Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Komisija za kontrolu: TV Apatin nije prekoračila dozvoljenu državnu pomoć
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

06. 10. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Komisija za kontrolu: TV Apatin nije prekoračila dozvoljenu državnu pomoć

Komisija za kontrolu državne pomoći u utorak je utvrdila da Televizija Apatin nije prekoračila iznos de minimis državne pomoći, odnosno da za tri godine nije dobila više od 23 miliona dinara za projektno sufinansiranje. To je epilog apsurdne provere naložene od Opštine Apatin kako bi prekinula finansiranje lokalnog medija.

 

Komisija je utvrdila da je ovom mediju za tri godine, od kako se primenjuje Zakon o javnom informisanju i medijima, na ime de minimis državne pomoći odobreno 22.972.000 dinara.

„Opština Apatin na ime ugovora o projektnom sufinansiranju Televiziji Apatin duguje više od 7 miliona dinara, tako da je, praktično, Televizija Apatin za tri godine dobila oko 15 miliona dinara“, rečeno je UNS-u u Televiziji Apatin.

Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić u ime UNS-a prisustvovao je sednici Komisije.

 “Drago mi je da je Komisija za razliku od tumačenja Opštine Apatin Zakon tumačila onako kako i treba, a to je da u de minimis državnu pomoć ulaze samo ugovori koji su potpisani u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju iz 2014. godine, a kojim je propisano projektno sufinansiranje medijskog sadržaja, a ne kao što je tumačila Opština Apatin da se u obzir uzimaju i ugovori iz godina pre novog Zakona”, rekao je Jeremić za sajt UNS-a.

Podsetimo, predsednik Opštine Apatin Radivoj Sekulić na konferenciji za štampu održanoj početkom septembra saopštio je da je Komisija zatražila od Opštine da obustavi isplatu novca TV Apatin na osnovu ugovora o projektom sufinansiranju zbog sumnje da je ova televizija prekoračila dozvoljeni iznos na ime de minimis državne pomoći.

Međutin, Komisija je obustavu isplate novca do kraja postupka kontrole zatražila na osnovu Zahteva punomoćnika Opštine Apatin Advokata Mr. Božidara M. Grbe.

OO SNS iz Apatina, čiji je Sekulić poverenik, u saopštenju objavljenom 8. septembra naveo je i da je “Vlada Republike Srbije zvanično zabranila lokalnoj samoupravi da dalje finansira TV Apatin navodeći kao razlog što im je opština prethodne tri godine isplatila preko 23 miliona dinara – što nije u skladu sa zakonom”.

Međutim, na molbu UNS-a da dostavi dokaz za tu tvrdnju, Sekulić je navode OO SNS-a za UNS demantovao.

„Kakva zabrana Vlade, nismo ništa dobili. Ne znam zašto je OO to napisao, to nije tačno, ne mogu da ispratim sve što pišu”, rekao je Sekulić.

Iako od pokrajinskih izbora i formiranja nove vlasti Opština Apatin nije na osnovu Ugovora o projektnom sufinansiranju TV Apatin uplatila nijedan dinar, tek nakon tri meseca zatražila je od Komisije da proveri da li je TV Apatin dobila više od dozvoljene državne pomoći.

Tako je Opština pokušala da zloupotrebi Komisiju koja je zbog postupka kontole i zvanično morala da traži obustavu sufinansiranja i Opštini Apatin poklonila još jedan mesec za nepoštovanje Zakona i neisplaćivanje novca.

Zaposleni u TV Apatin su zbog ovakvog postupka Opštine već pet meseci bez zarada. 

“Na najgrublji način je zloupotrebljena Komisija jer su joj predočeni netačni podaci o isplaćivanju državne pomoći TV Apatin i tako je izdejstvovano od Komisije, samo na osnovu sumnje, da ona zatraži obustavu dalje isplate. Paradoksalno je da predsednik Opštine i Opština prijavljuje kontrolu sebe kao davaoca pomoći samo da bi uništila svoj lokalni medij. To se u Srbiji do sada nije desilo. Svi ugovori su u Opštini i u dinar se zna koliko je dato. Radi se o uništavanju medija od strane predsednika Opštine Radivoja Sekulića i pitanje je šta će dalje da smisle, jer se pretnje zaposlenima i onemogućavanje njihovog rada nastavalja”, kažu u TV Apatin.

Predsednik Opštine Apatin Radivoj Sekulić ranije je za UNS izjavio da je Opština „samo poslala dopis Komisiji da ispita da li je TV Apatin prekoračila sredstva“.

„Opština je u ozbiljnoj finansijskoj krizi, mnoga preduzeća još uvek nisu dobila novac, gledamo kako sve da isplatimo i isplaćujemo selektivno“, rekao je Sekulić.

Podsetimo, Televizija Apatin i ranije je trpela pritiske od strane lokalne vlasti. Poslednji put u maju ove godine kada je izveštavala o tome da su lokalni naprednjaci kidnapovali nosioca liste Srpske radikalne stranke u Apatinu Miodraga Pavlovića ispred zgrade Opštine.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

08.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 09:42

Sve se može proveriti

Ne treba se oslanjati na priče po gradu, sve se može proveriti, zar ne? Očigledno je nešto drugo, da Popov nije po volji nekim ljudima i u toku je hajka protiv njega. TV Apatin je usputna šteta... Popov će se snaći, ali šta će biti sa TV stanicom?

Odgovori
pet

07.10.

2016.

Apatinac [neregistrovani] u 07:35

Preplaceni su itekako

Nisu dobili 23 miliona vec 22 i 972 hiljade, nije sija nego vrat. Neka dobiju tih 28.000 dinara sto nedostaje, ali pre nego napuste nas lepi grad neka objasne koliki je tiraz knjige Milenijum i da li su tu ispunili svoje obaveze. Prica se po gradu da je g. Popov uzeo preko milion dinara a otstampao svega 3 knjige!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi