Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Objašnjenja o raspodeli novca nisu potrebna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

05. 08. 2016.

Autor: A. Roknić Izvor: Danas

Objašnjenja o raspodeli novca nisu potrebna

Komisija za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u kategoriji elektronskih medija dostavila je Maji Gojković, predsednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koja je ujedno i predsednica parlamenta, informaciju o načinu raspodele sredstava na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini.

Prethodno je Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje zatražio na sednici održanoj 28. jula od resornog ministarstva i konkursne komisije pisanu informaciju o konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja.

U zaključku Odbora, pozvani su Ministarstvo kulture i informisanja i konkursna komisija da dostave pisanu informaciju o sprovedenom konkursu koji je proteklih sedmica izazvao brojne kontroverze u javnosti. 

Kako se navodi u pismu koje je potpisalo četvoro od pet članova Komisije za elektronske medije (radio, televizija i internet), komisija je svaku svoju pojedinačnu odluku obrazložila u zvaničnom zapisniku koji su potpisala četiri od pet njenih članova - predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, koji je i predsedavao Komisijom, predstavnica Asocijacija medija Dalila Ljubičić, predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Mihajlo Kovač i nezavisna stručnjakinja Sibina Golubović, koju je predložilo ministarstvo. Predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić nije potpisala pismo predsednici skupštinskog odbora. 

„Zapisnik o kojem je reč postoji u Ministarstvu kulture i informisanja, koje je jedino ovlašćeno da skupštinskom odboru taj zapisnik i dostavi. Takođe, u Ministarstvu kulture i informisanja postoji i zvanična odluka ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca o pojedinim izmenama Predloga odluke Komisije, te je Ministarstvo i u tom slučaju jedino ovlašćeno da skupštinskom odboru dostavi navedenu ministrovu odluku", navodi se u pismu komisije i dodaje da je Ministarstvo kulture i informisanja „jedino ovlašćeno da skupštinskom odboru dostavi i pisani i tonski zapis sa sastanka“ koji su članovi Komisije 14. jula imali sa ministrom Tasovcem i njegovim saradnicima u Ministarstvu. 

Ističe se da su posao koji im je poveren od strane Ministarstva kulture i informisanja „uradili u skladu sa zakonima i pravilnicima, i u skladu sa najvišim standardima profesionalne etike svakog člana komisije i našim ličnim i profesionalnim integritetom stručnjaka za oblast medija“. 

„U skladu s tim, četiri od pet članova komisije koji su potpisali zapisnik stoje iza svake svoje odluke i iza svakog pojedinačnog obrazloženja, te smatramo da ne postoji potreba za pružanjem dodatnih informacija od onih koje su već na raspolaganju“, navodi se u pismu članova komisije. 

Do sukoba na relaciji konkursna komisija - ministar Tasovac došlo je jer je komisija odbila da preinači pošto je jedan deo sredstava prebacila sa pozicija televizije na pozicije interneta.

Tada se spekulisalo da je problem nastao jer su neke televizije bliske naprednjacima ispale sa spiska odobrenih projekata, pošto nisu imali dovoljno dobre predloge. Onda Tasovac nije želeo da potpiše odluku komisije o raspodeli novca, pa je zato tražio objašnjenja od komisije, ali je posle prilično mučnog razgovora sa članovima komisije, koji su odbili da promene odluku Tasovac sam promenio odluke komisije u devet slučajeva u kojima su uočene „drastične nepravilnosti i nelogičnosti“, pa su tako tri projekta odbijena, četiri dobila niža sredstva, a dva više od onoga što je komisija predložila. 

Gruhonjić: Potrebno javno slusanje Dinko Gruhonjić, predsednik konkursne Komisije za elektronske medije, kaže za Danas da predlaže da skupštinski Odbor za kulturu i informisanje organizuje i javno slušanje. „Pored članova Odbora prisustvovali bi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sa saradnicima i mi kao članovi Komisije, kao i zainteresovana stručna i šira javnosf, naglašava Gruhonjić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi