Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Medijski konkurs u Smederevu – Grad zakasnio, pa okrivio novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

04. 10. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Medijski konkurs u Smederevu – Grad zakasnio, pa okrivio novinare

Iako je sve rokove za sprovođenje medijskog konkursa Smederevo prekoračilo krajem jula ove godine, gradonačelnica Jasna Avramović za kašnjenje je optužila novinare.

 

 Na nedavnoj sednici Skupštine Grada, na kojoj je, inače, vređala smederevske novinare beogradskih redakcija  i nazvala ih “čovekomrscima i nesrećnim novinarkama koje imaju grozomorne snove”, gradonačelnica Avramović izjavila je i da “novac nije dala medijima zato što komisija nije htela da radi bez para”.

Najpre, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres tražila je početkom septembra od Grada Smedereva da odgovori šta se dešava sa medijskim konkursom koji je raspisan još u martu, a čiji je rok za sprovođenje – 90 dana - istekao u julu ove godine. 

U dokumentaciji koju je Grad dostavio Koaliciji nalazi se dopis jednog od imenovanih članova komisije Zorana Ćulafića koji je 30. juna zahtevao da mu se plate putni troškovi, odnosno dnevnice za prošlogodišnji rad u komisiji, kao i novo rešenje poslato članovima komisije 2. septembra da prisustvuju sastanku komisije zakazanom za 6. septembar. 

Iako je i 6. septembra već uveliko istekao rok za sprovođenje konkursa, Grad Smederevo Koaliciji je naveo da je “zahtev Ćulafića razlog za odlaganje postupka dodele sredstava, tj. nastali zastoj”.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović za UNS je istakla da ima problema, da “su članovi komisije tražili novac za putne troškove i dnevnice što nije predviđeno budžetom Grada Smedereva” i da je zbog toga “ceo proces” zastao.

“Poslaćemo dopis Ministarstvu kulture i informisanje i tražiti da nam kažu šta sada da radimo”, rekla je Avramović.

Novinar Zoran Ćulafić kaže za UNS da ne zna „ima li smisla polemisati sa gradonačelnicom koja ne poštuje sopstvenu reč i data obećanja?“

„Prošle godine sam bio u komisiji u Smederevu sa Novicom Savićem i Urošem Uroševićem i gradonačelnica je tada obećala da će članovima komisije isplatiti po dve opštineske dnevnice i putne troškove za dva dana rada komisije. Sama je tada rekla da niko ne može da očekuje od novinara da dolaze i rade u komisiji bez nadoknade. Mi nismo uslovljavali rad u komisiji. Kad su me letos obevestili da sam imenovan za člana komisije, podsetio sam gradonačelnicu da nije ispunila svoje prošlogodišnje obećanje i zamolio je da ga ispuni pre zakazivanja sednice komisije“, rekao je Ćulafić.

I Zoran Ćulafić izabran na predlog NUNS-a i NDNV-a, ali i drugi članovi komisije - Olivera Milošević na predlog UNS-a i Marija Obrenović na predlog ANEM-a i Lokal presa saglasni su da se komisija ne može okriviti za grešku Grada.

“Grad Smederevo je dopustio da svi zakonski rokovi isteknu i zbog toga ne bih pristao da potpišem bilo kakav predlog o raspodeli sredstava po tom konkursu. Ako je gradonačelnici lakše da krivicu svali na mene ili na celu komisiju, neka bude po njenom, ali u bilo kakvoj ozbiljnoj i pristojnoj raspravi trebalo bi da se okrene činjenicama i govori istinu. Za ove dve godine bio sam član više komisija i nikada nismo uslovljavali rad isplatom dnevnica i putnih troškova. Otprilike dve trećine lokalnih samouprava nije isplatiolo nijedan dinar za rad u komisijama”, rekao je Ćulafić.

Olivera Milošević naglašava da “ne može Grad da okrivi komisiju za to što mu je istekao zakonski rok da sprovede konkurs i ne može komisija da snosi odgovornost za ovu slučajnu ili namernu grešku“.

„Nisam tražila nikakav novac i dolazim u situaciju da kolege iz Smedereva mene identifikuju kao razlog zbog kojeg nisu dobili novac”, kaže za UNS Milošević.

Marija Obrenović iz Lokal presa rekla je za UNS da ju je Grad kontaktirao kada je doneto Rešenje o imenovanju komisije i tek sledeći put nekoliko dana pre zakazane sednice 6. septembra, kada je rok već istekao.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

05.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:22

pitam se

Šta je sa ovom ženom, jel ona na nekim lakim drogama? Što god čitamo u medijima o njoj, samo nas skandalizuje. Ko nju drži?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi