Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Novac Vlade Srbije ili građana Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

03. 08. 2016.

Autor: Jelena Janković Izvor: Insajder

Novac Vlade Srbije ili građana Srbije

Nakon sprovedenih konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja i kulture, glavno pitanje u javnosti nije kakvi su projekti podržani, već koliko su novca iz budžeta dobili mediji ili kulturni radnici poznati po svom kritičkom stavu prema vlasti.

Potencirajući činjenicu da su dodelili novac i onima koji im nisu naklonjeni, predstavnici vlasti su pokazali da ne razumeju da novac predviđen za konkursno sufinasniranje nije njihov, već pripada svim građanima Srbije, da je cilj ovakvih konkursa zadovoljenje javnog interesa i da on ne isključuje, već najčešće podrazumeva, kritičko sagledavanje stvari. 

Još krajem prošle godine, u intervjuu za TV Prva, sadašnji mandatar, a tada premijer, Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja o situaciji u medijima, naveo je kao primer slobode izražavanja serijal Slaviše Lekića “Mediji u Srbiji: Hronika propadanja”, projekat koji je preko konkursa Ministarstva kulture i informisanja subvencionisan 2015. sa 800.000 dinara.

„Jeste li videli da sam platio i one što su sve najgore stvari o meni izgovarali, a to smo platili iz Vlade. Platili smo da nas kritikuju“, rekao je tada Vučić.

Ministar kulture Ivan Tasovac nedavno je, komentarišući rezultate ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja, posebno istakao da su novac dobili i projekti koje su predložili kritičari vlasti.

„Među podržanim projektima nalazi se zavidan broj projekata predloženih od strane medija i pojedinaca koji su izuzetno kritični prema Vladi Republike Srbije. To je jedno od merila uspeha ovog konkursa i prava slika medijskih sloboda u našoj zemlji” naveo je Tasovac u svom saopštenju.

Svoje mišljenje o rezultatima konkursa izneo je i zvaničnik SNS-a Vladimir Đukanović, član skupštinskog Odbora za informisanje.

“Ovo je pet puta veća pljačka građana Srbije jer se daju sredstva za idiotske projekte koje niko nikad nije video. Da stvar bude gora, na konkursu prolaze soroševske organizacije koje učestvuju u projektu Ne da(vi)mo Beograd. Samo pogledajte njihove sajtove na kojima postavljaju snimke i obaveštenja o skupovima. Imamo nenormalnu situaciju da država finansira svoje rušenje”, rekao je Đukanović.

Ono što nije rečeno je da postoji jasna procedura za donošenje rešenja o sufinansiranju projekta od javnog značaja. Novac se na konkursima dodeljuje na osnovu kriterijuma propisanih zakonom i pravilnicima. Među tim kriterijumima nema onih koji se odnose na političke aspiracije autora projekata, njihov stav prema predstavnicima vlasti ili mišljenje o Beogradu na vodi.

Dokaz demokratičnosti neke vlasti ne bi smela da bude činjenica da su kritičari te vlasti dobili novac iz budžeta, već poštovanje zakona i procedura u odlučivanju. U slučaju konkursnog sufinansiranja, zadatak državnih funkcionera je da sprovode odluke koje donosi komisija koju čine stručnjaci iz određene oblasti.

Naknadnim ocenjivanjem podržanih projekata na osnovu ličnih kriterijuma političke podobnosti predstavnici vlasti su pokazali nerazumevanje za činjenicu da budžetski novac, kojim samo trenutno raspolažu, nije u njihovom vlasništvu.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

10.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:26

Arandjelovac

Arandjelovac, podeljena sredstva, komisiju cinila 3 clana istog udruzenja i to pomoravsko udruzenje novinara. Od 10 miliona po 4 miliona podeljeno dvema tv. U resenju ne pise zasto nekima nisu dodeljena sredstva osim navoda da nisu ispunjavali uslove(a pritom nisu trazene dopune dokumentacije nikome). Mislim da UNS mora i treba da da podjednaki akcenat svakom konkursu jer koliko je vazno 100 i nesto miliona od minisarstva isto tako je vazno i 10 miliona na lokalu.

Odgovori
sre

03.08.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 20:46

Pojašnjenje

E, da nije ovako razložno objašnjeno, ostali bismo uskraćeni za saznanje šta je javni interes, šta je projektno finansiranje, zašto država mora da uvaži stavove "stručnih komisija" i čije su pare koje dobijaju mediji. Sad nam je baš sve jasno, naročito to, zašto se diže toliko prašine oko raspodele para. Zašto bi neko morao da veruje oceni"stručne komisije" i zašto su oni jedini koji znaju šta je javni interes.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi