upravni sud je tek sada reagovao na tužbe učesnika ovog svojevrsnog nadmetanja i poništio rezultate.

Zbog manjkave procedure, komisijama koje su delile novac je dat nalog da "ponovo odluče", a kakve će to posledice imati po medije koje su novac dobile i potrošile još prošle godine, niko ne ume da objasni.

Prvi je "pao" konkurs u Leskovcu - po tužbi portala "Južne vesti" iz Niša i lokalnog "Info porta" - jer je Upravni sud konstatovao da nije dato zakonom propisano obrazloženje o načinu raspodele.

Takođe, sud je utvrdio da se konkursna komisija rukovodila "diskriminatorskim kriterijumima, prema kojima prioritet u sufinansiranju projekata imaju, pre svega, leskovački mediji".

Ovaj kriterijum nije bio naveden u tekstu konkursa, a u Gradskoj upravi Leskovca kažu da će se Komisija ponovo sastati i doneti novu odluku - sa novim obrazloženjima.

U Nišu su lane podelili 50 miliona dinara, ali su još dok je konkurs bio otvoren mnogi upozoravali na sporne kriterijume, a primedaba je bipo i na sastav komisije.

Po tužbi portala "Južne vesti" i "Siti radija", i ovaj konkurs je poništen.

- Pokušali smo da ukažemo na probleme, između ostalog, i na to da je u tročlanoj komisiji bila i osoba istovremeno zaposlena u dva medija koja su učestvovala na konkursu.

To je klasičan sukob interesa - navodi urednik portala "Južne vesti" Predrag Blagojević.U rešenju o raspodeli novca namenjenog sufinansiranju medija, Opštinsko veće u Blacu je navelo "pouku o pravnom leku", što nije po zakonujer je njihovo rešenje konačno, pa su ponovo "Južne vesgi" pokrenule spor i Upravni sud je uvažio njihovu tužbu...

U Leskovcu je osporen i ovogodišnji konkurs jer je vlasnik radija "016" Jugoslav Tomić pokrenuo spor pred Upravnim sudom. Kaže, nije dobio novac jer je samo jedan od tri člana komisije bio neutralan, dok se za jednog od njih uopšte ne zna ko ra je predložio...

U ovogodišnjem budžetu grada na Veternici, inače, za sufinansiranje medija je opredeljeno 20 miliona dinara, a odobreno je 13 projekata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi