Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  U predlogu budžeta 440 miliona dinara više za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

04. 12. 2016.

Autor: A. Radovanović Izvor: UNS

U predlogu budžeta 440 miliona dinara više za medije

U Predlogu zakona o budžetu za 2017. godinu, koji je iz Vlade stigao u Narodnu skupštinu, u delu koji se odnosi na medije predviđeno je 4.7 milijardi dinara, odnosno 440 miliona dinara više nego što je usvojeno budžetom za prošlu godinu. Od ovog uvećanja 400 miliona dinara namenjeno je za izgradnju zgrade Radio-televizije Vojvodina. U odnosu na prethodni budžet, sva ranija davanja su neznatno smanjena, ali se pojavljuju i tri nova.

 

„Podrška radu ustanove za novinsko – izdavačku delatnost „Panorama““ finansiraće se, ukoliko ovakav budžet bude usvojen,  u iznosu od 38.66 miliona dinara.

U opisu ovog programa stoji: „U okviru ove programske aktivnosti sprovode se aktivnosti na ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja putem izdavanja, na srpskom jeziku, nedeljnih novina „Jedinstvo” i časopisa „Stremljenja” za potrebe informisanja stanovništva na području AP Kosovo i Metohija.“

Druga stavka koja se prvi put javlja u predlogu budžeta je „Projektno finansiranje javnih medijskih servisa“ u iznosu od 400 miliona dinara. Ovaj novac biće uložen u izgradnju nove zgrade RTV Vojvodine.

U budžetu je, kao i prethodne godine, predviđeno četiri milijarde dinara za finansiranje Javnih servisa.

„Bilateralna saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine“ se takođe našla u ovom odeljku, a finansiraće se sa 1.6 miliona dinara. U opisu ove stavke stoji da je „Memorandumom o razumevanju prihvaćena obaveza Republike Srbije i NR Kine da se svake godine organizuje bilateralna saradnja predstavnika medija.“

U odnosu na prethodnu godinu budžet za projektno sufinansiranje medija manji je za 69 hiljada dinara i iznosi 186.5 miliona dinara.

Za projekte medija sa Kosova i Metohije (8.25 miliona dinara), medija na srpskom jeziku u zemljama u okruženju (20.32 miliona dinara), informisanja pripadnika nacionalnih manjina (40.36 miliona dinara) i osoba sa invaliditetom (10.36 miliona dinara) izdvojeno je ukupno 79.29 miliona dinara, što je za  141 hiljadu dinara manje nego prethodne godine.

Na fotografijama u prilogu možete uporediti budžet iz 2016. sa predlogom budžeta za 2017. godinu pod odeljkom „Sistem javnog informisanja“.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

04.12.

2016.

Новинар [neregistrovani] u 23:13

БЕ, БЕЕ, БЕЕЕ, БЕЕЕЕ

Супер, ми из Крагујевца, Лесковца, Бора, Врања, Ниша, Јагодине, да плаћамо да финасирамо регионални јавни сервис у Новом Саду. А нама је то забрањено! Па то је баш супер, хвала УНС-у и медијској коалицији! БЕЕ, БЕЕЕ, БЕЕЕЕЕ ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi