Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Predstavnica Lokal Presa: Nema političke volje da medijski zakoni zažive
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

17. 06. 2016.

Izvor: Beta

Predstavnica Lokal Presa: Nema političke volje da medijski zakoni zažive

Predstavnica Lokal Presa Snežana Milošević izjavila je danas da ni posle 18 meseci od kako su doneti medijski zakoni ne postoji politička volja da oni zažive, da ne budu zloupotrebljeni i da njihova implementacija bude transparentna.


Ona je na okruglom stolu "Finansiranje medija - šta građani plaćaju" u Kraljevu ocenila da "nijedna vlast nije bila imuna na to da novcem može da potčini medije".

"U proteklih 18 meseci, periodu koje bi trebalo da obeleži projektno finansiranje, pre svega javni interes, ne postoji politička volja da medijski zakoni na pravi način zažive, da ne budu zloupotrebljeni i da njihova implementacija bude transparetna, a u međuvremenu imamo politizaciju određenih grupa medija", kazala je Miloševićeva.

Ona je dodala da postoji čitav set modela kako se i na koji način mogu zloupotrebiti medijski zakoni.

"Imamo čitav set modela kako i na koji način se mogu zloupotrebiti medijski zakoni, a da opet budete u okviru onoga što se piše i da se ta sredstva usmere u tačno određene medija i da se ti mediji dovedu u bolji konkurentski položaj", kazala je Snežana Milošević.

Dodajući da je politika oduvek medijima smetala da iskažu potpuni kvalitet, ona je ocenila i da je "velika količina sredstava usmerena na određen broj medija, što se može videti kroz njihovu privatizaciju".

Kako je navela, lokalne vlasti nisu i neće se odreći medija zbog čega je, kako je ocenila, "daleko teže lokalnim novinarima u manjim sredinama".

Predstavnica BIRN-a Tanja Maksić rekla je da će se ove godine pogledati koja je i kakva medijska produkcija napravljena tokom 2015. godine budžetskim finansiranjem.

"Rešili smo da pogledamo koja je medijska produkcija napravljena tokom te prve godine budžetskog finansiranja, kako bismo videli kakvi su realni dometi. Vrlo je važno i da lokalne administracije urade finansijsku kontrolu namenski trošenog budžetskog novca", kazala je Maksić.

Novinar Đorđe Vlajić pitao je da li se finansiranje medijskih sadržaja koji bi na lokalnom nivou trebalo da budu javni interes, pretvorilo u transformaciju političke moći.

"Da li se finansiranje medijskih sasdržaja koji bi trebalo da budu zasnovani na javnom interesu lokalnih zajednica pre svega, pretvorio u nešto što bi se moglo nazvati transformacijom meke političke moći u težak pritisak, odnosno da li je raspolaganjem novca iz budžeta lokalnih zajednica i njegovo usmeravanje lokalnim medijima, postalo ozbiljan mehanizam za pritisak na medije", pitao je on.

Okrugli sto "Finansiranje medija - šta građani plaćaju" organizovali su Lokal Pres, misija OEBS-a i BIRN.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi