Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  DJB: Tasovac sprečava medijske reforme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

29. 07. 2016.

Izvor: www.rtv.rs

DJB: Tasovac sprečava medijske reforme

Odluka ministra kulture u tehničkoj Vladi Srbije Ivana Tasovca da preinači odluku stručne komisije o dodeli sredstava za projekte koje su predložili NUNS, NDNV i Medija centar deo je politike kojom se nastavlja kontrola medija i gušenje svake kritike putem finansijskog iscrpljivanja nezavisnih medija, ocenio je danas pokret Dosta je bilo.

"Odluka o ukidanju sredstava nezavisnim novinarskim udruženjima najdirektnije je suprotstavljena medijskim reformama u Srbiji čiji je cilj izlazak države iz medija i veća nezavisnost medija", saopštio je danas taj pokret i dodao da osuđuje takvu politiku.

U saopštenju se navodi da Tasovac "svojim saopštenjem u kome novinare naziva larmadžijama uključio i u orkestriranu kampanju protiv kritičkih novina, medija i novinarskih udruženja koji su mesecima satanizovani u Vučićevim tabloidima kao strani plaćenici".

Pokret Dosta je bilo pozvao je Tasovca da javno obrazloži svoju odluku da se NUNS-u, NDNV-u i Medija centru ukinu projektna sredstva, ali ne, kako se navodi "pisanjem pamfleta kojima vređa članove ovih udruženja".

"Naši poslanici su na Odboru za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije podržali predlog da se od Ministarstva kulture i informisanja, Komisije za sufinansiranje projekata elektronskih medija i novinarskih udruženja zatraže tačne informacije o ovom slučaju. Ministar je dužan da javnosti objasni kojim se kriterijumima rukovodio kada je odlučio da svojevoljno poništi odluku stručne komisije", saopštila je ta stranka.

Podseća se da su u stručnoj komisiji, na predlog ministarstva bili predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić, predstavnica Asocijacija medija Dalila Ljubičić, predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Mihajlo Kovač, predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić i nezavisni stručnjak Sibina Golubović.

"Cilj medijske reforme je da se onemogući direktno odlučivanje političara o novcu koji se iz državne kase dodeljuje medijima i da odluku donose stručnjaci. Tokom prošle godine ovaj cilj je propao na svim konkursima za finansiranje projekata lokalnih medija. Pokret se snažno zalaže za jačanje nezavisnih medija, a jedan od najvažnijih mehanizama je njihovo nezavisno projektno finansiranje", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

29.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:16

zavisno-nezavisni

DJB se zalaže za pravu stvar. Da nezavisni mediji ostanu nezavisni i da uzimaju državni novac.Ako su nezavisni, šta će im državne pare. Hajde malo da se igramo rečima i parolama.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi